Baka anjing yang paling sihat – Senarai Baka Anjing Sihat

gambar

iStockPhotos

Walaupun baka anjing yang paling sihat adalah mutan, kaum purba juga kurang berkemungkinan memerlukan perjalanan ke doktor haiwan. Sudah tentu, hanya memilih baka yang kurang berkemungkinan mempunyai masalah kesihatan tidak mencukupi. Pastikan untuk memeriksa dengan peternak anda untuk mengetahui apakah skrin kesihatan dan ujian DNA perlu dilakukan untuk meminimumkan peluang bahawa masalah kesihatan akan menjejaskan anjing anda.

Basenji

Basenjis dikenali kerana ketidakupayaan mereka untuk menyalak, tetapi mereka juga menikmati anjing sepanjang hayat dengan sedikit masalah kesihatan. Masalah yang paling biasa untuk baka ini ialah hipotiroidisme dan hip dysphasia, kedua-duanya boleh dirawat, bergantung kepada keparahan masalah.

Shiba Inu

Ini anjing-anjing yang kecil dan keras mempunyai sedikit masalah kesihatan, tetapi beberapa masalah yang mereka ada boleh sukar untuk diselesaikan. Perut patellar, keadaan yang membolehkan lutut mudah keluar dari tempat, boleh menyebabkan kesakitan dan kesukaran untuk Shibas. Menyiasat Shibas untuk keadaan ini dan mengeluarkan mereka yang terjejas dari kolam gen adalah pertahanan terbaik terhadap masalah dalam baka.

Chihuahua

Anjing-anjing kecil ini boleh mempunyai jangka hayat yang dua kali ganda daripada anjing anjing ekstra besar. Hypothyroidism dan luxell patellar kedua-dua masalah kesihatan Chihuahua biasa, tetapi ini tetap agak luar biasa apabila anjing dibeli dari peternak terkemuka.

Bichon Frise

Bichon Frise adalah baka yang umumnya sihat, dan keadaan kesihatan yang lazim di dalam anjing ini tidak mengancam nyawa. Walau bagaimanapun, Bichons mendapat alahan dan batu pundi kencing, dua syarat yang memerlukan rawatan berterusan dan berterusan.

Anjing lembu Australia

Anjing lembu Australia memegang rekod untuk jangka hayat yang paling lama, dengan mengagumkan 29 tahun. Anjing-anjing ini mempamerkan beberapa masalah kesihatan, tetapi anda perlu mencari atrofi retina progresif, masalah yang boleh menyebabkan kebutaan.

Poodle

Poodles adalah baka anjing yang tahan lasak dengan masalah kesihatan yang sangat sedikit. Hip dysphasia adalah kebimbangan, tetapi pemeriksaan kesihatan pra-pembiakan dapat mengurangkan peluang masalah ini. Poodles piawai mungkin tertekan, masalah yang berpotensi membawa maut yang berlaku ketika perutnya berkerut di dalam anjing.

Beagles

Sebagai baka baka pergi, beagles adalah bertenaga dan sihat. Walau bagaimanapun, mereka tidak kebal terhadap masalah seperti gangguan penyitaan dan alahan.

Collier sempadan

Collie sempadan dibiakkan untuk menjadi anjing yang bekerja keras, dan kebanyakan memerlukan perawatan veterinar yang sangat sedikit. Hip dysphasia dan anomali mata collie adalah masalah kesihatan yang paling biasa.

Greyhounds

Greyhounds dengan mudah boleh membina masalah pergigian, tetapi memberus gigi, pembersihan dan makanan yang berkualiti tinggi dapat membantu anda mengelakkan sebarang masalah utama. Nasib baik, masalah kesihatan lain dengan anjing ini agak jarang berlaku.

Doberman Pinscher

Anjing-anjing pintar ini pernah dibesarkan kerana populariti yang berlebihan, tetapi sekarang dengan ujian baru, banyak masalah kesihatan telah dihapuskan. Baka ini boleh mewarisi kedua-dua kardiomiopati dan sindrom Wobbler, dua penyakit yang mengancam nyawa yang tidak mempunyai proses pemeriksaan.

Loading...