Bagaimana Untuk: Strike Up a Conversation

gambar

Comstock

Tiba-tiba perangkaian-bersedia untuk pesta percutian dan perjumpaan tahun ini dengan beberapa petua dari pakar perbualan

Pasti, ia boleh menjadi saraf, tetapi Phyllis Mindell, Ed.D., pengarang Panduan Wanita untuk Bahasa Kejayaan: Berkomunikasi dengan Keyakinan dan Kuasa (Prentice Hall Press, 1995), mempunyai beberapa petua, baik sepanjang tahun.

Pertama sekali, tonton “Saya”. Ramai orang percaya kenyataan “Saya” terdengar kuat dan yakin. Tetapi buat terlalu banyak, dan anda mungkin dianggap sebagai kebudak-budakan dan berpusat pada diri sendiri, Dr. Mindell menyampaikan. Sebaliknya …

Pergi untuk peluru ajaib. “Terdapat empat perkataan yang membuat ahli perbualan yang hebat,” kata Mindell. “Mereka adalah, ‘Beritahu saya tentang diri anda.'” Orang suka berkongsi pengalaman, kepercayaan atau pengetahuan mereka, dan jika anda boleh menggalakkan perbincangan, anda akan berbual seperti kawan lama dalam masa yang singkat.

Ingat: Tindakan bercakap kuat. Bahasa badan adalah penting untuk kesan pertama yang baik. Jika anda kelihatan santai dan bersikap terbuka, anda akan mempunyai masa yang lebih mudah untuk membuka orang lain. Pastikan bahu anda kembali, dan elakkan dorongan untuk menggenggam siku anda atau sentuh muka anda.

Jadilah trouper parti. Apabila anda mendapati diri anda berdiri sendiri di pesta di mana orang lain nampaknya sedang berbual, janganlah ke bilik mandi untuk bersembunyi. Dr Mindell mencadangkan mengepung hingga sekumpulan tiga atau lebih dan hanya tersenyum dan mendengar. Mereka kemungkinan besar akan membuka bulatan untuk anda dan selepas beberapa saat, anda akan dapat melihat momen semulajadi untuk menyertai.

Loading...