Menghilangkan Bau Skunk – Bagaimana Menghilangkan Bau Skunk pada Anjing

gambar

Shutterstock

3 petunjuk pencegahan

BERHATI-HATIL KELEBIHAN BULAN! Skunks cenderung untuk keluar pada malam-malam semula jadi yang terang dan pada waktu senja, jadi berhati-hati pada malam berjalan dan membawa lampu suluh untuk melihat penyembur.

MEMBUAT BOWL OUTDOOR DI DUSK. Selain membuka tong sampah atau tong sampah kitar semula, anjing sisa atau makanan kucing adalah magnet sampah.

KAYU KULIT DARI PORCH ANDA. Juga, tutup mana-mana lubang rendah di rumah anda pada waktu malam. Skunks suka bersarang di tumpukan serpihan (atau rumah anda jika mereka masuk) -dan jika mereka melahirkan di sana, mereka akan kembali tahun demi tahun.

SUMBER: Lori Morton-Feazell, pengarah, penjagaan haiwan, pendidikan & kepatuhan, PETCO Animal Supplies, Inc.

Ubat anti-bau di rumah

Dalam baldi plastik, campurkan:

1 quart 3% hidrogen peroksida

¼ cawan baking soda

2 sd hidangan pinggan lembut

Untuk haiwan peliharaan yang besar, tambahkan 1 kali tepukan air tepu

Memakai sarung tangan, basah haiwan kesayangan anda dan bekerja campuran jauh ke dalam bulu. Untuk muka, gunakan kain lap, mengelakkan mata dan hidung haiwan kesayangan anda. Biarkan selera selama 5 minit atau sehingga bau hilang. Kemudian bilas dengan teliti dengan air suam. Kawasan yang disembur dengan banyak boleh memerlukan “bilas dan ulangi.” Selepas itu, tuangkan penyelesaian yang digunakan (dan apa-apa tambahan) ke dalam longkang dengan air yang mengalir.

AMARAN: Jangan simpan campuran dalam bekas tertutup.

SUMBER: Paul Krebaum, Doktor Perekat. Untuk maklumat lanjut, lawati tapaknya.

Loading...