Menopaus dan Rambut Penipisan – WD Vault

gambar

Soalan Pembaca: Saya akan melalui menopaus dan rambut saya telah mula menipis. Saya telah melihat makanan tambahan yang menuntut untuk memperbaiki rambut dan kuku anda. Adakah mereka benar-benar bekerja?

Pada Respon Panggilan: Ada banyak yang kita tidak tahu tentang vitamin, jadi sukar untuk mengatakan dengan pasti. Kecuali anda mengikuti diet yang melampau dan kurang nutrien tertentu, vitamin mungkin tidak membantu-tetapi mereka mungkin tidak akan menyakitkan. Sekiranya anda benar-benar ingin memperbaiki masalah anda, anda perlu memikirkan apa yang menyebabkannya.

Beberapa keguguran rambut pada menopaus, malangnya, sangat biasa. Tetapi ia juga boleh menjadi tanda bahawa anda mempunyai masalah tiroid atau kekurangan zat besi, atau menghasilkan terlalu banyak hormon lelaki (doktor anda boleh memeriksa masalah ini dengan ujian darah sederhana). Kerugian rambut juga boleh disebabkan oleh tekanan psikologi atau dengan mengambil ubat-ubatan tertentu, seperti ubat antidepresan dan ubat tekanan darah. Doktor mungkin ingin memeriksa kulit kepala anda dan mungkin mengambil biopsi kulit kepala.

Bergantung kepada punca kehilangan rambut anda, pilihan rawatan mungkin termasuk krim topikal (minoxidil), pil kawalan kelahiran (untuk mengawal selia hormon) atau suntikan kulit kepala steroid. Penyekat hormon lelaki preskripsi juga berguna, tetapi hanya untuk wanita menopause (mereka boleh menyebabkan kecacatan kelahiran jika anda hamil semasa mengambilnya).

Saya ingin mendengar daripada anda, jadi e-mel saya soalan anda di [email protected]

Penafian: Anda mencari maklumat mengenai topik berkaitan kesihatan dan / atau Sandra Adamson Fryhofer, M.D. menyediakan maklumat sedemikian di sini bukan merupakan permintaan atau penyediaan nasihat perubatan, perkhidmatan, penjagaan atau rawatan. Komunikasi dengan Dr. Fryhofer di laman web ini tidak mewujudkan hubungan doktor / pesakit. Untuk kebimbangan mengenai keadaan perubatan tertentu anda, anda harus berunding dengan profesional perubatan anda sendiri, yang boleh memeriksa dan menilai anda. Komunikasi di laman web bukan pengganti untuk mengambil peranan aktif dalam rawatan dan rawatan perubatan anda sendiri dan secara peribadi dilihat oleh doktor pilihan di kawasan anda.

Loading...