Bagaimana Cara Menghapus Hubungan Dengan Relatif – Cara Berpisah Dengan Rakan di WomansDay.com

akhir

Thinkstock

Kita semua mempunyai orang-orang dalam kehidupan kita yang secara halus, atau tidak begitu halus, boleh membuat kita berasa buruk tentang diri kita sendiri. Tetapi untuk sebab tertentu, sama ada ia berkongsi sejarah atau hubungan keluarga, kami masih mengambil berat tentang mereka cukup untuk mengekalkan hubungan. Persoalannya ialah: Bila sudah mencukupi?

Cara berpisah dengan seseorang yang anda sayangi-saudara, sahabat atau pasangan-tidak mudah, sama ada perhubungan itu telah merosakkan atau hanya memburuk dari masa ke masa. Wanita terutamanya cenderung untuk bertahan lama pada tarikh tamat tempoh kerana terlalu menyakitkan untuk melepaskan diri. “Kami berpegang pada hubungan yang tidak baik daripada rasa bersalah yang menjadikan kami sukar untuk menarik palam,” kata Andrea Bonior, PhD, profesor psikologi di Universiti Georgetown dan pengarang Perbaiki Persahabatan. “Membiarkan pergi bermaksud meletakkan keperluan anda di depan orang lain, dan wanita tidak selalu selesa dengan itu.”

Tetapi jika anda dapat mencari jalan untuk melakukannya, anda akan mendapat lebih banyak daripada anda akan kehilangan. “Ia seperti mengangkat berat dari bahu anda,” kata Dr. Bonior. “Anda akan bebas daripada beban dan tekanan yang diambil untuk diberikan dan memberi lebih banyak daripada yang anda terima.” Anda juga akan menghapuskan penilaian orang lain, negatif dan harapan yang tidak realistik. Berikut adalah cara untuk melepaskan hubungan yang buruk untuk memberi ruang kepada yang baik.

Membiarkan Pergi Persahabatan

Membiarkan Go Relatif

Membiarkan Perkahwinan

Apa yang Akan Dilakukan Jika Anda Telah Dibuang

Sukarnya untuk melepaskan seseorang, ia boleh menjadi lebih menyakitkan apabila anda dumpee. “Tidak ada hubungan yang sempurna, jadi jika anda berkata atau melakukan sesuatu yang menyebabkan keretakan, permintaan maaf adalah teratur,” kata Irene S. Levine, PhD, pengarang Kawan Terbaik Selamanya: Bertahan dengan Breakup dengan Rakan Terbaik Anda. “Lakukan lebih awal daripada kemudian, tetapi tidak sementara orang lain masih kecewa, dan juga menghantar hadiah atau bunga.”

Walau bagaimanapun, jika selepas mencari jiwa anda, anda tidak boleh membuat apa-apa yang anda lakukan untuk mengasingkan orang lain, menyedari bahawa masalah itu mungkin terletak pada dia, bukan anda. Mungkin terdapat sesuatu yang berlaku dalam hidupnya yang memberi kesan kepada hubungan anda. “Mungkin dia tertekan atau mengalami krisis keluarga yang tiada kaitan dengan anda,” kata Dr Bonior. “Sesetengah orang menarik diri apabila mereka menghadapi masalah peribadi.”

Sama ada cara, yang ditetak boleh menghantui anda selama-lamanya, jadi Dr. Bonior mencadangkan menyaring reruntuhan untuk mendapatkan kejelasan, mengatasi kecederaan dan mencari positif. Bagaimana? Selepas mengambil masa untuk menjadi sedih dan marah, tanya diri anda soalan berikut:

Adakah saya mendapat sesuatu dari hubungan semasa ia sedang berlaku?

Apa yang saya pelajari dari perpecahan hubungan ini?

Saya akan sentiasa mempunyai beberapa kenangan positif tentang persahabatan ini walaupun ia berakhir dengan teruk?

Jika saya bersikap jujur, saya sebenarnya gembira bahawa persahabatan telah berakhir?

“Anda boleh cuba memenangi orang itu dengan meminta untuk bertemu dan bercakap-cakap,” kata Dr Levine, “tetapi jika bekas rakan anda tidak bertindak balas, maka anda yang perlu membiarkannya pergi. “

Loading...