Perilaku Haiwan Aneh – Masalah Kucing Aneh dan Masalah Perilaku Anjing

<p>Haiwan kesayangan anda menjilat sofa, atau menatap anda seperti zombi & # x2014; dan sudah tentu dia tidak dapat memberitahu anda mengapa. “Ramai haiwan peliharaan melakukan perkara-perkara yang sememangnya unik, tetapi kadang-kadang menandakan masalah perubatan atau tingkah laku yang mendasari,” kata doktor haiwan Justine Lee, pengarang <em>Ia Kehidupan Anjing & # x2026; tetapi Ia Permaidani Anda</em>. Penjelasan ini untuk pelakuan yang aneh, tetapi biasa, dapat membantu anda memahami anjing atau kucing anda dengan lebih baik, dan mengetahui bila ada sebab untuk dikhawatirkan.</p><p>“title =” Quirks Curious ”</p><p>src = “https://hips.hearstapps.com/wdy.h-cdn.co/assets/cm/15/10/54f5fe334ea84_-_01-dog-chewing-on-shoe-lgn-57978229.jpg?crop=1xw : 0.375xh; pusat, atas & saiz semula = 480: * ”</p><p>/></p><div class= Getty Images

Pergi ke bahagian bawah tabiat kepala peluk anda

<p>Haiwan kesayangan anda menjilat sofa, atau menatap anda seperti zombi & # x2014; dan sudah tentu dia tidak dapat memberitahu anda mengapa. “Ramai haiwan peliharaan melakukan perkara-perkara yang sememangnya unik, tetapi kadang-kadang menandakan masalah perubatan atau tingkah laku yang mendasari,” kata doktor haiwan Justine Lee, pengarang <em>Ia Kehidupan Anjing & # x2026; tetapi Ia Permaidani Anda</em>. Penjelasan ini untuk pelakuan yang aneh, tetapi biasa, dapat membantu anda memahami anjing atau kucing anda dengan lebih baik, dan mengetahui bila ada sebab untuk dikhawatirkan.</p><p>“title =” Quirks Curious ”<br/>src = “https://hips.hearstapps.com/wdy.h-cdn.co/assets/cm/15/10/54f5fe334ea84_-_01-dog-chewing-on-shoe-lgn-57978229.jpg?fill=320 : 426 & saiz semula = 480: * ”<br/>/></picture><p></span></p><div class= Getty Images

Kuis Curious

Binatang anda menjilat sofa, atau menatap anda seperti zombie-dan sudah tentu dia tidak dapat memberitahu anda mengapa. “Ramai haiwan peliharaan melakukan perkara-perkara yang sememangnya unik, tetapi kadang-kadang menandakan masalah perubatan atau tingkah laku yang mendasari,” kata doktor haiwan Justine Lee, pengarang Ia adalah Kehidupan Anjing … tetapi Ia Permaidani Anda. Penjelasan ini untuk pelakuan yang aneh, tetapi biasa, dapat membantu anda memahami anjing atau kucing anda dengan lebih baik, dan mengetahui bila ada sebab untuk dikhawatirkan.

gambar

Thinkstock
Mencuri Perkara

Anda tidak menyedarinya pada mulanya, tetapi pada suatu hari anda menyedari bahawa perhiasan, selipar, bahkan pakaian kotor, hilang. Kemudian anda melihat lori anda melompat di rumput dengan kaus kaki yang berpelukan di rahangnya. Dobermans, terrier Airedale dan poodle semuanya telah diketahui melarikan diri dengan barangan, dan kucing Munchkin suka menyimpan objek berkilat. Ia mungkin sifat evolusi – cabang dari dorongan yang sama yang mendorong haiwan untuk menangkap, menjaga dan menguburkan makanan mereka.

ANDA HARAM? Mungkin tidak. Kemungkinan besar haiwan kesayangan anda sedang main-main. “Mencuri boleh bersenang-senang, dan ia membawa perhatian,” kata Sheila D’Arpino, DVM, seorang pelaku perilaku veterinar dengan Liga Penyelamat Haiwan Boston. D’Arpino menasihati menghabiskan lebih banyak masa dengan haiwan kesayangan anda dan memberi ganjaran kepadanya untuk tingkah laku yang baik, “begitu mencuri bukanlah sumber utama perhatiannya.” Tetapi ambil perhatian jika Sticky Paws nampaknya panik atau cemas, kerana ia mungkin merupakan tanda gangguan kompulsif (biasa di Dobermans) -derma anda mungkin dapat menetapkan ubat antianxiety.

gambar

Getty Images
Percikan Air

Swirling air dalam mangkuk mereka dengan satu kaki adalah langkah tandatangan untuk banyak kucing, seperti angora Turki yang mengasihi air dan koin Maine (yang mungkin akan melompat terus untuk berenang jika mereka boleh). Lain-lain boleh meniru nenek moyang mereka, yang memancing untuk makanan. “Memindahkan air jauh lebih menarik kepada kucing daripada air pegun,” kata Nicholas Dodman, BVMS, pengarang The Cat Who Cried for Help, “terutamanya memandangkan nenek moyang mereka yang minum air berdiri, yang lebih cenderung tercemar, tidak bertahan dan juga orang yang minum air.” Sekiranya anjing anda merosakkan airnya, ia biasanya kerana ia menyeronokkan, atau dia hanya seorang peminum yang ceroboh.

ANDA HARAM? Tidak. Walaupun tidak kemas, tingkah laku ini hanya patut diberi perhatian jika haiwan kesayangan anda kerap menyiram semua air atau membalikkan mangkuk sepenuhnya, kerana dia mungkin mencuba memberitahu anda bahawa air terlalu panas atau mangkuk mungkin mencium atau rasa lucu. Jika tidak, pastikan anda menyegarkan air haiwan kesayangan anda setiap beberapa hari atau bila ada bulu atau kibble terapung di dalamnya. Juga cuba tukar mangkuk dengan mudah anda untuk satu yang lebih berat atau periuk dapur.

gambar

Getty Images
Licking yang berlebihan

Ramai jenis kucing seperti menjilat beg plastik, mungkin kerana bau dan citarasa plastik, atau mereka suka cara bentuk beg-shift apabila mereka mengeluarkannya. Kucing Oriental (Siam, Burma, Singapura) dianggap memiliki kecenderungan genetik untuk menghisap pada objek bulu (seperti sweater atau permaidani anda), manakala kucing lain yang melakukan ini mungkin telah diabaikan terlalu awal. Anjing boleh menjilat lantai, perabot dan permaidani. Atau anda mungkin melihat haiwan kesayangan anda menjilat tempat yang sama di tubuhnya berulang kali.

ANDA HARAM? Sekiranya tidak semestinya, mereka mungkin menyapu sendiri, atau hanya bersantai. “Licking boleh melepaskan endorfin di otak, yang membantu haiwan mengatasi tekanan,” kata D’Arpino. “Tetapi jika dia melakukannya selama berjam-jam, dan tidak akan datang apabila dipanggil, ia adalah isu yang sebenar.” Sesetengah binatang peliharaan melakukannya untuk mengalihkan perhatian mereka daripada mual atau usus yang tidak enak dan jika haiwan kesayangan anda menyentuh bahagian badannya setiap kali, kawasan itu mungkin menyakitkan. “Sentiasa menjilat obsesif ASAP, tetapi lakukan dengan baik,” kata Patricia McConnell, PhD, pengarang Akhir Lain Leash. Kemudian bercakap dengan doktor haiwan anda, yang boleh mendiagnosis sebarang masalah perubatan. Selalunya, anda boleh menenangkan haiwan peliharaan saraf dengan hanya meningkatkan tahap aktiviti mereka.

gambar

Getty Images
Menatap Kamu

Sekiranya anjing atau kucing anda mempelajari dengan teliti, dia mungkin menginginkan sesuatu yang anda kendalikan (makanan, air, peluang untuk melegakan dirinya atau bersenam).

ANDA HARAM? Hanya jika anda rasa permusuhan: Jika kucing anda melontarkan dan ular kepalanya dari sisi ke sisi, atau jika anjing anda mengeraskan badannya dan menutup mulutnya dengan ketat, dia mungkin mencabar anda. Sekiranya ia kelihatan agresif, Dr. Dodman menasihatkan berjalan kaki seolah-olah ia tidak berlaku. (Jangan memandang ke belakang, kerana dia mungkin berfikir anda menyumbangkan cabaran itu, meningkatkan kemungkinan serangan.) Dalam kes yang sangat jarang berlaku, kucing yang memelangi kulit berkerut mungkin menunjukkan aktiviti penyitaan separa, dan anda harus melaporkannya kepada anda doktor haiwan. Jika tidak, itu hanya tanda kasih sayang. “Jika haiwan memandang anda dan menenangkan kelopak mata mereka dengan tenang, mereka menyatakan cinta,” kata Dr Dodman. Jadi kembali pujian dengan melibatkan diri dalam permainan kecil.

Loading...