Wanita yang Berkongsi Rakan-rakan kongsi yang lebih sihat dan lebih seksual berpuas hati

gambar

Getty Images

Wanita yang rakan kongsi menangani masalah yang adil dalam kerja rumah tangga lebih sihat dan lebih puas dengan seksual, menurut dua kajian baru.

Yang pertama, yang diterbitkan dalam Journal of Marriage and Family, mendapati bahawa pasangan heteroseksual di mana lelaki itu melakukan 35-65% dari pekerjaan rumah tangga lebih seks daripada pasangan dengan peranan konvensional dan kontra konvensional, yang Chicago Tribune laporan.

Satu lagi kajian yang lebih baru, yang diterbitkan dalam Jurnal Perubatan Pekerjaan dan Alam Sekitar, mendapati bahawa wanita yang bekerja 60 atau lebih jam seminggu mengalami peningkatan risiko penyakit kronik, Huffington Post laporan.

“Spekulasi saya ialah wanita perlu memainkan banyak peranan,” kata Allard Dembe, profesor di Kolej Kesihatan Awam Ohio State University dan penulis utama kajian terakhir. Dembe percaya peranan seperti pengasuhan dan pengemasan menyebabkan peningkatan tekanan yang membawa kepada risiko penyakit.

Jadi apa yang berlaku apabila wanita bekerja berkongsi buruh domestik dengan pasangannya? Terdapat lebih banyak masa untuk, baik, masa seksi, nampaknya.

Menurut kajian pertama, pasangan egalitarian, yang memecah tugas-tugas yang hampir sama rata, melakukan hubungan seks rata-rata sebanyak 6.8 kali sebulan; itu 0.5 kali lebih banyak daripada pasangan konvensional, di mana wanita melakukan sebahagian besar kerja rumah, dan dua kali lebih kerap sebagai pasangan counterconventional, di mana lelaki itu melakukan kebanyakan rumah.

“Ketidaksamaan yang dirasakan mempunyai kesan buruk terhadap kehidupan seks pasangan, dan hari ini lebih ramai lelaki dan wanita percaya bahawa pengaturan domestik konvensional atau counterconventional tidak adil,” tulis penulis. “Lebih banyak pasangan hari ini mengharapkan kesamarataan adalah sesuatu yang mesti dipraktikkan, bukan hanya berkhotbah.”

Keesokan harinya, anda berasa terharu dengan kerja rumah-atau, sebaliknya, terdorong untuk memohon dan meninggalkan pasangan anda memegang mop-ingat: buruh yang sama bukan sahaja kunci untuk kewarasan anda, itu penting untuk kesihatan dan kehidupan seks anda.

Ikuti Hari Wanita pada Instagram.

Loading...