Arca Pasir – Fiksyen Sains dan Seni Pasir Fantasi di WomansDay.com

pasir art

Photo courtesy of Justin Gordon.

Semasa menyelidik “10 Perayaan Sculpting Sand Spectacular,” kami melihat berapa banyak ciptaan yang menampilkan watak-watak dari fiksyen sains dan fantasi. Artis sering melampaui keduniaan untuk mencetuskan kreativiti mereka, dan para pemahat ini telah membuat segala-galanya dari makhluk asing dan raksasa kepada naga dan perempuan. Di bawah, lihat 10 arca pasir imajinasi kegemaran kami dan bagaimana ia berlaku.

“Bender vs. Alien” oleh Carl Jara

gambar

Pada bulan Julai 2010, pemahat induk yang berpangkalan di Cleveland membina bahagian ini untuk pertandingan solo Arts in Action di Port Angeles, Washington, dengan tema “Legends of Fiction Science.” “Saya fikir, apakah cara yang lebih baik untuk meningkatkan klasik?” Jara berkata tentang kepalanya, yang memaparkan Ridley Scott Makhluk asing menyerang FuturamaBender. Berikutan tiga hari dan 23 jam kerja, Jara memenangi tempat pertama serta anugerah Rakyat Pilihan. Photo courtesy of Carl Jara.


“3D!” oleh Jill Harris dan Thomas Koet

gambar

Harris dan rakan sekutu Koet membina bahagian ini untuk pertandingan bertema sinema di Expo Québec 2009. Memenangi anugerah Pilihan Pemahat, sepatutnya diperlukan lima hari dan 35 jam kerja. Menurut Harris, ia menggambarkan sebuah rakaman raksasa Jepun fiksyen. “Sama seperti dalam filem 3D, robot gergasi benar-benar melangkah keluar dari skrin,” katanya. Photo courtesy of Jill Harris.


“Pengambilan Masa” oleh Jill Harris dan Thomas Koet

gambar

“Kita semua tahu perasaan dibanjiri oleh semua perkara kecil yang ‘makan’ masa kita,” kata Harris, yang sebenarnya adalah apa yang dia dan mengkotosi Koet yang dimaksudkan untuk patung ini. Mengambil masa tiga hari dan 21 jam untuk membina, ia mendapat tempat pertama serta anugerah Pilihan Rakyat di Texas Sandfest 2009 di Port Aransas, Texas.. Photo courtesy of Jill Harris.


“Whispering Oaks” oleh Justin Gordon

gambar

Pengukir Groveland, Massachusetts yang berpangkalan di bahagian ini telah membuat persembahan ini untuk acara solo di Pertandingan Sandungan Sandung MasterBang HamptonBeach 2009 di Hampton Beach, New Hampshire. Memerlukan 24 jam (dan 10 tan pasir), patung itu, yang mengambil tempat ketiga, diilhami oleh “Manusia Hijau”, ikon yang mewakili kitaran pertumbuhan setiap musim semi. Photo courtesy of Justin Gordon.


“Penghuni Naga” oleh Walter McDonald dan William Lloyd

gambar

McDonald, dari Pulau Padres Selatan, Texas, memanggil siri patung ini sebagai “fantasi peribadi” mengenai kastil dan naga. Dengan bantuan kosmopolitan Lloyd, dia menyelesaikannya dalam empat hari untuk Kejohanan Juara 2008 di Harrison Hot Springs, British Columbia, Kanada. Photo courtesy of William Lloyd.


“The Monk” oleh Walter McDonald dan William Lloyd

gambar

McDonald berkata idea untuk mewujudkan rahib surrealist ini “melindungi kerajaan” telah berputar di dalam fikirannya untuk beberapa waktu. Dipamerkan di Festival Pasir Texas 2008 di Port Aransas, Texas, patung itu mengambil tiga hari untuk menyelesaikannya. Walaupun ia pasti kagum, ia tidak diletakkan. Photo courtesy of Walter McDonald.


“Luney Landing” oleh Damon Langlois

gambar

Untuk mengambil tempat pertama di Pameran & Pertandingan Sculpting Sand Open 2008 di Parksville, British Columbia, Kanada, Langlois dan pasukan enam orangnya, The SandBoxers, bekerja selama dua hari. “Krew pendaratan lunar telah menemui beberapa orang asing yang sedang bermain bas dan bass!” Langlois menerangkan. Photo courtesy of Damon Langlois.


“Mood Swing” oleh Michel de Kok dan Joris Kivits

gambar

De Kok, dari Lagos, Portugal, mengukuhkan sekeping ini untuk pertandingan Berlin pada bulan Jun 2008 dengan kivi koskptor dari The Hague. Sekeping, yang mengambil masa 40 jam untuk membina dan memenangi tempat ketiga, dimaksudkan untuk menunjukkan “semua perasaan manusia dapat dilalui,” kata Kok. Gambar ihsan Michel de Kok.


“Tertutup Tertutup” oleh Meredith Corson dan Dan Doubleday

gambar

Corson dan Doubleday, dari Treasure Island, Florida, memenangi tempat pertama dengan bahagian ini di Pacific Beach di San Diego, California, untuk penyiaran Perjalanan Saluran 2007 Blasters Pasir: Kejohanan Sculpting Sand Extreme Episod. Corson mengatakan inspirasi mereka adalah idea yang bijak tetapi mudah sentiasa menjaga minda terbuka untuk kemungkinan hidup. Photo courtesy of Meredith Corson.


“Penangkap Impian” oleh David Ducharme dan Peter Vogelaar

gambar

Patung ini yang dicipta oleh dua artis Kanada, Winlaw, British Columbia yang memenangi hadiah pertama dalam acara beregu di Expo Québec 2006, dan mengambil 22 jam patung (ditambah dengan “pon naik” hari percuma apabila pasir diletakkan dalam bentuk kayu, mewujudkan bukit untuk mengukir ke). “Daud merancang helah ini untuk menyampaikan impian seorang budak lelaki yang terbang di Pegasus untuk menyelamatkan gadis itu dalam kesusahan di kastil di latar belakang,” kata Vogelaar. Gambar ihsan Peter Vogelaar.

Loading...