Art Balloon di WomansDay.com

gambar

Dengan hormat dari JasonHackenwerth.com

Sebaik sahaja terhad kepada badut dan pemburu, seni belon telah jauh dari permulaannya yang sederhana. Belon pemodelan khas dan teknik berpusing moden, seperti sistem Nikoloon, telah membolehkan para artis belon (a.k.a. twist) kemampuan untuk membina ciptaan yang sesuai untuk banyak arena kreatif, dari pengiklanan ke pameran galeri. Di bawah ini, cari beberapa ciptaan seni yang telah memberi sumbangan kepada bentuk seni yang berkembang.


Motosikal

gambar

Emily Yeung, bintang siri televisyen kanak-kanak Kanada Ini Adakah Emily Yeung, adalah “penunggang” yang muda di atas motosikal ini yang diperbuat daripada belon. Pertunjukannya mengikuti si penuntut berusia 6 tahun ketika dia mengambil pengalaman dan cabaran baru. Dalam episod ini, yang digelar “Ini Emily Yeung Membuat Balon Hewan,” artis Yueng bergabung dengan belon dan belajar cara memutar belon ke dalam bentuk haiwan yang berbeza. Photo courtesy of Susan Stafford melalui SinkingShip.com.


Gorilla

gambar

Gorila cawangan ini adalah salah satu daripada banyak ciptaan yang ditunjukkan pada Festival Balon Thailand tahunan ke-2 pada tahun 2007, yang dihoskan oleh World Central, “destinasi membeli-belah gaya hidup terbesar di Bangkok.” Setiap tahun, artis belon dari seluruh dunia berkumpul untuk menunjukkan kerja mereka, sukarelawan untuk bengkel dan bersenang-senang untuk mempromosikan industri seni dan gaya hidup Thailand yang popular. Photo courtesy of CentralWorld.com.


“Kerja No. 628: Separuh Udara di Ruang Yang Diberikan”

gambar

Pada bulan Julai 2007, karya seni ini oleh artis British Martin Creed dipaparkan di pameran yang dipanggil “Perasaan” di Muzium Hessel Kolej Bard di Pusat Pengajian Curatorial. Paparkan balon, seperti yang dicadangkan oleh gelaran kerja, meninggalkan separuh udara di galeri diubah (diisi dengan belon biru cerah), pengalaman berbanding “berenang dengan lumba-lumba, atau menyelam dalam laut, kecuali anda boleh bernafas” oleh New York Times penyumbang Roberta Smith. Dia meneruskan untuk menerangkan pameran itu sebagai “ketawa, dengan … keseronokan bawah.” Photo courtesy of MartinCreed.com.


Melarikan diri jantung

gambar

Gambar gambar yang terbuat dari belon dengan dalamannya (dan jantung!) Yang bocor adalah sebahagian daripada fotografer Paul Graves ‘Balloon Sculpture 2008, yang dipaparkan dalam edisi Januari 2009 DOMUS– majalah reka bentuk dan seni bina Itali. Diilhamkan oleh Niko Fric, pengasas sistem Nikoloon (yang membuat belon yang rumit mungkin berputar), Graves berkata dia suka menggunakan bahan suka bermain, seperti belon, menyampaikan “gelap” atau mesej yang lebih serius. Photo courtesy of PaulGravesCreative.com.


Mahkota Duri

gambar

Artis belon Jason Hackenwerth mencipta nama di atas pada tahun 2006 sebagai sebahagian daripada pameran “Honeysuckle Labyrinth” untuk New Museum Gala di New York City. Karya seni yang dipamerkan terdiri daripada bentuk seperti serangga yang diputar perlahan-lahan pada arus udara, seolah-olah berinteraksi antara satu sama lain. Hackenwerth memilih belon sebagai mediumnya kerana dia merasakan mereka menambah sifat yang dapat dikenali secara langsung terhadap ciptaannya-yang mana dia menggambarkan sebagai mikroorganisma yang berkomunikasi tentang konektivitas-dan percaya mereka mempunyai keupayaan untuk menawarkan kegembiraan kepada orang-orang dari segala usia. Photo courtesy of JasonHackenwerth.com.


“Isteri Nelayan”

gambar

Hackenwerth juga mencipta penghormatan yang penuh warna ini, kali ini untuk Galeri Diesel Denim di kejiranan Soho Manhattan. Tafsiran artis Jepun Hokusai yang terkenal dengan karya seni “The Dream of the Fisherman’s Wife,” pemasangan Hackenwerth adalah tepat diterangkan oleh Ami Kealoha untuk CoolHunting.com sebagai “rusuhan belon permen yang mencerminkan makhluk laut sensual yang asli. ” Photo courtesy of JasonHackenwerth.com.


Mario

gambar

Ini replika watak permainan video Nintendo yang popular dilakukan oleh Jeremy Telford (a.k.a. The Balloon Guy), seorang artis belon yang mesra keluarga yang telah membuat patung-patung balon besar untuk konvensyen, muzium, pesta ulang tahun dan komersial-antara lain. Mario lima kaki yang tinggi, yang dicipta untuk pesta ulang tahun seorang lelaki, merupakan salah satu daripada reka bentuk 250-plus yang telah dibuatnya. Walaupun dia menggambarkan belon berputar sebagai semangat kesenian yang sebenarnya, Telford juga mengamalkan sihir kecil dan juggles. Photo courtesy of BalloonGuyEntertainment.com.


Nebuta

gambar

Artis belon Larry Moss, yang menjalankan BalloonHQ.com-sumber industri dalam talian-telah diupah pada tahun 1998 sebagai pengajar untuk rancangan televisyen-realiti Jepun. Dia mengajar lapan selebriti dari Jepun bagaimana melakukan seni belon dengan matlamatnya untuk mewujudkan oren 50 kaki ini nebuta-Dalam festival perayaan tradisional yang menggambarkan seorang prajurit samurai yang memerangi setan. Cabaran itu difilemkan sepanjang tempoh 36 jam dan menggunakan kira-kira 15,000 belon. Photo courtesy of BalloonHG.com.


Yamaha Piano dan Pepsi Can

gambar

Seminar Balloon Singapura yang diselenggarakan oleh Ace Balloon, yang berpusat di Korea, yang mengembangkan Sistem Reka Bentuk Aceballoon Magic (M.A.D.S.) – mempamerkan kedua kreasi belon di atas. Pemasangan piano balon hitam balon dan kemenyan moden Pepsi kedua-duanya bertujuan untuk mempromosikan konsep reka bentuk balon linear. Gambar ihsan AceBallon.com.


Loading...