Anjing Pengiring – Melihat Anjing Mata untuk Pelari

gambar

Dengan ihsan Purina

Pada permulaan kelas kelapan pada tahun 2008, Sami Stoner mula mengalami masalah membaca nota gurunya di papan tulis. Walaupun terdapat kacamata baru dan meja barisan hadapan, yang berusia 13 tahun yang lalu, yang berlari lintas negara untuk sekolah menengahnya di Lexington, OH, masih bergelut untuk melihat objek dalam penglihatan pusatnya.

Beberapa bulan kemudian pada temu janji pakar mata, visi Sami diukur pada 20/50 (maksudnya dia melihat pada 20 kaki apa yang seseorang dengan visi sempurna melihat pada 50); empat bulan selepas itu, ia adalah 20/300, melepasi titik buta undang-undang. Diagnosis yang dahsyat: penyakit Stargardt, bentuk yang diturunkan, tidak dapat dipulihkan degenerasi makula remaja.

“Bulan-bulan permulaan yang menakutkan-saya tertanya-tanya sama ada saya akan menjadi buta sepenuhnya,” teringat Sami, sekarang 19. Namun, walaupun segala ketidakpastian yang dihadapinya, dia tahu dia perlu terus berlari, memberinya perasaan normal, katanya. “Begitu banyak perkara yang berubah dan saya tidak mahu melepaskan perasaan berjalan memberiku dapat bergantung kepada badan saya.”

Walaupun wawasannya semakin merosot semasa dia memulakan sekolah menengah, namun, Sami tidak dapat lagi mengendalikan laluannya. Seorang kawan yang rapat mula menemani beliau berjalan dan bertemu. Kemudian, pada awal tahun 2011, Sami bertemu sahabat akrabnya yang terbaik: seorang budak emas berusia 18 bulan yang bernama Chloe.

Lihat bagaimana kucing juga membantu orang: 4 Menggunakan Ketenaran mereka untuk kebaikan

Sami menemui Chloe melalui Pilot Dogs Inc., sebuah pertubuhan bukan untung yang sepadan dengan orang yang mempunyai masalah penglihatan dengan anjing pemandu. Sebagai tambahan kepada latihan anjing pemandu lima tahun yang standard untuk Chloe, Sami menyertai beliau selama empat minggu tambahan di ibu pejabat Pilot Dogs di Columbus supaya mereka dapat mengenal satu sama lain. Pada masa itu, Chloe juga mula membina stamina untuk bersaing dengan Sami di laluan lintas negara, yang biasanya tiga batu.

“Untuk berjalan kaki setiap hari, anjing pemandu merancang laluan mereka kira-kira 20 kaki ke depan, sentiasa mengharapkan halangan seperti kereta dan akar pokok,” jelas Sami. “Tetapi apabila anda berjalan, 20 kaki itu lebih cepat.” Chloe belajar berhenti di sudut jalan dan berhenti seketika apabila dia melihat satu langkah atau benjolan besar muncul, menyedarkan Sami kepada halangan. Dia melambatkan ketika berjalan di atas permukaan yang tidak rata, dan apabila dia mahu Sami bergerak, Chloe akan memalingkan kepalanya ke arah yang dia mahu Sami pergi. (Sami masih mempunyai penglihatan yang terhad dan dapat melihat Chloe; doktornya percaya bahawa penglihatannya tidak akan menurun 20/400 lalu.)

Dalam tempoh lima minggu, mereka menjadi satu pasukan, secara kerap membalap batu bersama. Sami, pergi ke tahun juniornya, gatal untuk bersaing lagi. Tetapi Persatuan Atletik Sekolah Tinggi Ohio (OHSAA) tidak membenarkan anjing perkhidmatan mengambil bahagian dalam acara sukan sekolah rasmi dan menolak permintaan Sami untuk bersaing dengan Chloe. “Saya berazam untuk tidak berputus asa,” kata Sami. “Stargardt bukanlah alasan yang baik bagi saya untuk berhenti menjalani hidup saya seperti yang saya mahu.”

Lihat wanita yang memberi inspirasi yang lain: Kisah Hidup Berubah

Selepas pelbagai rayuan oleh pengarah olahraga sekolahnya, OHSAA membalikkan pendiriannya, menjadikan Sami layak untuk bersaing. Dihayati oleh berita itu, rakan sepasukan baru itu merancang untuk menjalankan perlumbaan pertamanya bersama pada September 2011, pada permulaan tahun junior Sami.

Sebelum perlumbaan, Sami adalah semua saraf. “Pada baris permulaan, berpuluh-puluh pemikiran dan emosi membanjiri fikiran saya: Apa yang akan difikirkan oleh pelari lain? Bagaimana jika perlumbaan tidak berjalan lancar? Bagaimanakah Chloe akan bertindak balas kepada penonton sebanyak 1,500 penonton menjerit di garisan penamat??“Sami teringat.” Tetapi Chloe adalah sempurna-dia juga tidak memalingkan kepalanya sebagai orang yang bersorak-sorai nama kami. Saya fikir dia begitu teruja apabila saya bersaing! “Ketika mereka menghampiri garisan penamat, air mata mengalir di sekeliling orang ramai. Lebih menarik lagi: Dengan Chloe di sisinya, Sami berlari lebih cepat dari sebelumnya, mencapai rekod peribadi. , Chloe menyalakan semula dengan camilan kegemarannya yang dikendalikan: pisang.

Sami, kini seorang pelajar baru di Miami University di Oxford, OH, masih menikmati keseronokan setiap hari dengan Chloe tetapi kedua-dua mereka tidak lagi bersaing. (Pasukan lintas negara rata-rata kira-kira lapan batu sehari, yang juga dikenakan cukai untuk Chloe.) Chloe dan Sami juga bersenang-senang berjalan untuk mendapatkan wang untuk Pilot Dogs, serta organisasi amal yang lain. “Sudah mudah apabila Chloe mengawasi saya, saya tahu saya tidak akan jatuh bersamanya di sana.”

Tetapi Chloe jauh lebih daripada buddy untuk Sami. “Dia kawan baik saya,” kata Sami. “Ketika saya mula-mula didiagnosis, saya terkejut dengan apa yang mungkin akan berlaku pada masa depan, tetapi dengan Chloe di sisi saya, saya teruja sekali lagi. Dia mengembalikan keyakinan saya terhadap apa yang ada di jalan raya, bukan hanya dalam menjalankan tetapi juga dalam kehidupan . “

BERI BANTUAN

Bantu menyokong program anjing panduan di Pilot Dogs dengan membuat sumbangan untuk menghormati Sami dan Chloe. Hubungi 614-221-6367 untuk menyumbang.

Loading...