Asma dan Pneumonia – WD Vault

gambar

Soalan Pembaca: Saya mempunyai asma dan saya seolah-olah mendapat banyak jangkitan pernafasan. Ada apa-apa yang boleh saya lakukan untuk menghalangnya?

Ya-dapatkan vaksin pneumonia. Cadangan baru dari Jawatankuasa Penasihat Amalan Imunisasi mengatakan bahawa setiap orang yang mempunyai asma memerlukannya. Inilah sebabnya: Asma menyebabkan perubahan dalam tiub bronkial yang menjadikannya lebih sukar bagi tubuh untuk membersihkan bakteria. (Lapisan tiub bronkus menjadi tebal dan terdapat pengeluaran lendir yang lebih banyak.) Akibatnya, peluang anda untuk mendapatkan jangkitan pernafasan-termasuk yang sangat serius seperti radang paru-paru-lebih tinggi daripada purata. Malah, kajian terbaru dalam The New England Journal of Medicine mendapati bahawa asma menggandakan risiko jangkitan bakteria yang serius dari jangkitan bakteria pneumokokus, yang boleh menyebabkan radang paru-paru, meningitis dan jangkitan dalam tulang dan sendi anda. Tanya doktor anda tentang mendapatkan vaksin sekarang, dan pada musim gugur, ingat untuk mendapatkan pukulan flu.

Saya ingin mendengar daripada anda, jadi e-mel saya soalan anda di [email protected]

Penafian: Anda mencari maklumat mengenai topik berkaitan kesihatan dan / atau Sandra Adamson Fryhofer, memberikan maklumat sedemikian di sini bukan merupakan permintaan atau penyediaan nasihat perubatan, perkhidmatan, penjagaan atau rawatan. Komunikasi dengan Dr. Fryhofer di laman web ini tidak mewujudkan hubungan doktor / pesakit. Untuk kebimbangan mengenai keadaan perubatan tertentu anda, anda harus berunding dengan profesional perubatan anda sendiri, yang boleh memeriksa dan menilai anda. Komunikasi di laman web bukan pengganti untuk mengambil peranan aktif dalam rawatan dan rawatan perubatan anda sendiri dan secara peribadi dilihat oleh doktor pilihan di kawasan anda.

Loading...