Mailman Catches Child Mailing Junk Stealing, Kemudian Memutuskan untuk Mengubah Hidupnya Sepatuhnya

Walaupun ramai kanak-kanak dapat menikmati sajak-sajak yang menggembirakan dari gambar-gambar ular cantik Dr. Seuss dan Eric Carle, bukan setiap kanak-kanak dapat melakukan perkara yang sama. Kadang-kadang, buku terlalu mahal untuk membeli keluarga untuk anak-anak mereka, walaupun anak-anak ini mempunyai kelaparan untuk kesusasteraan.

Seorang lelaki Utah khususnya baru-baru ini ditangkap mengomosi melalui tong sampah sampah untuk mencari iklan dan surat berita. Ron Lynch, tukang surat yang melihat pembaca penasaran, bertanya apa sebenarnya yang dilakukannya. Mathew Flores, budak lelaki berusia 12 tahun yang mengisytiharkan diri sendiri, mengatakan bahawa dia hanya mencari sesuatu untuk dibaca.

gambar

Dia terus memberitahu pembawa e-mel bahawa dia tidak mempunyai apa-apa buku sendiri dan tambang bas itu terlalu mahal baginya untuk dapat pergi ke perpustakaan, oleh sebab itu mengapa dia membuat harta daripada apa yang kebanyakan akan mempertimbangkan sampah.

Selepas berbual untuk seketika, Lynch bersimpati dengan lelaki itu, dan memutuskan untuk mengubah hidupnya dengan tindakan kebaikan yang mudah.

“Saya mula membaca pada usia yang sangat awal. Ibu saya menanamkan kasih buku kepada saya,” kata Lynch. “Pada usia 12 tahun, [Flores] tidak mahu elektronik, dia tidak mahu duduk di hadapan permainan bermain TV sepanjang hari. Kanak-kanak hanya mahu membaca.”

gambar

Berharap untuk mendapatkan sokongan dari rakan-rakan di Facebook, Lynch menyiarkan gambar seorang lelaki yang tersenyum untuk melihat apakah mereka mempunyai buku yang mereka akan dermakan. Keheranannya, gambar itu menjadi virus di seluruh dunia. Orang asing menghantar novel dan bahan bacaan lain terus ke rumah Flores, walaupun sebelum Lynch berpeluang melepaskan kotaknya penuh dengan buku pada hari Ahad.

Jurucakap itu berkata, “Ia telah gila dari sana, saya telah mendengar dari U.K., Australia, dari India.”

Dan banyak keseronokan budak lelaki itu, banyak lagi buku yang diteruskan. Bel pintunya sentiasa berdering, dan dengan itu membawa lebih banyak kesusasteraan untuk menambah koleksinya yang sangat besar sekarang.

gambar

“Saya fikir mereka tersilap, tetapi mereka adalah untuk saya,” kata Flores. “Saya hanya gembira.”

Mungkin Flores akan menulis buku sendiri tentang seorang tukang pos yang mengubah hidupnya, tetapi pada masa ini, dia berjanji untuk membaca setiap petikan yang ditulis dalam hadiah-hadiah ini.

[melalui KOCO.com

Loading...