Kenapa saya Bukan Girl Daddy … dan Itu OK

gambar

Dari zaman kanak-kanak yang menyayangi puteri saya hingga tahun-tahun remaja yang dramatik, saya dapat mengikat ibu saya dalam kebanyakan aspek kehidupan saya. Ayah saya? Tidak begitu banyak. Pasti, dia sentiasa ada untuk membantu saya dengan kerja rumah matematik saya. Tetapi dia juga yang meletakkan hukum ketika saya berada dalam kesulitan. Jadi saya melihatnya sebagai bahagian perniagaan unit ibu bapa. Panggil Ibu untuk bercakap tentang drama prom; panggil Dad apabila kereta itu pecah.

Jangan salahkan saya, saya mempunyai bapa yang luar biasa-seorang lelaki yang cemerlang yang mendedikasikan hidupnya untuk kebahagiaan keluarganya. Tetapi saya tidak pernah bergantung kepadanya seperti yang saya lakukan pada ibu saya. Beliau memahami pendedahan PMS-y saya dan keperluan saya untuk pakaian gambar yang paling memukau. Dia tahu kalau saya pulang dari sekolah tanpa menyapa dia, saya pasti menyembunyikan sesuatu. Dia tahu setiap nama sahabat saya, di mana mereka tinggal dan latar belakang mereka. Ayah saya tidak tahu apa-apa tentang ini.

Ia seolah-olah dia dan saya bercakap dua bahasa yang berbeza. Sifat kolotnya sangat bercanggah dengan pandangan naif saya di dunia. Kami tidak bersetuju dengan segala-galanya dari politik untuk memilih restoran untuk makan malam. Apabila kakak saya menjadi atlet berbakat dalam keluarga, ia menjadi satu lagi perkara yang ayah saya dan saya tidak berkongsi. Dia masih datang untuk menonton setiap satu daripada permainan sukan saya, tetapi ia sukar untuk mengikat bola sepak apabila saya adalah pemain yang hangat.

Ayah saya bukan papa pelindung klise, mengeluarkan peralatan memburu apabila saya memperkenalkannya kepada seorang lelaki, atau dia tidak mendapat emosi apabila saya pergi ke kolej. Sebenarnya, apabila ibu bapa saya mula-mula menjatuhkan saya di bilik asrama tahun pertama, dia memberikan saya sebentar di belakang manakala ibuku sudah berada di dalam pek kedua tisu.

Ayah dan saya tidak mempunyai hubungan ayah-anak yang sama seperti mana-mana pasangan lain yang saya tahu, dan membesar, ini mengganggu saya. Apabila saya remaja, saya tidak faham mengapa dia mahu saya mendapatkan pekerjaan apabila bapa-bapa kawan saya membeli kereta. Jika bapa semua orang seperti itu, kenapa tidak saya?

Perkara itu, ayah saya boleh beritahu saya tidak. Dia akan hubungi saya jika saya bertindak seperti anak kecil yang rosak. Dia tidak menyusu saya; dia membuat saya bekerja untuk semua yang saya mahu.

Dan untuk sebab-sebab ini dan banyak lagi, dia adalah lelaki terbaik dalam hidup saya.

Jadi tidak, saya tidak akan menjadi gadis Daddy; Saya tidak akan menjadi jenis untuk mencium ayah saya, dan dia tidak akan menjadi jenis untuk merosakkan saya. Tetapi ternyata, tidak menjadi gadis Daddy cukup hebat. Dia tidak membelikan saya sebuah kereta (atau kuda, seperti yang saya minta 6 tahun) kerana dia tahu bahawa saya akan belajar lebih banyak tentang kehidupan jika saya bekerja untuk apa yang saya mahu. Dia tidak bermain kegemaran dengan saya supaya saya menjadi individu yang lebih kuat dan yakin. Bapa saya dan saya tidak jelas menunjukkan kasih sayang kita kepada satu sama lain. Kami sama-sama dipelihara tetapi mempunyai sifat-sifat Jenis-A yang keras kepala yang tidak bersetuju dengan mudah apabila kita bersama-sama, menjadikan kita api dan ais-tetapi itulah yang membuatkan kita lebih dekat daripada mana-mana pasangan ayah anak perempuan saya yang tahu.

Loading...