Kanak-kanak Dewasa yang Hidup di Rumah – Kanak-kanak Dewasa Bergerak Kembali dengan Ibu Bapa

ilustrasi of a bird flying back to a nest on a tree

Chris Silas Neal

Seperti banyak keluarga lain pada hari ini, anak-anak saya telah pulang ke rumah, yang mempunyai kejutan yang tersembunyi.

Saya tidak memerlukan Brian Williams untuk memberitahu saya, seperti yang dia lakukan pada berita baru-baru ini, bahawa 40% daripada semua graduan kolej baru-baru ini telah berpindah pulang ke rumah. Saya melakukan kajian saudari rumah saya sendiri yang tidak berasas dan menyimpulkan bahawa tiga daripada lima anak Lende kembali ke sarang di bandar kecil Alaska kami. Dua yang lain berada berdekatan. Saya berharap untuk menjadikan bilik tidur menjadi sebuah den atau pejabat, tetapi setakat ini mereka tidak lagi kosong selama lebih daripada beberapa bulan. Juga, rumah sekarang mempunyai takrifan yang lebih luas: Terdapat ruang di atas garaj, apartmen di atas lumberyard kami, dan kini pondok di sebelahnya – kesemuanya diduduki oleh orang dewasa kami (jika lebih daripada 21 orang dewasa).

Anak sulung saya, Eliza, menghabiskan dua tahun di rumah selepas kolej, sebelum bergerak kira-kira satu setengah tahun yang lalu ke Juneau berhampiran untuk mengajar kelas empat.

Sarah, anak kedua kami, pulang ke rumah selepas tamat pengajian juga, tetapi dia telah berkahwin beberapa bulan kemudian dan mereka bergerak di atas lumberyard, di mana mereka kini tinggal bersama cucu berusia 2 tahun saya.

Grad graduan ketiga, Kristian, tiba di rumah musim bunga lepas. Beliau bekerja di perniagaan keluarga sebelum berangkat ke resort ski ke selatan, tetapi akan mungkin kembali apabila salji mencair.

Anak perempuan bongsu kami, Stoli, dan tunangnya berbulu sarang di pondok di seberang halaman dan mengharapkan anak pertamanya.

Yang paling baru-baru ini burung saya terbang ke rumah adalah JJ. Dia membuat kesepakatan dengan universitinya kepada pelajar-mengajar di sini untuk semester akhir sekolahnya.

Saya tahu. Ia banyak. Kami kaya dengan keluarga. Kadang-kadang sedikit terlalu kaya.

Itulah sebabnya pada hari yang lain, selepas rakan saya Dick bertanya bagaimana saya melakukan “sindrom sarang kosong”, saya agak ketawa. Dua anaknya adalah sebahagian daripada 60% yang benar-benar pergi. Dick menggambarkan bagaimana dia dan isterinya minum kopi mereka di bak mandi air panas cedar belakang mereka setiap pagi. “Apabila salji jatuh, ia benar-benar kemas.”

Pada pagi itu apabila saya mendapati balang kopi kosong, saya menjerit, “Mengapa tidak ada orang yang memberitahu saya?” Kemudian saya mengangkat tangga, “Anda semua mampu membeli kopi.” Tetapi mereka sudah mula bekerja.

Dengan penglihatan yang berkabung dari pasangan berjemur yang merendam air segar masih segar dalam fikiran saya, saya meminta suami saya untuk menghabiskan seminggu di kabin percutian kecil kami dengan saya. Tidak ada tab mandi panas. Tidak ada air kecuali apa yang kita bawa dari lubang di dalam ais. Tetapi kita akan bersendirian. Kami merancang bahawa suami saya akan snowshoe 2 batu ke trak setiap pagi dan memandu untuk bekerja. Saya akan menyemak semula novel yang saya bersumpah saya akan selesai apabila anak-anak ditanam. Pada waktu malam, kami akan bermain dart dan membaca dengan diam.

Selepas dia meninggalkan pagi pertama, saya membuka komputer riba yang dioperasikan bateri (tiada elektrik) dan melihat cerita itu, mencari plot. Saya tidak dapati. Saya membaca buku yang saya dapat untuk Krismas, timbunan kayu bakar dan makan sup makan tengah hari dari tong yang saya buat pada malam sebelumnya. “Sekiranya sesiapa datang,” saya telah menjelaskan apabila suami saya bertanya sama ada kami sedang memberi makan Bigfoot. “Kanak-kanak mungkin mengejutkan kita?”

Ia sangat tenang.

Saya dail di radio untuk Peribadi Pendengar stesen tempatan kami. Mesej disiarkan lima kali sehari kepada orang-orang di kabin terpencil seperti kami.

Kucing Coltrane Julia hilang. Kelly mencari seseorang untuk mengajar tarian tarian. Kemudian ada mesej untuk saya. Adakah Sarah datang dengan bayi itu? JJ? Stoli? Semua orang? (Terima kebaikan saya buat sup itu). Tetapi dari suami saya. “Heather, saya tinggal di bandar malam ini, berjumpa dengan anda esok.” Dia telah berkata dia mungkin mengadakan mesyuarat malam.

Saya semua bersendirian untuk petang dan malam yang penuh ribut. Saya harus menikmati kesendirian yang kemas. Saya mahu ini, bukan? Sebaliknya, saya meletakkan log di atas api dan berfikir tentang rumah, dan apa maksudnya, dan mengapa hubungan sangat kuat, bukan hanya untuk anak-anak saya, tetapi jika berita itu benar, 40% daripada semua orang muda.

Wartawan menyalahkan ekonomi. Ia adalah dunia sejuk di luar sana. Saya tahu itu. Tetapi saya fikir terdapat lebih banyak perkara yang bercakap kepada peralihan yang lebih besar dalam masyarakat. Dalam masa bermasalah di rumah menawarkan perlindungan, kekuatan dan cinta yang sangat diperlukan. Tambahan pula, seperti anak perempuan saya JJ berkata, “makanan lebih baik.”

Saya mengambil berat keibubapaan dengan serius. Secara diam-diam, antara anda dan saya, saya selalu percaya bahawa walaupun saya tidak pernah memenangi Hadiah Keamanan Nobel, jika saya boleh membuat fungsi keluarga saya, model itu akan tersebar ke kawasan kejiranan, bandar, bandar, negeri dan seluruh negara darn. Satu keluarga yang peduli akan menjadi seperti versi manusia dari kesan rama-anda tahu, cara angin dari sayap rama-rama di Amazon memancarkan daun di Labrador?

Di sinilah suami saya akan berkata, “Mungkin seminggu terlalu lama untuk meninggalkan anda sendiri di sebuah kabin di dalam hutan.”

Dia mempunyai titik. Tetapi saya tahu bahawa tidak kira betapa baiknya makanan itu atau berapa banyak wang yang saya dapat menyelamatkan, saya tidak akan tinggal bersama ibu bapa saya ketika berusia 20 tahun, dan ibu bapa saya tidak pernah mencadangkan saya kembali ke rumah mereka di pinggir bandar New York. Sebahagian daripada sebab suami saya dan saya memandu ke Alaska selepas kami menikah adalah bahawa kami ingin membuat jalan sendiri, seperti ibu bapa kami. Kemudian, keluar adalah ukuran kejayaan. Mereka berbangga dengan kami.

Bagi suami saya dan saya-dan bagi ramai orang yang kita tahu, bukan hanya di Alaska, tetapi dari Brooklyn ke Boise-harapan kita adalah sebaliknya: bahawa anak-anak kita memilih untuk tetap dekat. Mungkin tidak di rumah yang sama, tetapi dengan nasib, di bandar yang sama atau sekurang-kurangnya keadaan yang sama. Mungkin generasi kita bergerak jauh dari jangkaan bahawa anak-anak kita ke atas (atau, untuk perkara itu, secara lahiriah) mudah alih. Mungkin kita telah belajar bahawa membuat jalan anda di dunia tidak perlu beribu-ribu batu pergi-atau melakukannya sendiri.

HEATHER LENDE adalah penyunting penyumbang untuk Hari Perempuan. Buku terbarunya ialah Mengurus Penjagaan Taman dan Anjing. Dia tinggal di Haines, Alaska.

Loading...