ACLU Menghentikan ‘God Bless America’ di Elementary School – Glenview Elementary New Jersey

gambar

Getty Images

Sekolah rendah New Jersey berhenti meminta pelajarnya mengatakan “Tuhan memberkati Amerika” selepas Ikrar Kesetiaan, berikutan aduan dari American Civil Liberties Union (ACLU).

Dua guru tadika memulakan tradisi di Glenview Elementary selepas serangan pengganas 9/11, sebagai cara untuk “menunjukkan sokongan kepada responden pertama dan mangsa,” Kurier-Post laporan. Walaupun guru tidak lagi bekerja di sana, amalan ini menjadi kebiasaan, sebahagian daripada budaya sekolah. Pengetua Sam Sassano berkata sekolah itu tidak pernah mengajar secara rasmi atau menghendaki pelajar untuk mengatakan frasa tersebut.

Dalam surat dari 30 Disember, pengarah undang-undang bagi akhbar New Jersey ACLU, Ed Barocas, menyebut amalan itu “tidak berperlembagaan.”

Surat itu merujuk kepada Fasal Penubuhan Pindaan Pertama kepada Perlembagaan A.S., yang “melarang pemerintah bukan sahaja untuk memilih satu agama daripada yang lain, tetapi juga dari mempromosikan agama ke atas agama bukan.” Mengelakkan penampilan rasmi agama, Barocas menulis, sangat penting untuk sekolah rendah, di mana kanak-kanak berumur yang tidak dapat dipertahankan.

“Adalah menjadi pandangan kami bahawa amalan ini bersifat patriotik dan tidak memohon atau memajukan sebarang mesej agama, walaupun rujukan khusus kepada berkat Tuhan,” kata Principal Sassano dalam surat kepada ibu bapa. Melangkah ke hadapan, Glenview Elementary tidak akan menggalakkan atau menghalang pelajar daripada mengatakan frasa tersebut. Sekolah merancang untuk “meneroka kaedah alternatif untuk menghormati mangsa dan responden pertama tragedi 9/11.”

Ibu bapa, menurut Sassano, kecewa tetapi “sebahagian besarnya telah memahami.”

Giovanna Giumarello, yang mempunyai anak lelaki di gred lima di Glenview, menyebutkan menyebut Tuhan sepanjang budaya Amerika. “Ia adalah wang kita: ‘Dalam Tuhan yang Kita Percayai.’ Bukankah orang yang mengadu di luar sana membelanjakan wang itu? “

Hector Diaz, tiri seorang pelajar Glenview, memberitahu Kurier-Post dia percaya “terlalu banyak peraturan dan peraturan” memberi kesan negatif kepada negara. “Tuhan memberkati Amerika, Tuhan memberkati Afrika, Tuhan memberkati Amerika Selatan dan Eropah … itulah yang harus kita katakan,” katanya.

Barocas berkata hanya ibu bapa yang berhak membimbing arahan agama anak mereka. “Ini bukan ucapan pelajar, ini adalah pembacaan setiap hari di perhimpunan sekolah rasmi yang dipimpin oleh pegawai sekolah,” katanya, sambil menyatakan bahawa ACLU juga membela orang di sisi lain isu ucapan agama.

Sassano berkata ramai ibu bapa telah mengatakan bahawa mereka akan memberitahu anak-anak mereka untuk terus mengatakan “Tuhan memberkati Amerika” selepas membaca Ikrar Kesetiaan-sesuatu sekolah tidak dapat mencegah.

[melalui Kurier-Post]

Loading...