Perlumbaan Anjing – Racing Greyhound

wanita with pet dogs

Rob Howard; Rambut & Makeup oleh Sara Glick
Baca kisah inspirasi seorang wanita yang membantu greyhounds bersara

wanita with pet dogs

Rob Howard; Rambut & Makeup oleh Sara Glick
Kawan cepat

Selepas menjalani kehidupan di trek dan di kennels, perlumbaan greyhounds hanya mahu bersara-sebaik-baiknya ke rumah dengan sofa untuk beberapa tidur yang serius. Di situlah Christine Johnson masuk.

Pada tahun 1999, Christine Johnson meminta suaminya, Chris Procopis, jika mereka boleh mengamalkan anjing, tetapi dia takut kepada mereka, telah digigit tiga kali sebagai paperboy semasa remaja. Chris fikir dia mempunyai isterinya ketika dia bersetuju, sambil berkata, “Baiklah, pasti-tetapi hanya jika anjing itu tidak menyalak, menumpahkan, berkeringat atau bau.”

Tetapi Christine melakukan penyelidikannya dan mendapati greyhounds. Bukan sahaja baka ini rapi dan tenang, tetapi, dengan cepatnya dia belajar, kucing itu penuh dengan anjing lumba-lumba yang telah lama bersara-dan mereka memerlukan rumah. “Pada akhir 1990-an, kira-kira 40,000 anjing sedang tidur setiap tahun apabila mereka cedera atau terlalu tua untuk berlumba,” katanya. Bekerjasama dengan kumpulan penyelamat di Glastonbury, CT, dia bertemu seekor anjing 90 pon bernama Parris yang telah dikembalikan oleh keluarganya kerana dia curang dan tidak selesa di sekeliling kanak-kanak. “Kami tidak mempunyai anak-anak dan saya hanya mahu dia menjadi milik kami,” kata Christine, yang mengambil rumah Parris pada hari itu-selepas panggilan cepat kepada suaminya.

Pada mulanya, Chris terperanjat. “Saya bersetuju dengan anjing, bukan kuda!” dia berkata dengan ketawa. “Ia seperti seseorang telah meninggalkan seekor kuda di ruang tamu kondo kami yang kecil.” Dia juga takut bahawa seekor anjing begitu cepat dapat zip melalui pagar elektrik tanpa merasa kejutan akan menjadi sangat teruk dan memerlukan senaman yang tetap. Sebaliknya, dia berkata, “Saya terkejut dengan mengetahui bahawa mereka lebih seperti kucing gergasi yang suka menggulung di sofa dan menggantung.”

Apabila Chris menyedari betapa berbeza Parris dari anjing lain, pasangan itu mula ikatan. “Saya fikir dia akan berada di muka saya, sentiasa mencari kasih sayang, sebenarnya dia sangat bersungguh-sungguh, macam-macam orang yang mulia dan sedih, saya mendapati diri saya mencari dia dan bukan sebaliknya. dan dia sebenarnya mengangkat kepalanya untuk melihat saya, saya rasa istimewa! ” Chris berkata.

anjing collars

Rob Howard
Membantu anjing untuk sembuh

Bulan selepas Parris menyertai keluarga mereka, pasangan itu pergi ke acara pengambilan greyhound, di mana salah satu anjing berjalan terus ke Christine dan menempelkan hidungnya di bawah lengan Christine. Sekarang seorang penukar, Chris mengambil satu pandangan dan berkata, “Kami mengambilnya.” Christine mula memikirkan ribuan greyhounds yang memerlukan rumah. “Saya terpaksa melakukan sesuatu,” katanya. Pada tahun 2000, beliau membentuk sebuah syarikat bukan keuntungan, Greyhound Rescue Rehab (GreyhoundRescueRehab.org), sebuah organisasi sukarela yang menyelamatkan, memupuk dan mencari rumah untuk greyhounds perlumbaan bersara. “Satu-satunya penyesalan saya ialah saya tidak belajar mengenainya terlebih dahulu,” kata Christine.

Mendapatkan akses kepada anjing yang memerlukan bantuan terbukti lebih rumit daripada yang diharapkan Christine. Dia menghampiri trek perlumbaan dengan harapan mereka akan memberikan anjing yang tidak diingini mereka, tetapi tiada siapa yang akan memanggilnya kerana mereka fikir dia akan membangkitkan masalah. Tetapi dia berpegang kepadanya, dan selepas sembilan bulan dapat meyakinkan sebuah trek yang tertutup di Bridgeport, CT, untuk menghantarnya kepada mereka-termasuk orang yang cedera. Banyak greyhounds memecahkan pergelangan kaki mereka apabila mereka masuk ke dalam lekuk dalam perlumbaan, dan diturunkan hasilnya. “Beberapa tahun yang lalu, tiada siapa yang akan menjaga mereka yang mempunyai kaki yang patah. Christine menerajui pergerakan itu untuk menyelamatkan anjing-anjing itu,” kata Belinda Cunningham, yang menanam greyhounds di Red House, WV. “Sekarang kebanyakan mereka diselamatkan dan dipulihkan.”

gambar

Rob Howard
Word Is Out

Penyebaran perkataan dalam komuniti perlumbaan anjing yang Christine akan menerima kes-kes yang sukar, dan kini telefon bimbitnya berdering terus dengan panggilan dari peternak dan menjejaki kenalan yang ingin menghantar anjingnya. Christine dan Chris telah berpindah ke Stamford, CT, dan belakang rumah mereka berfungsi sebagai stesen pengambilan di mana anjing tiba, kotor dan penuh kutu. Haiwan tidak pernah tidur di katil anjing atau naik tangga, kata Christine. Sekiranya mereka melihat tali, mereka menguasai, memikirkan mereka akan dibawa ke garisan permulaan. Pengalaman hidup mereka sangat terhad kerana mereka sering dikunci di dalam peti selama 23 jam sehari. Tetapi syarat-syarat yang agak berbeza di bawah penjagaan Christine: Di bahagian atas jalan masuknya, terdapat tanda yang mengatakan, “Greyhounds Rotten Greyhounds Di Sini Di Sini.” Rehab Penyelamat Greyhound mengambil antara 90 dan 110 anjing setiap tahun, dengan kira-kira 1,100 anjing ditempatkan untuk diterima pakai tempatan dalam tempoh 12 tahun yang lalu. Walaupun 10 negara telah mengharamkan perlumbaan anjing kompetitif, 20 atau lebih trek A.S. tetap-masing-masing mempunyai sekurang-kurangnya 1,000 anjing di tempat kediaman-jadi Christine masih mempunyai pekerjaan di hadapannya.

gambar

Rob Howard
Kehidupan Baik

Sementara itu, Chris telah pergi dari anjing-fobik kepada greyhound-gila. Seperti yang dilihatnya di sekeliling ruang tamu, di mana mereka terdiri daripada tujuh Tiger, 12, Kate, 13, Peggy, 11, Pepper, 10, Crystal, 10, Bowie, 3, dan Joyjoy, 3 (Parris meninggal dunia pada tahun 2003) tergelincir di pelbagai keadaan menggigit, dia berkata, “Tonton. Berikut adalah kegembiraan mereka untuk hari ini.” Chris masuk ke dapur, dan binatang-binatang itu berbaris, mengikutinya, dan … jatuh ke lantai dapur. “Mereka bersara dengan sangat serius,” jenaka Christine.

Kemudian telefon bimbit Christine berdering: Ia pengangkut memberitahu dia trak penuh hounds sedang dalam perjalanan dan seseorang mempunyai kaki patah yang perlu dijaga. Dia mengambil tindakan, menyusun sukarelawan untuk membantu dia bertemu dan membersihkan anjing, memberi pakar bedah veterinar sebagai kepala, dan menaruh perasaan untuk keluarga angkat. Chris tersenyum dan menjelaskan, “Christine akan habis pada penghujung hari, tetapi jika dia menerima panggilan pada jam 11 pagi bahawa seekor anjing berada di dalam bilik kecemasan, dia melompat ke dalam kereta.”

Christine mengangkat sebarang pujian. “Untuk menyatukan greyhound dengan keluarga yang tepat dan menonton mereka berbunga adalah lebih baik daripada kesakitan, bimbang dan tidur yang hilang,” katanya. “Setiap satu daripada hounds ini mengambil sepotong hati saya.”

Loading...