Potret Binatang – Haiwan Peliharaan untuk Pengambilan

gambar

Diberkati oleh Teresa Berg

Apabila jurugambar hewan Teresa Berg mencari dalam talian untuk anjing impiannya pada tahun 2007, dia teruja untuk mencari Yayasan Penyelamat Dallas-Fort Worth Dachshund, tetapi gambar-gambar di laman web itu tidak menarik. “Tiada hubungan mata, tiada keperibadian,” katanya. Namun, dia membaca tentang seekor anjing, seorang lelaki berusia 6 tahun, yang kelihatan seperti dia mungkin sesuai untuknya. Apabila dia melihatnya di tempat perlindungan, dia kagum. “Saya masih ingat berfikir, Wow, dia menarik dan cantik-tidak seperti gambarnya,” dia berkata.

Teresa mengadopsi anak itu dan menamakannya Flash. Namun, dia tidak dapat menyuarakan pemikiran bahawa tidak ada gambar anjing yang menjadikan mereka keadilan. Dia tertanya-tanya, jika kehebatan mereka dapat melalui lebih jelas dalam talian, adakah mereka mungkin mempunyai peluang yang lebih baik untuk diterima pakai? “Terdapat salah tanggapan bahawa haiwan dari tempat perlindungan rosak barangan, padahal sebenarnya banyak yang paling sihat, haiwan kesayangan yang paling mencintai yang anda bisa,” kata Teresa, yang percaya gambar-gambar miskin menyumbang kepada salah faham itu.

Maka Teresa menawarkan untuk melakukan tembakan glamor semua anjing di tempat perlindungan secara percuma. Langkah 1 adalah gaya. “Saya meletakkan betina dalam mutiara atau kolar bunga sutera yang saya buat sendiri, dan lelaki memakai tali dada,” katanya. Kemudian dengan kasih sayang, kesabaran dan, apabila perlu, keju rentetan, Teresa memancarkan potret manis 15 dachshunds.

Sebaik sahaja foto-foto itu muncul di laman web musim panas itu, “orang ramai mula mengadu untuk anjing kami,” kata pengarah penyelamat yayasan itu, Kathleen Coleman. “Daripada tinggal tiga hingga sembilan bulan, anjing mendapati rumah selama tiga hingga enam minggu.” Dalam masa setahun, pakai pakai dua kali ganda.

Pada tahun 2009, Teresa mengembara untuk membantu dua lagi pertubuhan penyelamat, mengetuk kucing dan juga anjing. Setakat ini, terdapat kira-kira 2,000 haiwan untuknya, dan dia mengajar helahnya kepada kumpulan penyelamat yang lain secara langsung dan melalui blognya, Focus on Rescue (FocusOnRescue.com). Teresa menumpukan 20% daripada kerja-kerja beliau untuk membantu haiwan mencari rumah kekal, namun menegaskan sumbangannya adalah bahagian yang mudah. “Wira sebenar di sini adalah pekerja penyelamat dan pemilik baru yang memberi haiwan ini sebuah rumah penyayang.”

Loading...