Ujian Profil Lipid Terperinci – WD Vault

Soalan Pembaca: Doktor saya mencadangkan supaya saya pergi untuk “ujian profil lipid canggih.” Apa yang mungkin ujian tambahan ini memberitahu saya?

Ujian lemak dalam darah (lipid) memberitahu anda jumlah kolesterol, kolesterol LDL (“buruk”), kolesterol HDL (“baik”) dan trigliserida. Ujian profil lipid maju mengambil langkah seterusnya. Daripada melihat hanya tahap LDL dan HDL, ujian darah tambahan ini biasanya mengambil kira komponen LDL dan HDL.

LDL boleh terdiri daripada zarah-zarah yang lebih kecil, lebih padat atau yang lebih besar, yang lebih besar. Yang lebih kecil dianggap lebih berbahaya daripada yang lebih besar (anda boleh memikirkannya sebagai peluru vs bola ping pong). Jika anda mempunyai lebih banyak zarah kecil (dipanggil “corak B”), doktor anda mungkin ingin memberikan ubat penurun kolesterol walaupun nombor LDL anda kelihatan normal atau sempadan. Dia juga mungkin ingin memberikan ubat seperti Niaspan (versi preskripsi vitamin B niacin), yang membantu mengubah zarah LDL yang padat menjadi lebih besar (lebih selamat).

HDL biasanya dianggap sebagai pelindung, kerana ia membantu menghilangkan kolesterol jahat dari badan. Tetapi benar-benar terdapat pelbagai jenis HDL, dan ujian profil lipid canggih boleh memberitahu doktor anda sama ada atau tidak anda mempunyai cukup yang paling bermanfaat (dipanggil HDL II-b).

Kebanyakan orang tidak memerlukan ujian lanjutan ini, yang merupakan berita baik kerana mereka mahal ($ 800 hingga $ 1,000, dan tidak selalu dilindungi oleh insurans). Walau bagaimanapun, doktor anda mungkin mengesyorkannya jika anda mempunyai risiko penyakit jantung yang tinggi – dan terutama jika anda mempunyai “normal” kolesterol dan trigliserida walaupun faktor risiko anda yang lain (seperti sejarah keluarga yang kuat).

Saya ingin mendengar daripada anda, jadi e-mel saya soalan anda di [email protected]

Penafian: Anda mencari maklumat mengenai topik berkaitan kesihatan dan / atau Sandra Adamson Fryhofer, memberikan maklumat sedemikian di sini bukan merupakan permintaan atau penyediaan nasihat perubatan, perkhidmatan, penjagaan atau rawatan. Komunikasi dengan Dr. Fryhofer di laman web ini tidak mewujudkan hubungan doktor / pesakit. Untuk kebimbangan mengenai keadaan perubatan tertentu anda, anda harus berunding dengan profesional perubatan anda sendiri, yang boleh memeriksa dan menilai anda. Komunikasi di laman web bukan pengganti untuk mengambil peranan aktif dalam rawatan dan rawatan perubatan anda sendiri dan secara peribadi dilihat oleh doktor pilihan di kawasan anda.

Loading...