Bagaimana Membaca Penyata Kewangan – Penyata Bank

wanita checking computer

Getty
Ketahui apa yang perlu dicari pada laporan bank bulanan untuk menuntut lebih banyak kuasa atas wang anda

wanita checking computer

Getty
Dapatkan Pernyataan-Savvy

Penyata bank anda tiba! Hurray! Anda tidak boleh menunggu untuk mengkaji semula urus niaga anda, menikmati perasaan hangat … ya, tidak, saya tidak merasakan begitu juga. Saya telah menulis mengenai wang untuk jangka masa yang panjang, dan saya juga tidak mahu membuka sampul surat itu dari mumbo-jumbo. Tetapi mengetahui apa yang perlu dicari adalah cara yang baik untuk menguasai wang tunai anda-dan menyimpan lebih banyak untuk anda.

bank statement

Shutterstock
Hentikan Caj Overdraf

Semasa anda membaca urus niaga harian anda, ada yang akan jelas (“pengeluaran ATM … $ 60”) dan ada yang tidak boleh. Satu singkatan yang membingungkan yang anda akan bijak untuk mencari tahu ialah ODP, atau perlindungan overdraf.

Pertama sekali, anda harus tahu bahawa ODP adalah “perlindungan,” tetapi cara mengenakan anda satu ikatan jika anda membelanjakan lebih daripada apa yang ada dalam akaun semak anda. Katakan anda mempunyai $ 100 dalam akaun anda tetapi membayar tagihan sebesar $ 150. Banyak bank akan memindahkan tambahan $ 50 daripada akaun overdraf yang dipautkan yang sering bertindak sebagai garis kredit. Sekali sekala, pemeriksaan itu mungkin telah melantun, tetapi sekarang ia tidak akan, terima kasih kepada ODP yang berguna. Betul?

Sudah tentu anda tidak mahu cek anda melantun, tetapi harga yang anda bayar untuk mengelakkannya adalah tajam: Bank mengenakan purata $ 35 setiap pemindahan dari akaun overdraf. Oleh itu, sekarang tambahan $ 50 akan menelan belanja anda sekitar $ 85, ditambah dengan faedah pinjaman $ 50 “bank itu memberikan anda. Lebih teruk lagi: Sekiranya anda terlebih kelebihan dan tidak menyedari selama lima hari atau lebih, Bank of America, untuk satu, akan mengenakan caj caj baki melebihi 35% atas fee mereka $ 35!

Malah, rakyat Amerika membayar jumlah astronomi dalam bayaran-sebahagiannya kerana ramai yang tidak menyedari bahawa mereka telah mendaftar untuk ODP. Peraturan baru kini menghalang bank daripada menandatangani anda secara automatik untuk ODP pada pengeluaran ATM atau pembelian kad debit anda. Masalahnya ialah, anda mungkin masih mempunyai cek dan caj lain.

LAKUKAN INI: Pilih daripada ODP. Panggil bank anda dan beritahu mereka untuk membatalkan transaksi ODP-untuk transaksi ATM dan debit kad, serta cek dan caj pengulangan. Kemudian minta untuk mempunyai akaun simpanan yang dikaitkan dengan pemeriksaan anda. Jika anda overdraf, wang tunai akan dipindahkan dari akaun anda sendiri, dan yuran biasanya lebih rendah.

Tidak berbelanja lebih daripada yang anda miliki, tentu saja, adalah langkah paling bijak. Saya mendaftar untuk amaran rendah keseimbangan rendah bank saya, yang e-mel menjadi kepala jika baki saya jatuh di bawah jumlah tertentu.

wanita on phone

Thinkstock
Bayaran, Bayaran di mana-mana sahaja

Ia biasanya agak mudah dibaca melalui senarai urus niaga untuk melihat jenis perkhidmatan yang bank anda mengenakan. Sekarang, senarai itu mungkin mempunyai beberapa penunjuk kepala.

Hari-hari ini, anda boleh dikenakan bayaran untuk sebarang perkhidmatan yang bebas pada masa lalu. Bergantung kepada bank dan jenis akaun anda, anda mungkin dihukum kerana memanggil perkhidmatan pelanggan, kerana tidak mengekalkan baki minimum-atau bahkan untuk membuat deposit atau pengeluaran dengan seorang juruwang manusia yang sebenarnya, bukannya dalam talian atau di ATM.
Lebih buruk lagi, caj ini mungkin muncul di bawah label yang tidak jelas. “Yuran penyelenggaraan bulanan” mungkin membungkus yuran untuk perbankan dalam talian serta penyataan kertas dan perkhidmatan lain-tetapi ia bergantung pada akaun yang anda daftar untuk. Bayaran Pulangan NSF (Tidak Cukup) boleh berlaku apabila cek anda dikembalikan kerana anda tidak mempunyai ODP atau akaun yang dipaut untuk menutup kekurangan.

JANGAN INI: Panggil bank dan tanya apa-apa yuran yang membingungkan. Ia juga bijak untuk membiasakan diri dengan singkatan secara rawak (PPD, sebagai contoh, bermaksud Pembayaran Terperinci atau Deposit, seperti gaji yang masuk atau pembayaran bil keluar). Sebaik sahaja anda mengetahui apa yang mencetuskan pertuduhan, anda boleh mengelakkannya. Sesetengah singkatan, seperti ATF (Pemindahan Dana Secara automatik, menunjukkan pemindahan wang di antara akaun-akaun yang telah anda tetapkan sebelum ini), biasanya tidak melibatkan yuran, tetapi adalah baik untuk diketahui sehingga anda dapat menangkap kesalahan.

kredit cards

Getty
Katakan “Debit” dan Mean It

Ketik, leret, tanda atau menumbuk dalam nombor PIN anda-terdapat banyak cara yang boleh anda beli dengan kad debit anda. Bagaimana anda menggunakan kad debit biasanya muncul di bahagian Pengeluaran Kad ATM atau Kad Debit dalam pernyataan anda, dan kemungkinan di mana anda akan mendapati kebanyakan yuran.

Tetapi berhati-hati: Membeli-belah dengan kad debit adalah rumit. Sekiranya anda menggunakan PIN untuk pembelian, bank anda mungkin menilai bayaran. Juga, anda meninggalkan diri anda terdedah kepada kecurian identiti jika seseorang menipu nombor akaun anda, kerana kad debit menawarkan sedikit perlindungan penipuan. Penandatanganan digunakan untuk menjadi pilihan yang lebih baik, kerana kad debit anda bertindak seperti kad kredit melalui Visa atau MasterCard (yang bermaksud bank tidak mengenakan bayaran kepada anda), walaupun wang itu berasal dari akaun anda.

Walau bagaimanapun, peraturan baru membenarkan kedai untuk mengenakan bayaran kepada anda untuk menggunakan kad kredit. Ini bermakna bahawa apabila anda menggunakan kad debit anda dan anda menandatangani, peruncit mungkin tersilap menganggap anda membayar dengan kad kredit, dan anda boleh dikenakan jumlah tambahan (peratusan jumlah pembelian anda).

LAKUKAN INI: Periksa semula bahawa juruwang tahu anda membayar dengan debit dan anda ingin menandatangani, tidak meninju dalam PIN anda. Bayaran-bayaran yang sedikit itu ditambah.

wanita checking checkbook

Thinkstock
“Saya Mengubah Perubahan Kecil”

Hadassah Sabo Milner, 39, dari Spring Valley, NY, gembira kerana dia mengambil masa untuk memeriksa pernyataan banknya.

“Saya mendapati debit kecil dari sebuah syarikat misteri – menambah sehingga $ 100! Selepas saya bercakap dengan bank saya, mereka bersetuju bahawa ia adalah penipuan dan saya dibayar balik. Sekarang, untuk setiap kenyataan, saya duduk dengan secangkir kopi, buku cek saya dan resit, dan melaluinya dengan sikat gigi halus. “

kewangan expert

Perry Hagopian
Pakar Kewangan

Ahli Parlimen Dunleavey menulis bulanan dalam WD mengenai langkah-langkah mudah yang anda boleh buat untuk meningkatkan kewangan anda.

“Bagaimana Membaca Penyata Kewangan” adalah bahagian 2 dalam siri berbilang tahun.

Loading...