50 Perkara Yang Harus Tidak Pernah, Katakanlah kepada Anak-Anak Anda

gambar

Getty + Design oleh Betsy Farrell

Beberapa frasa umum – positif dan negatif – anda bergantung pada ketika berurusan dengan anak-anak anda boleh mempunyai kesan berkekalan terhadap perkembangan mereka. Tonton apa yang anda katakan!

1

gambar

Direka oleh Betsy Farrell

“Pertama, ini tidak benar, kedua, salah satu perkara yang paling merosakkan bagi seorang kanak-kanak ialah kehidupan orangtua yang tidak pernah hidup. Akhir sekali, ini meninggalkan kanak-kanak tanpa tempat untuk menyakiti dan marah mereka.Mereka berfikir, ‘Jika ibu dan ayah tidak mementingkan diri sendiri dan melakukan segala-galanya untuk saya maka bagaimana saya boleh marah kepada mereka? Masalahnya mesti saya’, “kata Brad M. Reedy, Ph.D., pengasas bersama dan pengarah klinikal Evoke Therapy Programs and author daripada Journey of the Heroic Parent: Perjuangan Anak Anda dan Jalan Raya.

BERKAITAN: 17 Tips Mengasuh Permainan Setiap Ibu Perlu Tahu

2

gambar

Direka oleh Betsy Farrell

“Apabila pujian disusuli oleh ‘tapi’, ia memberi tumpuan kepada negatif dan bukan positif. Semua pengukuhan positif, peningkatan harga diri, dan motivasi yang diperoleh dari pujian akan hilang sebaik sahaja ‘tetapi’ adalah diucapkan, “jelas Adelle Cadieux, psikologi pediatrik di Helen DeVos Children’s Hospital.

3

gambar

Direka oleh Betsy Farrell

Setiap ibu bapa mahu mempercayai anaknya adalah seorang yang jenius dalam membuatnya, dan mempunyai jangkaan akademik yang tinggi terhadap mereka dapat membantu mereka melakukan yang lebih baik – sehingga ke tahap tertentu. Letakkan semua penekanan pada gred dan pencapaian dan ia akan menjadi bumerang, menjadikan mereka lebih buruk di sekolah, menurut kajian yang diterbitkan dalam Jurnal Kepribadian dan Psikologi Sosial.

4

gambar

Direka oleh Betsy Farrell

“Pekerjaan nombor satu orang ibu bapa adalah untuk bertenang tidak kira apa yang berlaku. Selain daripada fakta bahawa kita biasanya mengatakan perkara yang kemudian kita menyesal apabila kita marah atau kecewa, tetap tenang juga model untuk anak-anak kita bagaimana kita mahu mereka untuk berkelakuan. Ini terutama berlaku untuk ibu bapa anak-anak yang cenderung kecewa dengan mudah, “jelas Timothy Gunn, ahli psikologi klinikal yang berlesen.

5

gambar

Direka oleh Betsy Farrell

Apabila datang untuk mendapatkan anak-anak makan makanan yang sihat, sainsnya adalah jelas: Fokus pada manfaat dan rasa lazat makanan yang sihat, bukan pada persepsi negatif terhadap berat badan mereka. Mengulas pada semua tentang berat badan hanya membimbangkan kanak-kanak dan menyakitkan harga diri mereka, menurut satu kajian yang diterbitkan di kajian yang diterbitkan dalam Makan dan Gangguan Berat.

6

gambar

Direka oleh Betsy Farrell

“Kanak-kanak yang berlebihan berat badan atau gemuk boleh mendapat manfaat daripada perubahan pemakanan, tetapi memanggil lemak kanak-kanak adalah menyakitkan dan tidak melakukan apa-apa untuk memberikan bimbingan bagaimana untuk ramping,” kata Kimber Shelton, psikologi dan pemilik Perkhidmatan Kaunseling dan Perundingan KLS di Dallas, TX . “Label badan yang negatif dan umpatan yang memudar ke dalam budaya pemakanan bercelaru dan imej badan yang tidak sihat.”

7

gambar

Direka oleh Betsy Farrell

Memberitahu anak-anak makanan yang sihat membakar masa besar, kata penyelidik dari University of Chicago. Daripada berfokus pada pemakanan, kanak-kanak menganggap bahawa apa-apa yang sihat akan merasakan buruk dan menolaknya. Mahu anak-anak anda menggosok brokoli mereka? Beritahu mereka bagaimana citarasa rasanya dan berapa banyak keseronokan untuk dimakan.

BERKAITAN: 5 Kesalahan Keibubapaan Setiap Ibu Harus Membuat

8

gambar

Direka oleh Betsy Farrell

Pada hari yang buruk, anda mungkin melihat diri anda sebagai pelembap lemak yang hodoh, tetapi anak anda melihat anda sebagai manusia yang paling indah dan menakjubkan yang pernah hidup – dan mereka ingin membesar menjadi seperti anda. Oleh itu, apabila anda mengkritik badan anda, bukan sahaja anda menafikan seseorang yang mereka suka, anda mengajar mereka untuk merasakan cara yang sama tentang badan mereka, kata penyelidik dari Notre Dame.

9

gambar

Direka oleh Betsy Farrell

“Mengatakan bahawa anda menggunakan dadah sebagai seorang kanak-kanak mengesahkan penggunaan dadah untuk anak-anak anda sendiri. Walaupun anak anda tidak bertindak balas dengan mengatakan,” Dan anda baik-baik saja sekarang, “itu mungkin yang mereka fikir. model tingkah laku mereka berdasarkan kepada anda – jika anda tidak berpelajaran cukup untuk menjelaskan kepada anak-anak anda mengapa mengambil ubat berbahaya, jangan beri mereka lesen tersirat untuk digunakan kerana anda melakukannya, “kata Dennis Poncher, pengarang dan pengasas kumpulan sokongan rangkaian sebab saya sayang awak.

10

gambar

Direka oleh Betsy Farrell

“Ia penting untuk membolehkan kanak-kanak menangis dan menunjukkan emosi dan kekecewaan mereka.Oleh itu, kita perlu tahu sama ada untuk berasa bahagia, sedih, marah, atau apa sahaja. Selain itu, kita tidak akan memberitahu orang dewasa untuk berhenti menangis, jadi mengapa kita katakan ia kepada kanak-kanak? ” kata Richard Peterson, naib presiden pendidikan untuk Kiddie Academy.

11

gambar

Direka oleh Betsy Farrell

“Walaupun ada sesuatu yang tidak besar untuk anda, ia boleh menjadi masalah besar kepada anak anda, dan memberitahu mereka bahawa ia tidak membatalkan dan menghina mereka untuk emosi mereka. Mereka berasa malu atau malu tentang bagaimana kecewa mereka berada di atasnya.Komen-komen ini tidak pernah membantu sesiapa sahaja – kanak-kanak atau orang dewasa – sebenarnya berasa lebih baik atau tenang, “jelas Rebecca Schrag Hershberg, PhD, pengarah latihan awal kanak-kanak di Ramapo Kanak-kanak dan Pengasas Panggilan Little House.

12

gambar

Direka oleh Betsy Farrell

“Sekiranya mereka dapat, mereka boleh! Anda tidak boleh melepaskan anak ketika mereka melontarkan senyuman. Sebaliknya, perkara yang terbaik untuk dilakukan ialah menenangkan diri sendiri, jangan mengambil umpan, dan bersabar sambil mengesahkan perasaan mereka , “kata Denise Daniels, ahli pembangunan anak keibubapaan dan pencipta Moodsters.

13

gambar

Direka oleh Betsy Farrell

“Apa yang mungkin kelihatan seperti perkara kecil kepada anda – mengikis, krayon patah, mainan yang hilang – benar-benar adalah perkara besar kepada anak anda. Sangat mudah untuk menyakitkan dan menyikatnya, tetapi anda perlu mengambilnya dengan serius, “kata Daniels.

BERKAITAN: 11 Gaya Keibubapaan, Dijelaskan

14

gambar

Direka oleh Betsy Farrell

“Kanak-kanak tidak malas, seringkali ada alasan mengapa mereka tidak dapat menunaikan apa yang diminta oleh mereka. Ibu bapa menyerang harga diri anak dan harga diri dengan kenyataan ini. Kami pernah bermotivasi untuk berbuat lebih baik dengan dipanggil malas, “kata Stacy Haynes, psikologi anak.

15

gambar

Direka oleh Betsy Farrell

“Frasa ini adalah tipikal dalam kebanyakan isi rumah tetapi biasanya tidak ada apa-apa yang dilakukan dengan lebih cepat, kecuali untuk membuat kanak-kanak merasa lebih tertekan,” kata Ariel Kornblum, psikologi anak di New York. “Lebih baik untuk menjadi khusus tentang apa yang perlu berlaku seterusnya.”

16

gambar

Direka oleh Betsy Farrell

“Sekiranya anda perlu mengulangi semula diri anda sendiri, maka anda perlu memikirkan semula strategi komunikasi anda dan tidak akan berfungsi lagi, anak-anak mempunyai suara yang sangat selektif dan mereka akan menyuarakannya dengan betul, sebaliknya cuba bertanya soalan terbuka untuk mendapatkan akar apa yang berlaku, “kata Daniels.

17

gambar

Direka oleh Betsy Farrell

“Semua kanak-kanak menjadi takut, tanpa mengira usia,” kata Daniels. “Mengatakan ini kepada mereka membatalkan perasaan mereka dan menolaknya, membuat anak anda berasa seperti mereka tidak didengar.”

18

gambar

Direka oleh Betsy Farrell

“Anda tidak boleh mengharapkan anak-anak untuk bertindak seperti orang dewasa kerana mereka bukan orang dewasa. Jika seorang kanak-kanak melakukan tingkah laku yang kelihatan seperti bayi, lihat keadaan,” kata Daniels. “Selalunya mereka kembali kepada tingkah laku lama ketika mereka gugup, cemas, atau takut, bukannya mencemarkan mereka, mendengar perasaan mereka.”

Iklan – Continue Reading Below
19

gambar

Direka oleh Betsy Farrell

“Kanak-kanak melihat kepada orang dewasa untuk mengesahkan perasaan dan pengalaman mereka, jadi apabila anda memecat mereka, ia membuatkan mereka merasa tidak penting. Jika anda tidak faham mengapa anak anda melakukan sesuatu, tanyakan kepada mereka, kemudian cuba dan ingat pengalaman apabila anda berada dalam situasi yang sama, “kata Daniels.

RELATED: 10 Hacks Keibubapaan Anda Sangat Perlu Mendapat Melalui Tahun Kanak-kanak

Iklan – Continue Reading Below
Iklan – Continue Reading Below
20

gambar

Direka oleh Betsy Farrell

“Ini menyakitkan kerana kanak-kanak itu belajar untuk menafikan keperluan dan diri mereka. Kebanyakan orang kehilangan diri mereka pada zaman kanak-kanak dan menghabiskan sepanjang hidup mereka untuk mencari,” kata Reedy. “Apa yang sebenarnya berlaku di sini adalah bahawa ibu bapa kapasiti adalah terhad, dan mereka meminta kanak-kanak itu supaya lebih kecil untuk memenuhi keperluan mereka. “

Iklan – Continue Reading Below
Iklan – Continue Reading Below
21

gambar

Direka oleh Betsy Farrell

“Kata-kata ini sering dituturkan kepada anak-anak pada masa-masa ketika mereka sudah merasa tidak enak. Cuba untuk membuat mereka bertanggungjawab atas kekecewaan anda hanya menambah kesakitan mereka,” kata Lisa Cavallaro, pengarang Tiada Lagi Drama: Bagaimana Membuat Damai Dengan Anak Defiant Anda.

Iklan – Continue Reading Below
Iklan – Continue Reading Below
22

gambar

Direka oleh Betsy Farrell

“Kanak-kanak tidak bertanggungjawab untuk kesejahteraan emosi ibu bapa mereka! Ibu bapa bertanggungjawab untuk kesejahteraan anak-anak mereka, bukan sebaliknya,” kata Hershberg. “Walaupun penting bagi kanak-kanak untuk memahami bahawa tingkah laku mereka mempengaruhi orang lain, perkembangannya tidak sesuai untuk meminta mereka bertindak dengan cara tertentu dari rasa tanggungjawab terhadap perasaan orang tua mereka.”

Iklan – Continue Reading Below
Iklan – Continue Reading Below
23

gambar

Direka oleh Betsy Farrell

“Malangnya, ungkapan yang ‘tidak berbuat demikian’ tidak mengajarkan kelakuan yang diinginkan.s selalu lebih bermanfaat untuk memberi tumpuan kepada pengajaran tingkah laku yang sesuai untuk tujuan yang sama. Sebagai contoh, bukannya mengatakan ‘jangan memukul adik lelaki anda’ cuba mengatakan ‘ini adalah bagaimana kita menggunakan tangan kita dengan lembut’ dan menunjukkan patutan atau memeluk, “kata says Kornblum.

Iklan – Continue Reading Below
Iklan – Continue Reading Below
24

gambar

Direka oleh Betsy Farrell

“Anda harus meluangkan masa untuk menjelaskan alasan di sebalik meminta anak melakukan apa yang anda minta mereka lakukan atau tidak,” kata Peterson. “Ia hanya mengambil masa seminit dan mereka akan lebih cenderung mematuhi jika mereka tahu mengapa.”

Iklan – Continue Reading Below
Iklan – Continue Reading Below
25

gambar

Direka oleh Betsy Farrell

“Berapa lama, mengambil perkara-perkara, memberitahu ibu bapa yang lain, dan ancaman lain sering teknik-teknik disiplin ingkar, tetapi apabila ibu bapa menetapkan had, mereka harus sentiasa bersedia untuk mengikuti, jadi jangan mengancam apa-apa yang anda tidak akan sebenarnya lakukan, seperti menghidupkan kereta di tempat bercuti, “kata Kornblum.” Sebenarnya, penetapan had dan tidak mengikuti mungkin benar-benar berfungsi untuk mengekalkan bukannya mengurangkan tingkah laku yang mencabar. “

BERKAITAN: The Mom Gig

Iklan – Continue Reading Below
Iklan – Continue Reading Below
26

gambar

Direka oleh Betsy Farrell

Fikirkan meletakkan undang-undang akan menjadikan anak-anak anda menjadi rakyat yang sempurna? Ia mungkin mempunyai kesan yang bertentangan, menurut penyelidikan yang diterbitkan di Jurnal Remaja. Kajian mendapati ibu bapa autoritarian lebih cenderung untuk membangkitkan kanak-kanak yang tidak sopan dan bermasalah yang tidak melihatnya sebagai tokoh sah yang sah daripada ibu bapa yang mendengar anak-anak mereka dan mendapat penghormatan dan kepercayaan mereka.

Iklan – Continue Reading Below
Iklan – Continue Reading Below
27

gambar

Direka oleh Betsy Farrell

“Mengancam untuk membuang anak anda keluar dari rumah adalah idea yang mengerikan pada banyak peringkat,” kata Poncher. “Melakukannya sama ada akan menakutkan anak anda dan mengganggu mereka secara emosi, atau anak anda akan berkata ‘Baik!’ dan mengalu-alukan peluang untuk meninggalkan Ibu bapa pada dasarnya menyangkal tanggungjawab mereka apabila mereka mengatakan perkara-perkara seperti itu.Dan dalam pengalaman saya, pernyataan ini sering merupakan ancaman kosong yang ibu bapa jarang bersedia untuk meneruskan – jadi mengapa mengatakan sesuatu seperti itu untuk bermula dengan? “

Iklan – Continue Reading Below
Iklan – Continue Reading Below
28

gambar

Direka oleh Betsy Farrell

Gaya keibubapaan ibu bapa anda adalah panduan yang anda berikan untuk bagaimana ibu bapa – tetapi itu tidak bermakna apa yang mereka lakukan adalah betul. Apabila ia berkaitan dengan keibubapaan, lebih penting untuk memahami keperluan anak anda, maka itu adalah untuk menaikkan mereka dengan cara yang sama seperti yang anda telah dibangkitkan, menurut satu kajian yang diterbitkan dalam Jurnal Psikologi Keluarga.

Iklan – Continue Reading Below
Iklan – Continue Reading Below
29

gambar

Direka oleh Betsy Farrell

“Ini sering kali berlaku apabila ibu bapa berada di peringkat akhir mereka, ibu bapa mungkin menganggap kritikan ini tidak baik, tetapi apa yang anak sering kali merindui ‘ketika’ dan hanya mendengar ‘Saya benci kamu’. ‘dan tidak menjadi terlalu kabur, “kata Crystal Rice, seorang pekerja sosial berlesen, ahli terapi kanak-kanak, dan perunding di Insieme Consulting.

Iklan – Continue Reading Below
Iklan – Continue Reading Below
30

gambar

Direka oleh Betsy Farrell

Malu adalah konsep yang anak-anak muda belum memahami. Apabila anda memberitahu mereka bahawa mereka harus malu terhadap diri mereka sendiri, apa yang mereka dengar ialah ibu atau ayah itu marah kepada mereka dan mereka tidak tahu mengapa. Lebih buruk lagi, pencurian mungkin membawa kanak-kanak yang lebih menentang dan agresif, menurut kajian yang dilakukan oleh University of Michigan.

Iklan – Continue Reading Below
Iklan – Continue Reading Below
31

gambar

Direka oleh Betsy Farrell

“Ini akan menjadi perkara yang baik jika diikuti dengan sesuatu yang positif, tetapi terlalu sering ini dikatakan apabila kanak-kanak mempamerkan tingkah laku seorang ibu bapa mendapati tidak baik dalam ibu bapa yang lain,” kata Cik Rice. “Ini bukan sahaja menghantar mesej bahawa kanak-kanak itu ditolak, tetapi ibu bapa yang lain juga membuat perpecahan di mana seorang kanak-kanak terpaksa mengenal pasti atau memilih satu sisi untuk menggembirakan ibu bapa tertentu.”

BERKAITAN: 12 Video Keibubapaan Yang Benar Hanya Benar

Iklan – Continue Reading Below
Iklan – Continue Reading Below
32

gambar

Direka oleh Betsy Farrell

“Bercakap tentang apa yang kita tahu tidak pernah membantu anak-anak, mereka belajar dari kesilapan mereka sendiri seperti yang kita lakukan,” kata Cavallaro.

Iklan – Continue Reading Below
Iklan – Continue Reading Below
33

gambar

Direka oleh Betsy Farrell

“Ya, mereka lakukan! Apabila kita marah, memukul orang yang kita marah boleh menjadi tindak balas naluri dan mungkin merasa baik pada masa ini,” kata Hershberg. “Sebagai ibu bapa, kita perlu mengajar kanak-kanak kemahiran untuk mengawal tindak balas mereka dan mengatasi emosi yang kuat dengan cara yang lebih produktif, sambil mengakui perasaan ini adalah benar.”

Iklan – Continue Reading Below
Iklan – Continue Reading Below
34

gambar

Direka oleh Betsy Farrell

“Semua orang merasakan apa yang mereka rasa dan biasanya ini bukan pilihan, apa adalah pilihannya ialah bagaimana kita dapat mengatasi perasaan kita. Apabila ibu bapa mengumpat perasaan dengan tingkah laku (iaitu “jangan marah pada saudara lelaki kamu” berbanding “jangan memukul adik lelaki kamu”), bukan sahaja tidak berkesan (tidak ada anak yang akan berkata, “Baiklah, saya tidak akan! “), tetapi ia menunjukkan bahawa perasaan kanak-kanak entah bagaimana salah dan di bawah kawalan ibu bapa. Sama ada perkara-perkara ini berlaku, jadi anak-anak akhirnya keliru dan kurang pasti diri mereka sendiri, “kata Hershberg.

Iklan – Continue Reading Below
Iklan – Continue Reading Below
35

gambar

Direka oleh Betsy Farrell

“Setiap kanak-kanak mempunyai kekuatan dan cabaran yang unik kepada mereka. Kanak-kanak tidak boleh dibandingkan dengan orang lain, tetapi mengingatkan bahawa perbezaan mereka hanyalah sebahagian daripada manusia,” kata Kornblum.

Iklan – Continue Reading Below
Iklan – Continue Reading Below
36

gambar

Direka oleh Betsy Farrell

“Ini berpotensi sangat merosakkan unit keluarga anda, dan sering akan mengasingkan anak anda daripada saudara kandungnya,” kata Poncher. “Ibu bapa perlu mengakui dan merangkul idea bahawa setiap kanak-kanak dalam unit keluarga mereka berbeza, walaupun anda meningkatkan mereka dengan cara yang sama dan dalam persekitaran yang sama.”

Iklan – Continue Reading Below
Iklan – Continue Reading Below
37

gambar

Direka oleh Betsy Farrell

Apabila anak-anak diberitahu bahawa sesuatu yang mereka lakukan tidak cukup baik, apa yang mereka dengar adalah ‘awak tidak cukup baik, “menurut satu kajian yang diterbitkan di Jurnal Isu Keluarga. Anda mungkin berfikir bahawa dengan menjadi kritikal dan tepat, anda menetapkan piawaian yang tinggi untuk anak-anak anda, tetapi para penyelidik mengatakan bahawa ia hanya membuat mereka merasa bahawa kesenangan anda tidak mungkin.

BERKAITAN: Kenapa Keibubapaan Jadi Terlalu Buruk pada tahun 80-an

Iklan – Continue Reading Below
Iklan – Continue Reading Below
38

gambar

Direka oleh Betsy Farrell

Menyediakan jangkaan kesempurnaan, walaupun anda tidak serius, boleh merosakkan harga diri anak anda dan membuat mereka kurang mengambil risiko dan mencuba perkara-perkara baru kerana takut gagal, menurut kajian yang diterbitkan dalam Sains Psikologi.

Iklan – Continue Reading Below
Iklan – Continue Reading Below
39

gambar

Direka oleh Betsy Farrell

“Di permukaan, ini kelihatan seperti cara yang baik untuk memuji anak-anak kita, tetapi apabila diguna atau digunakan semata-mata, ia mengajar anak-anak bahawa mereka mempunyai hadiah semula jadi yang berasingan dari kerja keras. Sesetengah anak akan mula mengelakkan situasi yang tidak mereka sesetengah mereka akan berjaya kerana mereka bimbang tentang dianggap tidak begitu pintar selepas semua, “kata Gunn. “Mesej alternatif yang lebih baik adalah untuk menggalakkan anak-anak berkata, ‘Anda bekerja sangat keras pada itu dan menganggapnya!’ atau ‘Saya tahu anda boleh melakukannya jika anda terus mencuba!’ ”

Iklan – Continue Reading Below
Iklan – Continue Reading Below
40

gambar

Direka oleh Betsy Farrell

“Kanak-kanak yang ibu bapa menganggap mereka hadiah Tuhan kepada dunia cenderung untuk mengatasi rakan-rakan mereka – dalam narsisisme, “kata Brad Bushman, pengarang bersama kajian mengenai perkembangan kanak-kanak dan profesor komunikasi dan psikologi di The Ohio State University.” Kanak-kanak percaya apabila ibu bapa mereka memberitahu mereka bahawa mereka lebih istimewa daripada yang lain. Ini mungkin tidak baik untuk mereka atau untuk masyarakat. “

Iklan – Continue Reading Below
Iklan – Continue Reading Below
41

gambar

Direka oleh Betsy Farrell

“Frasa ini telah menjadi terlalu berlebihan, walaupun ketika seorang kanak-kanak melakukan pekerjaan yang biasa-biasa saja, ia telah kehilangan makna dan membuat anak menjadi bergantung pada ikrar orang tua. Yang hadir dan benar-benar mengamati seorang kanak-kanak akan melakukan lebih banyak untuk membina kanak-kanak harga diri daripada mengulangi frasa kosong seperti ‘kerja yang baik’ atau ‘cara untuk pergi’ berulang-ulang, “kata Sarah Baldwin, seorang pendidik awal kanak-kanak dan pengarang Memupuk Anak dan Keluarga.

Iklan – Continue Reading Below
Iklan – Continue Reading Below
42

gambar

Direka oleh Betsy Farrell

Tiada peraturan yang mungkin seperti mimpi kanak-kanak, tetapi kanak-kanak memerlukan beberapa sempadan untuk belajar dan berkembang, kata penyelidik dari University of New Hampshire. Memberitahu anak-anak anda “tidak” kadang-kadang boleh menjadi sangat sukar, tetapi ibu bapa yang “permisif” cenderung untuk menghasilkan kanak-kanak yang paling mandiri, eksploratif, dan dikawal sendiri,.

BERKAITAN: 7 Cara Meningkatkan Kanak-kanak “Baik”, Menurut Pakar Psikologi Harvard

Iklan – Continue Reading Below
Iklan – Continue Reading Below
43

gambar

Direka oleh Betsy Farrell

Ibu bapa yang cuba mengawal bagaimana anak-anak mereka bermain, walaupun mereka hanya cuba membantu, melemahkan proses harga diri dan pembelajaran anak mereka. “Tindakan yang agresif tidaklah begitu teguh, seperti orang tua yang memukul atau menjerit, tetapi gerakan kecil yang kecil boleh mengatakan begitu banyak kepada seorang anak,” kata Steven R. Wilson, seorang profesor komunikasi yang mengkhususkan diri dalam isu keluarga dan penulis kajian mengawal ibu bapa. “Ia menyampaikan kepada anak bahawa apa yang mereka mahu lakukan tidak penting.”

Iklan – Continue Reading Below
Iklan – Continue Reading Below
44

gambar

Direka oleh Betsy Farrell

“Pembelajaran untuk berkomunikasi mahu dan keperluan adalah salah satu kemahiran yang paling kritikal yang dipelajari oleh anak-anak kecil. Apabila ibu bapa mengetepikan keperluan anak mereka, mereka mengambil peluang untuk anak-anak mereka belajar dan berlatih meminta bantuan,” kata Kornblum.

Iklan – Continue Reading Below
Iklan – Continue Reading Below
45

gambar

Direka oleh Betsy Farrell

Ibu bapa yang terlalu melindungi ibu bapa mungkin bererti dengan baik untuk memastikan anak-anak mereka selamat dari segala bahaya, tetapi dengan meneka pilihan anak anda secara berterusan, anda menyangka bahawa anda tidak fikir mereka pandai atau cukup mampu untuk mencuba sesuatu yang baru, kata kajian yang dilakukan oleh Universiti Granada. Adakah ia cukup kerap dan anak anda boleh membina “Peter Pan Syndrome,” di mana mereka merasa takut atau tidak dapat membesar.

Iklan – Continue Reading Below
Iklan – Continue Reading Below
46

gambar

Direka oleh Betsy Farrell

“Apabila kita memberitahu anak-anak kita, mereka tidak boleh melakukan apa-apa, kita katakan kita tidak percaya kepada mereka atau menganggap mereka adalah orang yang baik, tetapi setiap kanak-kanak perlu tahu bahawa ibu bapa mereka suka dan percaya kepada mereka, Haynes berkata. “Kita perlu mencari apa yang boleh dilakukan oleh anak-anak kita, bukan apa yang mereka tidak dapat.”

Iklan – Continue Reading Below
Iklan – Continue Reading Below
47

gambar

Direka oleh Betsy Farrell

“Apabila seorang ibu bapa memanggil nama anaknya yang menghina, ia sering terjadi dalam sesaat kekecewaan – tetapi apabila nama itu di luar sana, anak itu cenderung menghalang segala yang dikatakan dan hanya akan mengingat nama yang dipanggilnya,” kata Brittany N. Barber Garcia, psikologi pediatrik di Helen DeVos Children’s Hospital. “Ini tidak hanya boleh memberi kesan buruk kepada mood, harga diri dan keyakinan diri kanak-kanak, tetapi ia juga boleh menjejaskan hubungan anda dan membuat kanak-kanak kurang cenderung untuk melakukan apa yang anda mahu di tempat pertama.”

Iklan – Continue Reading Below
Iklan – Continue Reading Below
48

gambar

Direka oleh Betsy Farrell

“Kami sering tidak fikir betapa pentingnya sikap kita sendiri dalam menentukan pencapaian akademik kanak-kanak,” kata Sian Beilock, seorang profesor psikologi dan pengarang bersama kajian mengenai kanak-kanak dan matematik. “Tetapi kami mendapati bahawa jika ibu bapa berjalan-jalan dengan berkata ‘Oh, saya tidak suka matematik’ atau ‘Perkara ini membuat saya gugup,’ kanak-kanak mengambil pesanan ini dan ia memberi kesan kepada kejayaan mereka.”

BERKAITAN: 7 Hacks Keibubapaan Tahun Pertama untuk Permulaan Baru

Iklan – Continue Reading Below
Iklan – Continue Reading Below
49

gambar

Direka oleh Betsy Farrell

Apabila datang kepada sindiran atau pembohongan putih, anak-anak tidak dapat melakukannya – menggunakan mereka dalam perbualan sama ada akan mengelirukan atau membuat mereka tidak percaya, menurut satu kajian yang dilakukan oleh Persatuan Sains Psikologi. “Kanak-kanak telah mengembangkan kecenderungan tertentu untuk mempercayai apa yang mereka diberitahu,” kata pengarang utama Vikram K. Jaswal. “Ini satu cara pintas untuk mengelakkan mereka daripada menilai apa yang dikatakan oleh orang ramai, dan ia berguna kerana kebanyakan ibu bapa dan penjaga masa memberitahu kanak-kanak perkara yang mereka percaya adalah benar.” Jangan huru-hara itu untuk mereka.

Iklan – Continue Reading Below
Iklan – Continue Reading Below
50

gambar

Direka oleh Betsy Farrell

Anda mungkin berfikir bahawa dengan meletakkan wajah gembira apabila anda sesuatu tetapi gembira melindungi anak anda. Tetapi kanak-kanak dapat melihat betul-betul melalui topeng itu dan ia menakutkan mereka, kata sebuah kajian yang diterbitkan di Buletin Kepribadian dan Sosial Psikologi. Menyembunyikan emosi negatif anda dan memberi kesan yang positif bukan sahaja membuat anda berasa lebih teruk tetapi juga menyakitkan hubungan anda dengan anak anda. Anda tidak perlu memberitahu mereka apa-apa yang salah tetapi mengakui perasaan anda sendiri menunjukkan bahawa tidak mengapa mereka merasakan cara yang sama.

Iklan – Continue Reading Below
Iklan – Continue Reading Below
Loading...