Chile Gempa Bumi – Video Gempa bumi

Gempa berkekuatan 8,3 skala besar baru-baru ini merobohkan melalui Coquimbo, Chile. Bencana alam telah mengambil 12 nyawa sehingga kini, dan lebih dari satu juta orang terpaksa berpindah.

Gempa itu adalah yang terkuat ke-8 yang pernah memukul negara dan yang paling berkuasa di dunia setakat ini tahun ini. Walaupun kos ganti rugi mungkin dalam berbilion-bilion, ahli seismologi terkejut-dan berterima kasihpada “jumlah malapetaka” yang mengakibatkan gempa yang sangat kuat. Sebagai salah satu tempat yang paling aktif secara seismik di dunia, negara telah melabur banyak penyediaan bencana, terutama dalam membina infrastruktur.

Walaupun punca gempa itu boleh menjadi lebih teruk, mengalami satu yang kuat, tangan pertama, masih menjijikkan. Untuk memberi anda gambaran betapa menakutkannya, rakaman kamera di sini diambil pada masa gempa di pasar raya tempatan. (Bersedia kerana ia akan memberi anda kegembiraan.)

Gabungan lampu mematikan dan seterusnya, produk-produk yang jatuh di rak dan jeritan yang didengar di latar belakang menjadikan video ini tidak terasa menakutkan.

Mengenai rakyat, ketika mereka tidak berteriak, banyak daripada mereka berdiri dengan tidak menyedari apa yang akan dilakukan seterusnya.

gambar

Youtube

[melalui Gizmodo

Loading...