Penjanaan Berasaskan Generasi – WD Vault

Walaupun sesetengah orang (suami saya, sebagai contoh) mungkin berhujah sebaliknya, saya tidak menulis 24/7. Saya lakukan mempunyai kehidupan dan dua orang anak. Kedua-dua lelaki, hanya tujuh belas bulan selain usia, dan kegembiraan dalam hidup saya.

Harapan dan mimpi kami untuk anak-anak kami tidak berbeza hari ini berbanding hari-hari mereka dilahirkan. Kami mahu menaikkan orang-orang yang kuat dan saleh yang akan menjadi baik, mandiri, dan murah hati. Dan ia menjadi pertempuran yang sukar, memandangkan budaya kita yang hanya berlawanan: hak, tamak dan berpusatkan diri.

Malangnya, saya menganggap kebanyakan ibu bapa-sekurang-kurangnya mereka yang mempunyai perasaan yang sama berkongsi sistem nilai yang serupa. Saya fikir kebanyakan orang bersetuju bahawa tidak baik untuk anak-anak mempunyai segala-galanya yang mungkin mereka inginkan dan bahawa kita tidak perlu mengatasi mereka hanya untuk melihat wajah gembira di wajah mereka.

Baru-baru ini, saya mengambil kertas itu dan membaca artikel bertajuk “Tweens ‘R’ Shoppers.” Saya tidak dapat membantu tetapi tersenyum-ini lucu! Bayangkan seorang kanak-kanak berusia 12 tahun “sempurna berkerut dan lip-glossed,” ketagih membeli-belah, tanpa harapan dengan Abercrombie dan Juicy Couture. Saya terus menunggu sentuhan, garis pukulan, pelajaran Pembaca Cik Seymour akan belajar dari akaun membeli-belah dengan anak perempuannya dan dua anak lain. Dan saya menunggu lagi.

Dengan perenggan ke-19 saya tidak selesa. Ini tidak boleh benar. Tentunya, dia tidak boleh mengesahkan sikap huru-hara dan sikap mementingkan diri sendiri.

Jika matlamat Seymour adalah untuk membolehkan saya membacanya dengan betul kepada perkataan terakhir, dia berjaya. Dan saya tiba dengan perut sakit.

Sekarang, saya ada sesuatu yang perlu saya katakan.

Dear Lesley Jane Seymour,

Saya membaca dengan minat minat lajur terbaru anda di New York Times. Sebagai seorang ibu yang beberapa tahun di hadapan anda, saya ingin memberi anda beberapa nasihat yang tidak diminta. Membolehkan kanak-kanak berusia 12 tahun, dengan kata-kata anda, “membuat membeli-belah hobi yang boleh diterima, walaupun obsesi,” akan kembali menggigit anda. Anda akan tahu apa yang saya maksudkan apabila anak perempuan berharga anda menjadi wanita yang tidak berpuas hati, tidak bersyukur, narsistik. Itulah yang berlaku apabila anda mengecewakan kanak-kanak.

Saya tahu ini kerana saya telah membesarkan dua anak lelaki. Ia tidak mudah untuk memupuk masyarakat materialistik di mana kita hidup-budaya yang menjerit pada anak-anak kita bahawa mereka berhak untuk memilikinya. Tetapi saya boleh memberitahu anda bahawa ia boleh dilakukan. Kedua anak saya, sekarang 31 dan 33, membuktikan teori saya.

Saya tahu tentang ini kerana saya mendengar dari orang-orang bertahun-tahun di bawah garis apabila perkahwinan mereka busting, kehidupan mereka berada dalam keadaan cemas dan mereka tertanya-tanya mengapa di bumi ibu bapa mereka tidak berani mengajar mereka perangkap materialisme, hak dan diri -menghindari.

Anda memetik Juliet B. Schor, penulis Dilahirkan untuk Beli. Saya berharap anda akan membaca keseluruhan buku. Saya percaya ia akan memberikan gambaran yang jauh berbeza daripada apa yang anda nampak untuk pembaca anda dari hari anda di pusat membeli-belah.

Sekiranya anda cuba mengajar anak perempuan anda bahawa Abercrombie yang cukup atau lebih banyak Juicy Couture akhirnya akan membuatnya gembira, anda melakukan kerja yang baik. Tetapi itu pelan pengajaran yang cacat kerana tidak cukup apa-apa perkara yang penting untuk membuat dia bahagia. Lebih banyak tidak akan pernah mencukupi. Dan lebih lagi tidak akan membawa kepuasan yang benar.

Ia tidak mudah untuk memerangi tarikan budaya kita pada anak-anak kita. Tetapi saya dapat memberitahu anda bahawa kesan buruk dari materialisme akan berkurang pada anak anda apabila dia mengajar kegembiraan kesyukuran dan terima kasih.

Yang ikhlas,

Mary

Loading...