Resolusi Hubungan Terbaik – Petua Perkahwinan dari Pakar Psikologi

gambar

Getty Images

Seperti yang kita kira pada tahun baru, kebanyakan kita akan mendapati diri kita bekerja pada satu projek akhir sebelum bulan Januari: Resolusi Tahun Baru. (Empat puluh lima peratus daripada kita membuat mereka, sebenarnya, menurut Universiti Scranton Jurnal Psikologi Klinikal.) Walaupun senarai anda mungkin mempunyai item tindakan untuk perbaikan peribadi, anda mungkin ingin mempertimbangkan menambah beberapa yang akan memberi manfaat kepada perkongsian romantis anda. Baca terus untuk mengetahui apa yang dikatakan ahli psikologi adalah resolusi Tahun Baru terbaik untuk orang dalam hubungan.

1

Memutuskan cara mengendalikan hujah-hujah (apabila anda tidak berjuang).

gambar

Getty Images

Tidak ada pasangan yang kebal terhadap hujah, dan mempunyai sistem untuk mengendalikan perasaan yang menyakitkan sekarang akan memperkuat hubungan anda nanti. Matthew Mutchler, Ph.D., LMFT, berkata dia sering melihat pasangan yang mempunyai jangkaan yang berbeza tentang cara menangani ketidaksepakatan. “Orang ramai dibungkus sebagai ‘betul’ atau ‘membetulkan’ masalah [dan] mereka merindui titik,” kata Mutchler. “Bermasalah banyak konflik adalah keinginan untuk didengar, difahami, dan disahkan. Anda boleh memberitahu kualiti hubungan dengan bagaimana mereka mendengar dan memberi respon kepada satu sama lain. Rakan anda hanya mahu anda mengatakan ‘Saya faham apa yang anda rasa ‘tanpa kelayakan.’

2

Buat lebih banyak masa untuk satu sama lain.

hubungan, resolution, new year

Getty Images

Sekiranya tahun lalu ternyata menjadi lebih sibuk daripada anda membayangkan, dan mendapat tarikh malam pada kalendar itu seperti kerja rumah, Mutchler mengesyorkan untuk mengutamakan masa bersendirian. “Antara karier, keibubapaan, dan tuntutan lain pada masa orang, hubungan kami sering diabaikan dan kami merindui satu hari apabila kami mempunyai masa untuk satu sama lain,” kata Mutchler. “Masa itu tidak akan datang melainkan jika anda membuatnya, meluangkan masa setiap minggu untuk meluangkan masa bersama-sama, pada masa itu, bersama-sama – tidak hanya menonton TV atau duduk di sofa yang sama melakukan aktiviti bebas. membangunkan hobi baru. “

3

Meningkatkan cara anda berkomunikasi.

hubungan, resolution, new year

Getty Images

Hubungan semakin berkembang apabila komunikasi yang baik wujud, tetapi untuk itu berlaku, kedua-dua orang perlu tahu bagaimana bercakap bahasa masing-masing. “Jika anda mempunyai sesuatu yang emosional untuk mengatakan, cuba simpannya mudah supaya pasangan anda kurang berkemampuan,” kata Dr. Susan Edelman, ahli psikiatri yang disahkan oleh lembaga. “Gunakan ‘bahasa saya’: Katakanlah, ‘Saya rasa’ dan bukannya ‘Anda sentiasa’, yang boleh merasakan seperti tuduhan. Jika pasangan anda mengkritik anda, cuba dengar keprihatinan mereka walaupun merasa defensif.

4

Tunjukkan lebih banyak penghargaan.

hubungan, resolution, new year

Getty Images

Sangat mudah untuk menjadi terlalu selesa dalam hubungan, dan kadang-kadang bahawa keselesaan dapat diterjemahkan ke dalam melupakan untuk menunjukkan rasa hormat dan penghargaan pasangan anda. Dr Edelman berkata rakan kongsi kami boleh merasa tidak selesa jika kami tidak memberitahu mereka bahawa kami suka apa yang mereka lakukan untuk kami. “Ini bermakna banyak apabila anda mengakui perkara besar dan kecil yang mereka lakukan untuk anda,” kata Dr Edelman. “Katakanlah, ‘Terima kasih kerana membuat sarapan pagi hari ini, saya sangat menghargai sepanjang masa anda menyelamatkan saya kerana ia bermakna banyak kerana saya tahu anda sibuk hari ini.'”

5

Pusingkan apa yang anda ke dalam sesuatu yang anda boleh belajar dari.

hubungan, resolution, new year

Getty Images

Daripada menggambarkan senarai perkara-perkara yang dilakukan oleh pasangan anda, secara diam-diam membuat anda gila, mencari cara untuk belajar dari apa yang membuat mereka berbeza daripada anda. “Resolusi ini akan menyebabkan anda berfikir di luar kotak tentang bagaimana anda menganggap sifat atau tingkah laku yang baik berbanding buruk,” kata Kyrss Shane, seorang LMSW dan profesional kesihatan mental. “Ia juga akan mencabar anda untuk mengubah keadaan menjadi sesuatu yang bermanfaat, membantu anda tidak terganggu oleh sifat itu dan membantu rakan anda tidak merasakan bahawa sifat ini adalah bahagian negatif dari siapa mereka.”

6

Berikan masa kurang skrin.

gambar

Getty Images

Sangat mudah untuk menghabiskan beberapa minit, atau bahkan satu atau dua jam, di telefon anda tanpa menyedari. Tetapi memberi perhatian penuh kepada skrin di hadapan anda, bukan pasangan anda, boleh menyebabkan masalah dalam hubungan. Jill Murray, Ph.D., ahli psikoterapi berlesen, mencadangkan membuat tahun depan tahun ini apabila kedua-duanya bersumpah untuk menangguhkan telefon anda apabila anda bersama-sama. “Banyak pasangan pergi makan malam dan kedua-duanya melihat ke bawah telefon mereka, diserap dalam media sosial, “kata Murray. “Mereka ‘menyukai’ kehidupan orang lain lebih daripada mereka menyukai pasangan mereka, komited untuk memberikan tumpuan dan perhatian kepada pasangan anda.”

7

Terokai fantasi bilik tidur rakan kongsi kedua.

hubungan, resolution, new year

Getty Images

Sekiranya perkara-perkara kecil, basi, dalam jabatan seks, tahun baru boleh memberi peluang untuk membiak hal-hal. Shane mengesyorkan menambah keintiman baru untuk hubungan anda sambil belajar tentang fantasi pasangan anda. “Dengan berkongsi, anda membuka komunikasi dalam hubungan anda, menunjukkan anda mempercayai pasangan anda, dan anda bekerjasama untuk meningkatkan kehidupan seks anda.”

8

Berkongsi pengalaman baru bersama setiap bulan.

hubungan, resolution, new year

Getty Images

Jika anda tidak pernah membuat senarai baldi pasangan sebelum ini, tidak ada masa seperti sekarang. “Resolusi ini mencabar anda untuk bekerja sebagai satu pasukan untuk mempunyai pengalaman baru bersama,” kata Shane. “Ini boleh mengakibatkan keghairahan yang dikongsi bersama, ia boleh menyebabkan kedekatan baru antara anda, dan ia boleh membawa kepada jenaka dalam baru, kenangan baru dicipta, dan ikatan rapat berbanding sebelum ini.”

9

Tetapkan sempadan.

hubungan, resolution, new year

Getty Images

Sama ada anda berada dalam hubungan baru dengan pasangan anda selama bertahun-tahun, menjadi jelas tentang sempadan dan jangkaan akan menghalang anda daripada melupakan apa yang paling penting. “Adalah sukar, terutamanya bagi wanita untuk menetapkan sempadan dalam hubungan kerana takut mengecewakan orang yang dikasihi,” kata Cristina Dorazio, Ph.D., seorang ahli psikologi berlesen. “Walaupun ketakutan ini dapat difahami sepenuhnya, tidak mengapa untuk menetapkan batas-batas dalam hubungan anda kerana perkara terakhir yang anda mahukan adalah untuk meremehkan orang yang anda cintai.”

Loading...