Bagaimana untuk Mencegah Kebakaran Smarthphone – Hentikan Telefon dari Overheating dan Exploding

gambar

Instagram

Samsung Galaxy Note7, yang syarikat telefon pintar mengimbas semula bulan lepas, kemudian berhenti membuat pengilangan sama sekali, bukan satu-satunya telefon yang sesuai untuk memanaskan dan menangkap api semasa ia mengenakan bayaran.

“Sekiranya anda mempunyai salah satu telefon flip lama ini, kemungkinan anda mempunyai bateri lithium ion dalam telefon anda sekarang,” pakar pengguna Lisa Lee Freeman memberitahu Dr Oz Show.

Lihat siaran ini di Instagram

Precaution ke-33 NYPD mencatatkan foto-foto ini dengan amaran – jangan letakkan telefon bimbit anda di bawah bantal apabila tidur atau semasa mengecas peranti anda. Tag kawan anda untuk memberi amaran kepada mereka!  #nypd #fire #phonefire #samsung # abc7news

Jawatan yang dikongsi oleh @ abc7newsbayarea pada

Bateri litium juga terdapat dalam komputer riba, papan hover, e-rokok, pengawal konsol permainan, dan alat kuasa bateri yang dikendalikan seperti latihan, antara peranti lain. Setiap bateri mengandungi elektrod negatif dan elektrod positif; kedua-dua elektrod dipisahkan oleh penghalang, dan tidak pernah menyentuh, tetapi tindak balas kimia antara mereka menghasilkan tenaga yang menguatkan peranti itu. Tetapi apabila kedua-dua elektrod itu menyentuh (sama ada kerana pembuatan atau kerosakan rintangan yang salah), percikan terbang, menyebabkan bateri litar pintas dan terbakar, Dr. Oz menjelaskan mengenai episod Oktober 14 pertunjukannya.

Lihat siaran ini di Instagram

IPhone lama saya meletup di malam hari – menakutkan # explodingphone

Jawatan yang dikongsi oleh @cecily.mcnamara pada

Berikut adalah lima tip terbaik Freeman untuk mencegah kebakaran telefon pintar:

  1. Cas telefon anda pada siang hari. “Apabila anda mengecas telefon anda semalaman, ia boleh menjadi terlalu panas. Cara terbaik untuk mengenakannya adalah dalam pecahan yang pendek, dan lebih baik tidak untuk membebankannya sepenuhnya, “kata Freeman.
  2. Pilih permukaan yang keras dan rata untuk mengecas. Perlu ada ruang untuk udara mengedarkan telefon anda agar tidak terlalu panas. Menidurkan dengannya di bawah bantal adalah salah satu perkara yang paling teruk yang boleh anda lakukan, kata Freeman, kerana haba mempercepat reaksi kimia yang boleh membawa kepada inci api dari kepala anda.
  3. Jangan letakkan telefon anda di dalam peti sejuk. Sekiranya haba tidak baik untuk peranti mudah alih anda, peti ais adalah baik untuknya, bukan? Salah. Melekatkannya ke dalam peti sejuk atau peti sejuk akan memakan bateri, kata Freeman.
  4. Berikan masa untuk keluar. “Jika anda merasakan terlalu panas telefon anda, matikannya atau hentikan menggunakannya selama 10 atau 15 minit,” kata Freeman. “Jika anda perlu, ambil kes itu.”
  5. Kurangkan aplikasi. Menggunakan aplikasi penyaluran tenaga seperti GPS dan permainan, terutamanya semasa memuat turun fail, muzik aliran, dan / atau menjalankan aplikasi lain, hanya meminta telefon yang terlalu panas.

    Ketahui lebih lanjut mengenai potensi bahaya bateri ion lithium di doctoroz.com.

    Loading...