Pemisahan Jangka Panjang – Bantuan Atau Hindrance?

Mereka yang telah mengikuti blog saya untuk sementara mengetahui bahawa saya telah dipisahkan untuk terlalu lama.

Sepenuhnya. Terlalu. Panjang.

Dan itu bukan dengan pilihan, tetapi oleh keadaan. Saya tidak mempunyai wang untuk memfailkannya, dan dia, atas apa jua alasan (dan saya masih tidak pasti mengapa) tidak memilih untuk membuat perceraian itu dilakukan sehingga baru-baru ini. Jadi sekarang kita sedang berunding dan cuba mengikat hujung yang longgar, dan saya mendapati terdapat pro dan kontra yang pasti untuk pemisahan kami yang lama.

Salah satu “kontra” yang pertama adalah hakikat bahawa saya telah benar-benar berjuang dengan kewangan, dan sejak saya melakukannya selama lebih dari tiga tahun tanpa membawanya ke mahkamah atasnya (sekali lagi, bukan sesuatu yang saya mampu lakukan) , terdapat andaian yang pasti di pihaknya bahawa kita harus mengekalkan status quo. Sekiranya saya mendapat jumlah itu sepanjang masa, mengapa kenaikan itu? Saya perlu membela diri dan menegaskan bahawa “hanya mendapat” bukanlah cara saya mahu hidup, dan pastinya bukan cara dia mahu anak-anaknya hidup.

Forbes mempunyai artikel mengagumkan yang membicarakan perkara-perkara itu dan lain-lain perkara penting yang perlu anda pertimbangkan sebelum perpisahan yang panjang. Penulis, Jeff Landers, membuat perkara yang sangat penting mengenai bahaya yang terlibat apabila anda tidak mempunyai persetujuan rasmi dan sah:

“Sekiranya anda bergantung kepada kewangan suami anda dan tidak mempunyai perjanjian perpisahan, tidak banyak yang akan ditolak sekiranya dia berhenti menghantar cek dan tidak akan memulangkan panggilan anda.”

Sebaliknya, saya boleh memikirkan beberapa tambahan yang telah datang dari pemisahan kami yang lama: pertama, saya mempunyai masa untuk meratapi, berkumpul semula dan bergerak maju sebelum saya berkencan – dan itu baik. Saya tahu terlalu banyak wanita yang bergegas ke sana tanpa mengetahui apa yang mereka mahu atau yang mereka benar-benar tanpa suami dan perkahwinan untuk menentukan mereka. Satu lagi adalah bahawa kita telah memisahkan barang-barang kita dan kita telah menyelesaikan susunan jagaan yang berfungsi hebat untuk kita berdua. Semasa pengantaraan kami, kami telah terbang melalui bahagian tersebut.

Adakah anda mempunyai pemisahan yang panjang? Adakah anda fikir ia membantu atau menghalang anda?

[Ikuti Ellie pada Twitterdan Facebook]

Loading...