Apa yang Anda Perlu Tahu tentang MRSA – WD Vault

gambar

Apakah MRSA??

Anda tidak boleh menghidupkan TV atau mengambil akhbar tanpa melihat sebutan MRSA (diucapkan mer-sa). Pendek untuk staphylococcus aureus yang tahan methicillin, ia merujuk kepada strain bakteria staph yang jarang tetapi berpotensi maut yang tahan terhadap banyak antibiotik, termasuk methicillin. Kira-kira 1 peratus daripada populasi membawa MRSA ke kulit atau hidung mereka, tetapi tidak semua orang yang membawa ia akan sakit. Masalahnya adalah bahawa calar kecil atau luka terbuka dapat dengan cepat menjadi dijangkiti. Infeksi MRSA yang paling banyak bermula sebagai jerawat yang penuh dengan pus atau bisul. Dalam sesetengah kes, mendapatkan jerawat atau rebus yang disiram adalah semua yang diperlukan. Tetapi seringkali (terutamanya jika jangkitan itu tersebar), antibiotik khas diperlukan untuk merawatnya. Jika jangkitan tidak dirawat-atau jika antibiotik tidak berfungsi-MRSA boleh menyebabkan radang paru-paru, jangkitan tulang dan jangkitan saluran darah yang mengancam nyawa.

Adakah jangkitan MRSA baru?

Tidak, mereka telah wujud sejak tahun 1970-an. Trend baru adalah di mana kita melihatnya. Mereka hanya muncul di hospital, tetapi akhir-akhir ini jangkitan MRSA muncul di sekolah dan tetapan masyarakat lain. Jika tidak, orang muda yang sihat telah dijangkiti, dan beberapa kumpulan orang-orang seperti atlet dan rekrut tentera-tampaknya mempunyai risiko yang lebih tinggi. Orang yang mengalami masalah sistem imun (seperti HIV) juga lebih terdedah kepada jangkitan. Kemungkinan besar jangkitan MRSA menjadi lebih biasa kerana rintangan antibiotik (bakteria telah menjadi lebih kuat dan kebal terhadap antibiotik yang digunakan untuk membunuh mereka).

Apakah cara terbaik untuk melindungi diri anda daripada MRSA??

Cara terbaik untuk menangkis MRSA adalah untuk mengamalkan kebersihan yang baik. Sabun, air dan alkohol yang berasaskan alkohol adalah rakan-rakan anda, jadi gunakannya dengan kerap. Selepas anda mencuci tangan anda, gunakan tuala kertas untuk mematikan air. Jangan berkongsi tuala, jangan berkongsi pakaian dan jangan berkongsi alat cukur! Keringkan pakaian anda di dalam pengering bukannya pengeringan udara (udara panas membunuh bakteria). Jika anda berada di pasukan atletik, jangan berkongsi pakaian seragam, dan pastikan setiap peralatan yang dikongsi secara rutin dibersihkan. Apabila amalan selesai, basuh tangan anda dan mandi.

Apa-apa jenis rehat dalam halangan pelindung kulit-walaupun potongan kecil dan calar-boleh meningkatkan risiko anda. Cegah kulit kering, retak dengan menggunakan krim pelembap, dan tutup sebarang luka atau lecet dengan pembalut sehingga ia sembuh sepenuhnya.

Sudah tentu, anda juga perlu terus berjaga-jaga: Jika anda mempunyai lesi kulit yang mencurigakan, anda harus memberitahu doktor anda dengan segera.

Adakah anda mempunyai banyak soalan mengenai MRSA? E-mail saya di [email protected]

= “- 1″>Penafian: Anda mencari maklumat mengenai topik berkaitan kesihatan dan / atau Sandra Adamson Fryhofer, M.D. menyediakan maklumat sedemikian di sini bukan merupakan permintaan atau penyediaan nasihat perubatan, perkhidmatan, penjagaan atau rawatan. Komunikasi dengan Dr. Fryhofer di laman web ini tidak mewujudkan hubungan doktor / pesakit. Untuk kebimbangan mengenai keadaan perubatan tertentu anda, anda harus berunding dengan profesional perubatan anda sendiri, yang boleh memeriksa dan menilai anda. Komunikasi di laman web bukan pengganti untuk mengambil peranan aktif dalam rawatan dan rawatan perubatan anda sendiri dan secara peribadi dilihat oleh doktor pilihan di kawasan anda.

Loading...