Ada Lie Besar dalam Foto Ikon seorang Jururawat Mencium Askar Selepas Perang Dunia II

 • Pada tahun 2012, kami mendapati identiti kelasi dan jururawat yang mencuri hati Amerika dengan ciuman ikonik mereka pada akhir Perang Dunia II.
 • Buku yang mendedahkan identiti mereka menyatakan ciuman berlaku pada sekitar 2 P.M., tetapi seorang ahli fizik tidak bersetuju.
 • Dia menghabiskan masa selama empat tahun untuk mencari tahu ketika ia berlaku, dan penemuannya telah membuka satu lagi pintu untuk kontroversi.

  gambar

  Getty Images
  Boleh dikatakan salah satu gambar paling romantis sepanjang masa, foto terkenal ini diambil oleh Majalah Hayat jurugambar Alfred Eisenstaedt di Times Square New York City pada hari Jepun menyerah, menamatkan Perang Dunia II untuk kebaikan, akan selama-lamanya diukir ke dalam kenangan kita.
  Kami tidak tahu sejarah di sebalik pencukur misterius selama 67 tahun yang panjang, dan kami sentiasa mengintip pada gambar yang sakit untuk mengetahui lebih lanjut mengenai identiti mereka.
  Tetapi pada tahun 2012, rasa ingin tahu kami terimakasih dijawab apabila buku itu The Kissing Sailor: The Mystery Behind World War II telah dilancarkan untuk meraikan semua romantik yang tidak mempunyai harapan di seluruh negara. Kelasi pelukis itu dikenali sebagai George Mendonsa dan jururawat yang berpakaian putih didapati Greta Friedman.

  Menurut Business Insider, “Cerita Mendonsa dan Friedman tentang bagaimana ciuman ikonik yang berlaku diumumkan kepada dunia, dan kontroversi yang selama beberapa dekad akhirnya dihentikan.”

  Iaitu, sehingga ahli fizik Universiti Texas yang bernama Donald Olsen membuka pintu untuk lebih banyak kontroversi. Beliau dan dua rakannya tidak membeli bahawa ciuman ikonik telah berlaku pada masa pasangan itu telah mendakwa. Selepas hampir 70 tahun berlalu sejak foto itu berlaku, kita tidak boleh menyalahkan mereka.

  V-J Day di Times Square.Posted by When America was Young pada hari Khamis, 11 September 2014

  The lip-lockers berkata ciuman itu berlaku sekitar 2:00 PG. kerana Mendonsa baru saja menamatkan filem di teater sekitar pukul 1:05 P.M., dan memori Friedman meletakkannya di kawasan itu pada waktu itu kerana dia sedang tidur tengah hari.

  Olsen tidak dapat menerima kenyataan itu. Dia menghabiskan masa empat tahun meneroka panjang dan sudut bayang-bayang yang ditunjukkan dalam gambar dan juga membina model skala bangunan di Times Square untuk mengetahui berapa kali ciuman itu benar-benar berlaku. Bayang-bayang pada jam di kejauhan adalah apa yang memberi semuanya: Olsen akhirnya mengira masa gambar itu berada pada 5:51 P.M.

  Sekarang soalan ini telah dijawab, kita tidak boleh membantu tetapi bertanya-tanya-siapa yang penonton yang terkejut dalam foto yang mencuri hati Amerika?

  [melalui BusinessInsider.com]

  Loading...