Cara Memeriksa Prettier – Bahan Kecantikan Terbaik

wanita washing face

Getty Images

Jangan begitu pasti campuran dalam pelembap yang mahal akan berfungsi dengan sihir pada kulit anda. “Terdapat produk di pasaran yang mencangkung untuk kulit anda,” kata Elizabeth Tanzi, MD, ahli dermatologi di Washington, DC, dan pengarah bersama dari Washington Institute of Dermatologic Laser Surgery. “Tetapi ada banyak yang mengandungi bahan-bahan yang terbukti berkesan.” Berikut adalah apa yang perlu dicari pada label penjagaan kulit, serta produk yang dibungkus dengan ramuan yang disokong penyelidikan ini. Walaupun anda tidak boleh menggunakan semua ini setiap hari, pakar dermatologi anda boleh memberitahu anda yang mana yang akan ditambah kepada rutin harian anda.

1. Hyaluronic Acid

Pelembab uber ini seperti Botox-tolak jarum. Asid hyaluronik didapati secara semulajadi dalam kulit, tetapi ia berkurang dari masa ke masa. Keputusan? Kekeringan dan kedutan, kata Dr. Tanzi. Pelembap dengan bahan ini bukan sahaja menghidrat kulit tetapi juga mengisi kedut. Dan mereka hampir selalu cukup ringan untuk digunakan pada semua jenis kulit, termasuk rawan jerawat, tambahnya. Keluarkan sesetengah apabila kulit lembap-katakan, selepas anda telah membasuh muka anda pada waktu pagi dan waktu malam-untuk meningkatkan kekuatan penghidratannya.

Cuba: CeraVe Facial Moisturizing Losion PM, $ 12.99; Amazon.com

2. Alpha Hydroxy Acids (AHAs)

Ini pengelupasan yang kuat membubarkan sel-sel mati kulit yang membosankan, yang muncul dengan kerosakan umur dan alam sekitar, kata Dr. Tanzi. AHAs dalam pembersih, pelembap dan juga pad membersihkan sel-sel mati untuk mendedahkan kulit yang kelihatan muda. Sebenarnya, satu kajian mendapati bahawa pesakit yang memohon lotion yang mengandungi 25% asid glikolik, laktik atau sitrik (semua AHA) mengalami kenaikan ketebalan kulit sebanyak 25% (jadi kulit tidak terendam atau kelihatan sallow), ditambah pula dengan peningkatan keanjalan dan kolagen. Gunakan AHA sekali atau dua kali seminggu (atau setiap hari pada kulit berminyak atau rawan jerawat) pada waktu malam, kerana ia boleh menyebabkan kemerahan sementara.

Cuba: Dr. Dennis Gross Skincare Alpha Beta Daily Face Peel Packettes, $ 28 untuk 10 aplikasi; Amazon.com

3. Peptida

Bercakap mengenai sihir: Rasul-rasul protein kecil ini menipu kulit untuk membuat lebih banyak kolagen-bahan yang membentuk tisu penghubung kulit yang rosak dengan usia, mengakibatkan kendur dan keriput. Jeannette Graf, MD, pembantu dermatologi klinikal di Pusat Perubatan Mount Sinai di New York City, adalah peminat besar. “Peptida harus digunakan bermula seawal tahun 20-an.” Walaupun terdapat banyak peptida yang berbeza, Dr Graf dan Dr. Tanzi mengesyorkan garis Olay Regenerist. Oleh kerana peptida meningkatkan pengeluaran kolagen lebih baik pada waktu malam, Dr. Graf menyarankan penggunaan serum peptida atau krim sebelum tidur ke kulit yang baru dibersihkan.

Cuba: Olay Regenerist Regenerating Serum, $ 22.99; Olay.com

4. tabir suria

Pakar dermatologi telah lama mengesyaki bahawa SPF menghalang sinar ultraviolet matahari daripada menyebabkan keriput, bintik-bintik umur dan kehilangan keanjalan, tetapi kajian baru membuktikannya. “Memakai pelindung matahari tidak melambatkan penuaan, “tegas Dr Graf.Tentu saja, anda hanya memperoleh manfaat jika anda menggunakan pelindung matahari dengan betul: Sapukannya 20 hingga 30 minit sebelum keluar, dan setiap 60-80 minit selepas itu, kata Dr Graf. asas dan serbuk dengan SPF di dalamnya, pastikan ia mempunyai SPF spektrum yang luas. Dan jika anda menggunakannya sebagai perlindungan matahari semata-mata, gunakan semula sepanjang hari.

Cuba: MD Solar Sciences Mineral Tinted Creme SPF 30, $ 32; MDSolarSciences.com

5. Retinoid

“Sebagai tambahan kepada pelindung matahari, saya percaya wanita ramuan penjagaan kulit yang paling penting boleh digunakan ialah retinoid,” kata Dr Graf. “Ini membaiki kulit daripada kerosakan DNA yang membuat anda kelihatan lebih tua dan boleh menyebabkan kanser kulit.” Apabila digunakan, ikatan retinoid dengan DNA dikenali sebagai ligans untuk mempercepatkan perolehan sel, yang meningkatkan tekstur kulit dan menghidupkan nada kulit, menerangkan Dr Graf. Hanya gunakan retinoid pada waktu malam dan rajin memohon pelindung matahari pada siang hari, kerana bahan ini menjadikan kulit lebih sensitif kepada cahaya matahari. Jangan lupa menggunakan retinoid pada leher anda, bahagian atas tangan anda dan tempat lain yang menangkap matahari, mengingatkan Dr. Tanzi.

Cuba: RoC Retinol Correxion Sensitive Night Cream, $ 22.99; Ulta.com

6. Antioksidan

Matahari, angin, asap dan tekanan alam sekitar yang lain menyebabkan kerosakan radikal bebas dalam tubuh, yang mengepam kulit. Dan itu membawa kepada kedutan, kebodohan dan jerawat. Antioksidan menghalang radikal bebas daripada merosakkan kulit. Lebih-lebih lagi, penyelidikan yang baru muncul menunjukkan mereka boleh membuat pelindung matahari anda lebih berkesan, kata Dr. Tanzi. “Saya menggunakan serum antioksidan pada siang hari kerana ia melindungi saya ketika matahari dan bahan pencemar alam sekitar lain membombardir kulit saya,” katanya. Gunakan serum antioksidan pada waktu pagi, selepas anda telah membasuh muka anda dan sebelum anda memakai pelembap dan pelindung matahari anda.

Cuba: Tidak berkesudahan 20% Vitamin C + E Ferulic Acid Serum, $ 24.95; Amazon.com

7. Kinetin

Selain membantu mengekalkan kelembapan kulit, hormon pertumbuhan berasaskan tumbuhan ini berfungsi dengan keajaiban untuk merangsang pengeluaran kolagen, kata Dr Graf. Dr. Tanzi bersetuju, mencadangkan pesakit menggunakan produk dengan kinetin apabila kulit mereka tidak mampu mentoleransi retinoid. “Walaupun kinetin tidak setanding dengan retinoid, ia sudah lama wujud dan telah terbukti bermanfaat,” katanya. Sapukan pada waktu malam selepas anda membasuh wajah anda jika anda menggunakan ini dan bukan retinoid.

Cuba:Dr. LeWinn oleh Kinerase Wrinkle Repair Day & Night Cream, $ 20.99; Amazon.com

8. Niacinamide

Bahan anti-radang ini melegakan kulit, kata Dr Tanzi, menjadikannya hebat untuk orang-orang dengan rosacea, jerawat atau kulit sensitif. Satu kajian juga mendapati bahawa apabila digunakan secara topically, niacinamide meningkatkan halangan kelembapan kulit, yang menghidrat kulit dan membolehkan pengeluaran semulajadi kolagen.

Cuba: Paula’s Choice Skin Balancing Moisture Gel, $ 24; PaulasChoice.com

9. Hydroquinone

Produk yang mengandungi bahan ini sering dipanggil “krim pelunturan.” Itu kerana hydroquinone dapat mengurangkan hyperpigmentation (berfikir bintik-bintik matahari dan bintik-bintik gelap akibat ketidakseimbangan hormon) dengan mengurangkan jumlah melanin yang dihasilkan oleh kulit anda. Dalam satu kajian, 80% pesakit yang memakai krim hydroquinone topikal melihat peningkatan yang ketara dalam hiperpigmentasi mereka-cukup untuk membuat mereka berasa kurang sedar. Bersihkan hydroquinone selama kehamilan (juri masih keluar pada keselamatannya) dan pada kulit pecah (yang boleh menyebabkan kerengsaan). Juga, gunakan pelindung matahari pada kulit yang dirawat hidroquinone, mendesak Dr. Tanzi: Mengurangkan pengeluaran melanin menjadikan kulit lebih mudah terdedah kepada selaran matahari.

Cuba: ProDerma Light 5% HydroquinoneSkin Whitening Whitening Cream Krim Badan Dr. Kligman’s Formula, $ 28.99; Amazon.com

Loading...