Keluarga Meningkatkan Kesedaran Sepsis – Peraturan Rory

Pada 1 April 2012, Rory Staunton, 12, meninggal dunia akibat sepsis-penyebab kematian utama bagi bayi dan kanak-kanak di seluruh dunia. Kini, lebih daripada lima tahun selepas kematiannya, cerita Rory terus menyelamatkan nyawa dan membantu keluarga lain, terutama pada bulan September, iaitu Bulan Kesedaran Sepsis.

Hanya beberapa hari sebelum kematiannya, Rory kuat dan sihat, tetapi memotong siku dari kelas gimnasium di Queens, New York yang tidak dibersihkan dengan betul menyebabkan Rory menjadi sakit berbahaya. Ibu bapanya, Orlaith dan Ciaran Staunton, membawanya ke anak pediatrik mereka sehari selepas dia cedera. Mereka menunjukkan dia mengikis pada sikunya, dan doktor yang memperhatikan kulitnya yang sakit, sakit di kakinya, dan kelembutan perut, mengaitkan gejala ke dalam perut virus.

Atas permintaan pediatrik, malam itu mereka membawa Rory ke hospital untuk rawatan semula dan cecair; Doktor ER juga percaya bahawa masalah Rory disebabkan oleh masalah perut. Tidak sampai kesakitannya bertambah buruk dan dia dimasukkan ke ICU pada keesokan harinya bahawa keluarga Staunton mengetahui betapa salahnya kedua diagnosis itu.

Bakteria memasuki darah Rory melalui potongan tangannya dan dia terkejut septik. Darahnya diambil dengan serta-merta apabila dia tiba di hospital, dan makmal itu menandakan ia tidak normal dalam masa satu jam, tetapi kerana tidak terdapat sistem yang ada, doktor-doktor di ER tidak dimaklumkan tentang bagaimana dia sakit sehingga keluarga itu sudah meninggalkan hospital.

Dua hari kemudian, Rory meninggal dunia akibat kejutan septik. Sejak kematiannya, keluarganya telah bekerja keras untuk meningkatkan kesedaran dan memperbaiki prosedur di bilik kecemasan kanak-kanak supaya tidak ada orang lain yang akan mengalami tragedi yang sama.

“Ia hanya mengejutkan,” kata Orlaith Staunton Orang. “Apabila Rory meninggal, saya fikir, ‘Ini harus menjadi sesuatu yang sangat jarang berlaku.’ Anak lelaki kami adalah £ 160. Dia hampir 6 kaki, saya tidak fikir ada apa-apa yang boleh membunuh dia dalam masa empat hari yang saya tidak tahu dan ada juga pembunuh terbesar kanak-kanak di dunia. “

Sepsis adalah “tindak balas yang mengagumkan dan mengancam nyawa kepada jangkitan yang boleh menyebabkan kerosakan tisu, kegagalan organ dan kematian,” menurut Sepsis Alliance. Ia selalu dicetuskan oleh jangkitan dan menjejaskan 30 juta orang setiap tahun. Di Amerika Syarikat sahaja, sepsis menjejaskan lebih daripada 1 juta orang Amerika setiap tahun dan membunuh lebih daripada 258,000 orang.

Walaupun betapa beratnya penyakit ini, ibu bapa Rory, seperti kebanyakan orang lain, tidak pernah mendengar tentang sepsis. Atas sebab itu, mereka membentuk Yayasan Rory Staunton untuk mengurangkan jumlah kematian akibat sepsis. “Rory tidak akan duduk-dia bukan anak pasif, dia sangat terlibat dalam penyebab dan terlibat dengan banyak isu sosial,” kata Orlaith. “Dia mahu kami melakukan sesuatu mengenainya.”

Terima kasih kepada yayasan, pada tahun 2013, protokol sepsis yang dikenali sebagai “Peraturan Rory” menjadi arahan rasmi di seluruh negeri New York. Apabila Rory dirawat, tidak ada langkah yang tepat untuk mengesan sepsis, tetapi sekarang, semua hospital di New York mempunyai proses untuk pemeriksaan dan rawatan. Peraturan baru telah menyelamatkan lebih daripada 5,000 nyawa dan mengakibatkan “peningkatan 20 peratus dalam diagnosis tepat pada pesakit sepsis” pada Mei 2017, menurut laman web yayasan tersebut. Illinois juga mengamalkan peraturan mandatori pada 2016 dan negara-negara lain telah berjanji untuk mengikuti, menjadikan asas itu lebih dekat dengan matlamatnya untuk melihat protokol sepsis yang diterima pakai di setiap negeri pada tahun 2020.

“Sepsis membunuh hampir 3.5 juta orang apabila Rory meninggal dunia, dan agensi kerajaan tidak melakukan apa-apa,” kata Ciaran Staunton. “Kami menganjurkan siri pertama di Senat Amerika Syarikat pada sepsis dan ketika kami bertemu dengan anggota Senat, mereka tidak tahu apa yang kami bicarakan. Bolehkah anda bayangkan mereka berkata, ‘Baiklah, kami tidak pernah mendengar bahawa ? Ia hampir seperti, ‘Adakah anda pasti?’ “

Yayasan ini telah mencipta pelbagai inisiatif untuk mencapai matlamatnya untuk meningkatkan kesedaran dan pendidikan sepsis. Forum Kebangsaan pada Sepsis, yang diadakan setiap tahun pada bulan September, menyatukan pemimpin dalam pelbagai bidang untuk membincangkan lebih banyak cara untuk mengurangkan sepsis. Dan Majlis Keluarga Nasional di Sepsis, rangkaian sukarelawan terssis yang selamat dan keluarga yang telah kehilangan orang yang disayangi sepsis, bekerja untuk menurunkan kadar kematian sepsis dengan meningkatkan kesadaran tentang sebab, gejala, dan rawatan sepsis.

Keluarga Staunton juga menerbitkan sebuah buku kanak-kanak untuk mendidik anak-anak kecil mengenai kepentingan pertolongan pertama berjudul, Aduh! Saya Mendapat Potong!. Ditulis oleh Orlaith dan kakak perempuan Rory 16 tahun Kathleen, buku bergambar berfokus pada “tiga C: Cut, Clean and Cover,” supaya kanak-kanak tahu apa yang perlu dilakukan apabila mereka cedera.

Loading...