Berurusan dengan Aduan Anak Anda Mengenai Sekolah di WomansDay.com

gambar

Getty Images

Ahh, bunyi bulan September: loceng sekolah berdering, loker membanting, kanak-kanak menggerutu. Sekiranya gangguan mereka tidak dapat dikawal, lakukan campur tangan yang merengsa.

“Guru saya bermaksud.”

Kuku Spesifik
Sekalipun anda mengesyaki guru itu hanya mempunyai hari yang buruk, ia masih bijak untuk menyuarakan mengapa anak anda kecewa, kata bekas guru Sharon Marshall Lockett, pengarang Home Homework Sweet. Tanya, “Apa yang dilakukan oleh guru anda yang menyusahkan awak?” Kemudian empati: “Wow, dari apa yang kamu katakan, saya akan kesulitan dengan Puan Brown juga.”

Bantu Dia Lakukan Bahagian-Nya
Jelaskan bahawa tidak apa-apa untuk berasa apa-apa yang anda ingin rasakan, tetapi anda tidak boleh bertindak dengan cara yang anda mahu lakukan. Petua tawaran untuk menonjol di dalam kelas, seperti bertanya soalan pintar. Guru mungkin melembutkan apabila dia melihat betapa kerasnya dia bekerja.

Melompat ke Fray
Jika hubungan itu menyebabkan tekanan berterusan, berbincang dengan guru. Sekiranya tidak mendapat keputusan, rujuk khidmat kaunselor sekolah atau pengetua mengenai kemungkinan menukar guru. “Ibu bapa mempunyai kuasa lebih daripada sekolah yang ingin diakui,” kata Marshall Lockett. Dalam kes-kes yang sangat melampau, meminta perubahan mungkin cara terbaik untuk pergi ke kelawar untuk anak anda.

“Tiada siapa yang mahu menjadi kawan.”

Memahami Hurt
Masalah sosial di sekolah adalah yang paling sukar, dan paling biasa, penyebab angst, “kata Diane Peters Mayer, ahli psikoterapi dan pengarang Mengatasi Kebimbangan Sekolah. Jangan tuliskannya dengan semangat “Siapa yang peduli apa yang mereka fikirkan?”

Jadilah Proaktif
Anak anda tidak boleh membuat seseorang seperti dia, tetapi dia boleh memupuk hubungan dengan menjemput rakan berpotensi untuk pusingan Wii selepas sekolah, atau dengan mendaftar untuk aktiviti yang menarik perhatiannya, seperti karate, sehingga dia dapat berhubung dengan pemikiran yang sama kanak-kanak.

Mengajar Kemahiran “Wow”
Apabila Johnny Carson masih kecil, dia mempunyai masa yang hebat di sekolah, “kata Peters Mayer.” Apabila dia belajar sihir, dia popular. “Belajar untuk menyesuaikan atau bermain gitar akan meningkatkan keyakinan dan boleh menjadikan anak anda lebih menarik untuk rakan sekelas.

“Saya benci sekolah!”

Beri Dia Ruang
Apabila anak anda berteriak bahawa dia membenci sekolah, ia membingungkan. Sebelum anda bereaksi, biarkan dia tenang dengan makanan ringan dan beberapa TV, kata pendidik Annie Fox, pengarang Kawan-Kawan sebenar berbanding Jenis Lain. Kemudian, diam-diam menjemput ceramah: “Saya mendengar apa yang anda katakan sebelum ini dan saya tertanya-tanya apa yang membuat anda berasa seperti itu.”

Betulkan Apa yang Anda Boleh
Tolong tentukan masalah tertentu supaya dia dapat memikirkan penyelesaian, seperti menjatuhkan pilihan untuk meringankan jadual yang terlalu padat. Fokus pada positif juga. Tanya apa yang dia suka tentang sekolah. Pasti, geometri adalah gelandangan, tetapi bermain rapi menjadikannya bernilai.

Loading...