Cara Berhenti Menarik – Tips Gretchen Rubin untuk Menghindari Tergoda

alternatif to nagging

iStockphoto

Saya telah menyiarkan senarai ini sebelum ini, tetapi saya menyiarkannya sekali lagi, kerana isu merungut adalah sesuatu yang sering dibangkitkan oleh rakyat dengan saya dalam perbincangan tentang kebahagiaan. Ternyata itu menjadi seorang nag sama seperti tidak menyenangkan sedang bergurau – jadi memikirkan bagaimana untuk mengakhiri keresahan membawa peningkatan kebahagiaan sebenar kepada hubungan.

Tetapi walaupun tiada siapa yang menikmati suasana merungut, dalam perkahwinan, atau apa-apa perkongsian, kerja rumah adalah sumber konflik yang besar. Bagaimana anda mendapat kekasih anda untuk memegang hujungnya, tanpa merungut?

Salah seorang kawan terbaik saya dari kolej mempunyai penyelesaian yang sangat radikal: dia dan suaminya jangan berikan. Itu betul. Mereka tidak pernah berkata, “Dapatkan saya lampin,” “Sampah perlu keluar,” dan lain-lain. Ini hanya berfungsi kerana tidak salah seorang daripada mereka adalah pemalas, tetapi masih – apa taktik! Dan mereka mempunyai tiga orang anak!

Itulah sesuatu yang perlu diperjuangkan. Tetapi, walaupun kita tidak dapat mencapai tahap itu, kebanyakan kita boleh memalingkan diri. Inilah beberapa strategi yang telah saya lakukan:

1. Ia menjengkelkan untuk mendengar suara bertenaga, jadi mencadangkan tugas tanpa perkataan. Apabila suami saya memerlukan preskripsi diisi, dia meletakkan botol ubat kosong di kaunter bilik mandi. Kemudian saya tahu untuk mendapatkannya semula.

2. Jika anda perlu menyuarakan peringatan, hadkan diri kepada satu perkataan. Daripada mengejek, “Sekarang ingat, saya telah memberitahu anda sedozen kali, berhenti di kedai runcit, kita perlu susu, jika anda terlupa, anda akan kembali keluar!” Sebaliknya, saya menyeru, “Kedai runcit!” atau “Susu!”

3. Jangan menegaskan bahawa tugas dilakukan pada jadual anda. “Anda perlu memotong lindung nilai hari ini!” Siapa cakap? Cuba, “Bilakah anda merancang untuk memangkas lindung nilai?” Jika boleh, tunjukkan mengapa sesuatu perlu dilakukan pada masa tertentu. “Adakah anda boleh memotong lindung nilai sebelum parti kami minggu depan?”

4. Ingatkan pasangan anda bahawa lebih baik untuk menolak sesuatu tugas daripada melanggar janji. Suami saya memberitahu saya bahawa dia telah menghantar e-mel kepada kawan-kawan untuk memberitahu mereka supaya kami terlepas pesta makan malam untuk pergi ke majlis makan malam keluarga-tetapi dia tidak. Kemudian saya terpaksa membatalkan pada saat-saat akhir, ia sangat kasar, dan saya marah. Sekarang saya katakan kepadanya, “Anda tidak perlu melakukannya, tetapi beritahu saya, jadi saya boleh melakukannya.”

5. Sediakan tugasan yang jelas.

6. Setiap sekali-sekala, melakukan tugas kekasih anda, untuk merawat. Ini jenis pitching in memenangi muhibah yang besar.

7. Menugaskan tugas berdasarkan keutamaan peribadi. Saya benci bilik tidur yang berantakan lebih daripada suami saya, tetapi dia membenci dapur yang lebih kemas dari saya. Jadi, saya melakukan lebih bersih di bilik tidur, dan dia lebih banyak lagi di dapur.

8. Buat sendiri. Saya sering marah dengan suami saya kerana kami tidak pernah mempunyai wang tunai di rumah. Kemudian saya sedar: kenapa saya dapat memberikan tugas itu? Sekarang saya melakukannya, dan kami sentiasa mempunyai wang tunai, dan saya tidak terganggu.

9. Selesaikan kemenangan separa. Mungkin pasangan anda tidak akan meletakkan hidangan di mesin basuh pinggan mangkuk, tetapi membawanya keluar dari bilik keluarga ke dalam sink adalah peningkatan yang besar.

10. Rangka semula: tentukan bahawa anda tidak keberatan melakukan tugas – seperti meletakkan pakaian di hamper atau menggantung tuala basah. Yang menghairankan, ini lebih mudah daripada yang anda fikirkan.

11. Jangan tolak perkara yang mustahil. Tidak ada cara saya akan melakukan apa-apa yang berkaitan dengan kereta kami, jadi suami saya tidak bertanya.

12. Tiada pengambilan dari luar. Jika pasangan anda mendapat anak-anak yang berpakaian, jangan mengolok-olok pakaian. Jika anda mahu sesuatu dilakukan dengan cara anda, lakukan sendiri.

13. Fikirkan tentang bagaimana wang mungkin dapat membeli beberapa kebahagiaan. Bolehkah anda mencari remaja untuk memotong rumput? Bolehkah anda menyewa perkhidmatan pembersihan mingguan? Bolehkah anda membeli makanan yang disediakan beberapa malam seminggu? Hari-hari ini, wang sangat ketat, tetapi menghapuskan konflik dalam hubungan adalah keutamaan kebahagiaan yang tinggi, jadi ini adalah tempat untuk membelanjakan wang jika ia dapat membantu.

14. Ingatlah bahawa kawasan yang rosak cenderung kekal berantakan, dan kawasan yang rapi cenderung kekal kemas. Jika anda mahu pasangan anda menjadi kemas, selesaikan diri sendiri!

15. Ingatkan diri anda – secara amnya, bengkak tidak berfungsi.

Apa-apa idea lain tentang bagaimana untuk mengelakkan kejam? Apa yang saya ketinggalan?

Juga, kadang-kadang satu orang benar-benar tidak menyedari perlunya kerja-kerja dilakukan. Orang itu tidak menyedarinya, dan tidak peduli. Dalam kes itu, sukar untuk mengetahui apa yang perlu dilakukan. Saya mempunyai mudah, kerana jika apa-apa, suami saya lebih berorientasikan tugas daripada saya. Saya seorang penyanyi dan seorang penyanyi. Jika itu keadaan anda – apa yang anda lakukan? Nasihat apa yang anda tawarkan?

• Ambil Walk on the Happy Side adalah blog yang sangat luar biasa. Maggie berkata dia terinspirasi oleh saya, tetapi Saya jauh lebih terinspirasi oleh dia. Dia mempunyai anak lelaki kembar yang sama, kini 4 1/2, dengan Sindrom Down, dan dia baru-baru ini menyiarkan mengenai pembedahan mereka dan pemulihan sukar mereka. Saya kagum dengan penentuan Maggie dan semangat manis. Semak ia.

Loading...