Asma dan Dingin Meds – WD Vault

gambar

Soalan Pembaca: Doktor saya memberitahu saya ubat-ubatan sejuk tertentu adalah berbahaya bagi orang yang mempunyai asma. Yang mana harus saya elakkan?

Walaupun selesema sendiri boleh mencetuskan serangan asma, ubat-ubatan yang digunakan untuk merawatnya (antihistamin dan dekongestan) boleh juga berbahaya. Tinggal jauh dari bahan diphenhydramine (jenis antihistamin yang lebih tua); ia boleh mengeringkan anda sehingga ia boleh membuat ia lebih sukar untuk melawan sejuk. Anda juga ingin mengelakkan pseudoephedrine, dekongestan yang dapat mempercepatkan kadar denyutan jantung anda. Memandangkan sesetengah medis asma (seperti penyedut penyelamat yang membuka saluran udara) juga meningkatkan kadar denyutan jantung, kombinasi ini boleh membuat jantung anda terkena dengan berbahaya dengan cepat.

Sekiranya anda mempunyai asma dan dapatkan sejuk, nasihat terbaik saya adalah untuk tidak mengambil ubat-ubatan OTC tanpa terlebih dahulu membersihkannya dengan doktor anda. Sekiranya anda mengambilnya, pastikan anda membaca label dengan teliti dan jangan mengambil lebih daripada jumlah yang disyorkan.

Saya ingin mendengar daripada anda, jadi e-mel saya soalan anda di [email protected]

Penafian: Anda mencari maklumat mengenai topik berkaitan kesihatan dan / atau Sandra Adamson Fryhofer, memberikan maklumat sedemikian di sini bukan merupakan permintaan atau penyediaan nasihat perubatan, perkhidmatan, penjagaan atau rawatan. Komunikasi dengan Dr. Fryhofer di laman web ini tidak mewujudkan hubungan doktor / pesakit. Untuk kebimbangan mengenai keadaan perubatan tertentu anda, anda harus berunding dengan profesional perubatan anda sendiri, yang boleh memeriksa dan menilai anda. Komunikasi di laman web bukan pengganti untuk mengambil peranan aktif dalam rawatan dan rawatan perubatan anda sendiri dan secara peribadi dilihat oleh doktor pilihan di kawasan anda.

Loading...