8 Perkara Paling Penting yang Saya Belajar Dari Kesalahan Bapa Saya

Perkahwinan Ring

Getty ImagesPeter Dazeley

Saya masih ingat benda terbang dan kaki saya berdenyut ketika ibu saya terisak-isak dan terdiam dengan kesakitan selepas menghampiri ayah saya mengenai ketidaksetiaannya.

Diberikan, saya tidak tahu apa kafir pada masa itu, kerana saya hanya lima. Tetapi saya tahu bahu saya sakit dan patah, dalam keadaan pelakon dari kemalangan taman permainan, dan saya tidak dapat tidur.

Tetapi mereka seolah-olah lupa bahawa saya berada di dalam bilik kerana tuduhan, kebohongan, emosi, dan objek terbang di sekeliling bilik.

Ketika saya merangkak tangga ke tempat tidur, saya tahu bahawa apa pun yang “penipu, bajingan bajingan” adalah, saya tidak pernah mahu melakukannya, kerana ibu saya jelas tidak suka jenis orang.

Dalam penglihatan semula, saya menyedari bahawa malam itu adalah permulaan persimpangan untuk ibu saya, menangani kecurangan ayah saya dan akibat fizikal dan emosi yang mengikutinya. Ingatan yang jelas pada malam itu dan malam selepas itu mengajar saya banyak pelajaran mengenai cinta, kehidupan, dan hubungan:

Saya mengawal kehidupan saya; Tindakan orang lain tidak mempengaruhi nasib saya.

Saya fikir ramai wanita, seperti ibuku, berasa patah dan ditinggalkan selepas ditipu. Walaupun perasaan itu semulajadi, saya menyedari bahawa kehidupan boleh bergerak pada kesakitan dan kesukaran yang lalu jika anda ingat bahawa anda mempunyai tujuan dan nilai, dan ada banyak yang menghargai anda walaupun mereka yang tidak suka dan tidak menghargai anda.

Saya dicintai dan disokong; yang penting hanya boleh menambah sistem sokongan itu.

Keluarga dan sahabat penting untuk kesucian dan kewarasan semua makhluk hidup. Saya belajar bahawa hanya kerana hubungan intim dan emosi dengan satu orang gagal, itu tidak mencerminkan asas dari hubungan saya yang lain – mempunyai sistem sokongan padu rakan-rakan dan keluarga yang dapat memberikan kehidupan, keselesaan, dan bimbingan sama seperti sebagai intim.

Saya suka dan menghargai diri saya, moral saya, dan integriti; orang yang saya sekutukan mesti melakukan perkara yang sama.

Sebagai tambahan kepada cinta ayah saya terhadap wanita selain isterinya, dia juga mempunyai masalah dengan dadah dan alkohol. Walaupun ibu saya meminta maaf kepadanya, dia terus menghina wanita itu dan mengabaikan keinginannya. Itu mengajar saya untuk berdiri dengan moral dan kepercayaan, dan menuntut orang lain menghormati hasrat saya.

Saya cukup; jika seseorang tidak mahu menjadi sebahagian daripada hidup saya, itu OK.

Jika seseorang memilih untuk meninggalkan dan keluar dari hidup saya tanpa pertarungan atau alasan, itu adalah baik-baik saja. Ia tidak pernah mencerminkan apa yang awak tidak lakukan dengan baik, dan itu bukan tanda kegagalan.

Anda tidak boleh mengubah masa lalu, tetapi anda mempunyai kuasa untuk mempengaruhi masa depan.

Mengambil hubungan masa lalu sebagai pengalaman pembelajaran dan bukan sebagai kegagalan adalah penting untuk dapat menentukan apa yang anda benar-benar ingin mendapatkan dari hubungan anda dengan orang lain. Menentukan jangkaan, sempadan, dan matlamat dalam hubungan pada masa akan datang membantu untuk dapat berkomunikasi dengan sangat jelas kepada pasangan anda apa yang anda inginkan dari hubungan anda.

Ketelusan dan komunikasi adalah kunci dalam hubungan.

Salah satu unsur utama penipuan dan mengapa ia sangat menjejaskan hubungan adalah hakikat bahawa sekumpulan kerahsiaan dan melemahkan terlibat. Menjadi terbuka dan jujur ​​tentang perasaan dengan pasangan anda boleh menghalang kesakitan sedemikian, walaupun itu bermakna memberitahu mereka apabila anda tidak lagi bahagia dalam hubungan, atau ingin. Adalah lebih baik untuk menjadi terdahulu dan jujur ​​daripada menguasai perasaan dan melakukan perkara-perkara yang licik yang cuba menghibur diri anda.

Tidak kira berapa lama anda mengenali seseorang, orang boleh berubah.

“Saya rasa saya tidak tahu mereka seperti saya fikir,” sering kali petikan daripada mereka yang telah ditipu, dan ia benar-benar palsu. Situasi timbul, perasaan dapat berubah, dan oleh itu orang berubah dan menyesuaikan diri dengan situasi yang dihadapi. Anda boleh tahu seseorang selama beberapa dekad dan kemudian mereka boleh berbalik dan melakukan sesuatu yang anda tidak akan mengharapkan mereka juga … Atau sesuatu yang mereka sendiri tidak pernah fikir mereka akan lakukan.

Kehidupan. Bergerak. Pada.

Walaupun selepas sesuatu yang merugikan boleh berlaku kepada anda, dunia terus berubah dan kehidupan terus berkembang. Walaupun ia mungkin sukar untuk difahami, setiap hari anda terjaga adalah hari untuk membuat kemajuan dan perubahan. Anda tidak berhenti hanya kerana beberapa kesukaran berlaku dalam hidup anda. Setiap hari anda mendapat peluang untuk bangun dan mula semula adalah hari untuk memanfaatkan sepenuhnya dengan hidup sepenuhnya.

Loading...