Basikal Khas di WomansDay.com – Art Basikal

Nulla Bicycle

Dengan hormat dari Bradford Waugh melalui LikeCOOL.com

Basikal itu, yang menurut Muzium Basikal Sejarah Pedaling, berkembang dari mesin kurang pedal yang dibina pada tahun 1817, sentiasa berada di tengah-tengah inovasi-sama ada untuk membetulkan kecacatan, memenuhi keperluan mobiliti atau semata-mata sebagai alat ekspresi artistik . Oleh itu, kami berupaya mencari motosikal baru yang dibuat dengan kemodenan, tanpa mengira sama ada mereka boleh ditunggangi atau tidak. Dari Gocycle yang dibantu oleh motor kepada kitaran yang diilhamkan oleh roda tiga, masing-masing basikal di bawah mengikat dunia berbasikal dan reka bentuk.


“Bio-Cycle”

gambar

Memerlukan 100 jam kerja, dibuat oleh “The Cycle Bio” Judith Turner dan objek yang dijumpai-adalah sebahagian daripada siri arca yang sedang berjalan yang meneliti bagaimana manusia saling berkaitan dengan mod pengangkutan mereka. Ia memperjuangkan replika rangka rangka manusia, tulang yang dilapisi dengan kemasan metalik, yang kaki dipasang pada pedal dan tangannya berfungsi sebagai garpu motosikal. Dipamerkan pada Mei 2008 di Galeri Mary Lou Zeek di Salem, Oregon, “Bio-Cycle” dibeli oleh pemungut peribadi dalam masa dua hari untuk $ 3,000. Gambar ihsan Jud Turner melalui JudTurner.com.


The Contortionist

gambar

Dominic Hargreaves merancang Contortionist kepada-tidak seperti basikal lipat lain-khususnya mempamerkan estetika dan merasakan basikal tradisional. Secara mekanikalnya, beliau bertujuan untuk membuat basikal yang tidak dapat dilipat semasa ditunggangi, walaupun pelepasan cepat akan longgar. Bingkai aluminium runtuh di antara kedua-dua roda, menjadikan saiznya padat sama dengan roda 26 inci, membolehkannya mudah dibawa (atau dilancarkan!) Ke pengangkutan awam. Apabila dibuka, ia menjadi standard, basikal bersaiz penuh. Klik di sini untuk menonton motosikal itu. Photo courtesy of Dominic Hargreaves melalui EyetoHand.com.


Gocycle

gambar

Akhir dari banyak prototaip, Gocycle Karbon Kinetics Limited mengambil bentuk yang dikehendaki pada musim bunga 2009 sebagai basikal, lipat elektrik, dibantu dengan lengan kakisan. Direka untuk memenuhi keperluan harian rakyat Britain, kitaran tiga kelajuan dengan roda lima bercakap dilengkapi dengan aksesori pilihan termasuk kickstand ringan, pengawal rantai untuk mengelakkan sapuan minyak pada seluar, kunci kabel bersepadu dan pembawa bagasi di hadapan basikal (dalam bentuk gunung yang membolehkan anda menggantung panitera standard) serta di belakang (lengan bagasi boleh dipasang di atas tayar belakang untuk mengangkut kes-kes yang lebih berat). Sepenuhnya dipasang, kos Gocycle ₤ 1,198 (kira-kira $ 1,995). Photo courtesy of Gocycle.com.


Skybike

gambar

The Skybike, sebuah projek yang direka oleh Marios Diamantis untuk Tisch School of Arts di Universiti New York, bertujuan untuk memenuhi keperluan abstrak berbanding dengan yang praktikal. Daripada menyediakan penyelesaian pengangkutan, Skybike, yang mempunyai penunggang yang duduk terbalik dan mengayuh ke belakang, dimaksudkan untuk membuat seseorang merasa seolah-olah mereka “menunggang langit” menurut Diamantis. Artis mendakwa bahawa konsep ini menimbulkan persoalan seperti “Apa tujuan merancang hanya objek yang menyesuaikan atau memohon kepada kehidupan seharian?” Klik di sini untuk menonton tindakan Skybike. Photo courtesy of Marios Diamantis melalui itp.nyu.edu/~md1660/skybike.html.


Basikal Kadbod

gambar

Phil Bridge, yang mengambil jurusan Reka Bentuk Produk di Sheffield Hallam University di Sheffield, England, bertujuan untuk merekabentuk basikal yang boleh dikitar semula yang pada dasarnya tidak bernilai apa-apa. Basikal sering dicuri atau rosak di seluruh England, jadi dia berharap penciptaan kadbodnya, tanpa sentimen dan kos, akan menghalang pencuri sementara juga mencegah pemilik bimbang. Kadbod bertebat kalis air, berstruktur yang dipanggil Hexacomb-biasanya digunakan untuk tujuan kejuruteraan-digunakan untuk bingkai, pedal dan bicu roda. Direka untuk menahan kira-kira enam bulan penggunaan berterusan, basikal itu mempunyai anggaran kos pengeluaran sekitar ₤ 15 (kira-kira $ 25). Gambar ihsan Sheffield Hallam University melalui shu.ac.uk/art/design/news/cardboardbike.html.


Bi-Kitaran

gambar

Basikal tandem yang unik ini adalah mengenai kepercayaan! Membenarkan kedua-dua pelumba menyumbang secara sama rata kepada pengalaman menunggang kuda, Bi-Cycle memerlukan seorang penunggang untuk mengayuh ke hadapan dan yang lain untuk pedal mundur ketika mereka duduk dengan punggung mereka satu sama lain. Direka oleh perancang Massa Atom Saya, Elad Barouch sebagai teknik “kaunseling pasangan”, Bi-Cycle bertujuan membantu pasangan membina kepercayaan dan komunikasi untuk menimbulkan pergerakan ke hadapan dalam hubungan; sekali ditubuhkan, selebihnya perlu menyeronokkan! Tonton video untuk melihat bagaimana ia dilakukan. Photo courtesy of Elad Barouch melalui MyAtomicMass.com.


SeeSaw Bike

gambar

Dipamerkan pada persidangan Design Miami 2008, The SeeSaw Bike adalah contoh utama seni menunggang motosikal. Walaupun dua orang tidak dapat menunggang basikal ini pada masa yang sama, pereka Elad Barouch berniat untuk membinanya dengan pembolehubah sebenar (bahagian basikal buatan) sambil meniru objek sebenar (seesaw!) Sehingga Bike SeeSaw mencipta ilusi yang boleh, sebenarnya, bekerja dengan pelbagai pelumba. Selepas mencipta Bi-Cycle (lihat di atas), Barouch bertujuan untuk “membuat objek yang terletak pada garis yang tipis antara realiti dan imaginasi” dan mahu pemerhati mempunyai “pandangan bingung tentang apa yang dilihat oleh mata mereka.” Photo courtesy of Elad Barouch melalui MyAtomicMass.com.


Basikal Nulla

gambar

Masih konsep, Nulla, yang bermaksud “tidak ada” dalam bahasa Itali, merangkumi pendekatan minimalis untuk reka bentuk basikal. Dinamakan seperti itu disebabkan bahagiannya yang hilang, termasuk rantaian, garpu dan lekukan, Nulla menggunakan “sistem pemacu rantai langsung-gear” sebaliknya untuk menyokong roda dan menghasilkan pergerakan. Dicipta oleh Bradford Waugh, motosikal ini masih menyebabkan banyak perdebatan tentang sama ada ia akan beroperasi, tetapi kebanyakan peminat berbasikal bersetuju bahawa dengan reka bentuk yang anggun dan cantik itu tidak masalah semua yang banyak. Photo courtesy of Bradford Waugh melalui LikeCOOL.com.


Loading...