Cara Berurusan dengan Boss yang Sulit – Cara Mengendalikan Pengurus yang Buruk

<p>Betapa sedihnya ini: Pekerja purata akan menghabiskan masa 19 jam seminggu (termasuk enam jam hujung minggu) yang membimbangkan mengenai apa yang dikatakan oleh atasannya dan dilakukan, menurut kajian yang ditugaskan oleh Lynn Taylor, pengarang <em>Tame Pejabat Mengerikan Awak Anda</em>. Nasib baik, ada cara untuk mengatasi walaupun pengurus yang paling nakal, serta yang mempunyai kemahiran kepimpinan sifar. Ambil tip yang diluluskan pakar ini ke pejabat untuk menjalin hubungan bos pekerja-pekerja yang sihat yang boleh menyebabkan anda menyayangi pekerjaan anda. </p><p>“title =” Stress Supervisor ”</p><p>src = “https://hips.hearstapps.com/wdy.h-cdn.co/assets/cm/15/10/480×240/54f5fbc3f07a4_-_1-manager-employee-desk-lgn-38254810.jpg?resize=480 : * ”</p><p>/></p><div class= Getty Images

Dapatkan nasihat untuk mengendalikan micromanagers, workaholics dan banyak lagi.

<p>Betapa sedihnya ini: Pekerja purata akan menghabiskan masa 19 jam seminggu (termasuk enam jam hujung minggu) yang membimbangkan mengenai apa yang dikatakan oleh atasannya dan dilakukan, menurut kajian yang ditugaskan oleh Lynn Taylor, pengarang <em>Tame Pejabat Mengerikan Awak Anda</em>. Nasib baik, ada cara untuk mengatasi walaupun pengurus yang paling nakal, serta yang mempunyai kemahiran kepimpinan sifar. Ambil tip yang diluluskan pakar ini ke pejabat untuk menjalin hubungan bos pekerja-pekerja yang sihat yang boleh menyebabkan anda menyayangi pekerjaan anda. </p><p>“title =” Stress Supervisor ”<br/>src = “https://hips.hearstapps.com/wdy.h-cdn.co/assets/cm/15/10/54f5fbc3f07a4_-_1-manager-employee-desk-lgn-38254810.jpg?crop=1xw:1.0 xh; center, top & resize = 480: * ”<br/>/></picture><p></span></p><div class= Getty Images

Tekanan Penyelia

Betapa sedihnya ini: Pekerja purata akan menghabiskan masa 19 jam seminggu (termasuk enam jam hujung minggu) yang membimbangkan mengenai apa yang dikatakan oleh atasannya dan dilakukan, menurut kajian yang ditugaskan oleh Lynn Taylor, pengarang Tame Pejabat Mengerikan Awak Anda. Nasib baik, ada cara untuk mengatasi walaupun pengurus yang paling nakal, serta yang mempunyai kemahiran kepimpinan sifar. Ambil tip yang diluluskan pakar ini ke pejabat untuk menjalin hubungan bos pekerja-pekerja yang sihat yang boleh menyebabkan anda menyayangi pekerjaan anda.

lelaki pointing at a computer

Getty Images
1. Micromanager

Seorang bos seperti itu cenderung untuk “menyia-nyiakan waktu sendiri untuk kerja semula atau terlalu terlibat dalam kerja laporannya,” jelas pakar kepemimpinan Linda Henman. Kualiti perfeksionis ini mungkin membuat anda merasa tidak dicela dan kreatif menghalangnya, tetapi Tanya pengasas dan hubungan April mengetengahkan April Masini menyarankan untuk mengambil perhatian tambahan sebagai pujian dan rasa bersyukur untuk jaring keselamatan semacam itu. Untuk mengatasinya, Taylor mengesyorkan lebih berkomunikasi dan menawarkan laporan status tetap, jadi dia tidak mendekati anda selalunya untuk tinggal di gelung.

a boss blaming an employee

Getty Images
2. Penyelia Hands-Off

Pekerja di bawah “pengurus” ini bekerja dengan bebas, tetapi kekurangan bimbingan datang pada harga. “Bos tangan membolehkan anda melakukan kerja terbaik anda, tetapi menggantung diri anda apabila keadaan menjadi salah,” kata Taylor. Dengan pendekatan laissez-faire untuk menyelia, Henman berkata anda perlu mendapatkan maklum balas apabila mungkin. Jadi tetapkan mesyuarat tetap untuk membincangkan projek-projek yang paling kritikal yang penting kepada matlamat bersama anda. Itu harus melibatkannya.

telefon pintar

Thinkstock
3. The Workaholic

Keseimbangan kehidupan kerja bukan perkara yang diberikan bos ini. “Anda akan berasa seperti anda tidak memenuhi standard melainkan anda tinggal di pejabat,” kata Masini. Tetapi hanya kerana pengurus anda tidak pernah berhenti berfungsi tidak bermakna anda perlu bekerja keras tanpa henti. Sekiranya boss anda menekan anda dengan cara tanpa henti, Taylor mencadangkan berkongsi bahawa projek anda berjalan lancar dan menyediakan rancangan untuk langkah seterusnya. Jika e-mel mendarat di dalam peti masuk anda selepas jam, biarkan bos anda tahu bahawa kewajipan di luar pejabat menghalang anda daripada menyemak e-mel kerja dengan kerap pada hujung minggu. Apabila e-mel yang membincangkan perbincangan lebih lama datang, bertindak balas dengan rancangan untuk bertemu semasa waktu pejabat.

wanita with her friends in an office

Thinkstock
4. Teman

Bertindak seperti rakan sekerja daripada seorang pengurus, bos ini menekankan peribadi, bukan profesional, hubungan dengan anda-yang baik-baik saja selagi anda “ramah” dan bukan kawan. Terjemahan: Nikmati makan tengah hari atau makan malam koktail bersama-sama, tetapi elakkan membincangkan masalah yang mendalam, peribadi, seperti masalah perkahwinan atau keluarga. Seperti yang dijelaskan oleh Masini, seorang penyelia yang cerdik boleh membuat keseronokan kerja, tetapi pekerjaan dan pendapatan bos anda ada dalam barisan jika anda tidak melakukan. Bersedia untuk dia “menukar topi apabila ada masalah di tempat kerja,” dia memberi amaran.

muda woman in a suit

Thinkstock
5. Seolah-olah tidak layak

Bos baru anda belum berada di syarikat (atau dalam industri … atau hidup) selagi anda, jadi mengapa anda melaporkannya? Pengurus meningkat untuk pelbagai sebab-kadang-kadang orang-orang politik. Daripada menghina dia, Henman berkata untuk mencari sifat-sifat berharga yang membawa dia ke kedudukan ini. Cuba berfikiran terbuka tentang idea-ideanya dan tanyakan soalan-soalannya apabila anda ingin pemahaman yang lebih baik di mana dia datang. Anda berdiri untuk mengambil maklumat yang dapat meningkatkan kerjaya anda. Jika selepas mendengar apa-apa, anda masih tidak dapat melihat apa yang ditawarkannya, pengambilannya mungkin menjadi sebahagian daripada isu syarikat yang lebih besar. Pertimbangkan suis.

wanita yelling at the office

Getty Images
6. The Shouter

Dia seorang pengurus mikro dengan kelantangannya. Anda merosakkan, dia akan memberitahu anda; anda memang hebat, dia akan memberitahu anda juga kerana dia melihatnya kritikal untuk memanggil perhatian kepada perkara-perkara untuk menyesuaikan mereka serta hanya mengakui mereka. Bagaimana untuk bertahan berteriak? “Berpura-pura anda berada di pasukan bola sepak, dan shouter ini adalah jurulatih anda,” kata Henman. Taylor juga mencadangkan memberi respons kepadanya dengan cara yang ringan untuk membezakan nada dan model tingkah laku pejabat yang sesuai. Mungkin dia akan mendapat petunjuk.

pengurus and employee at a desk

Getty Images
7. The Nitpicker

Walaupun atasan ini mungkin mencari cara untuk mengkritik kerja terbaik anda (menyesal!) Atau membuat perubahan yang tidak enak, seperti memindahkan sempadan dalam persembahan Powerpoint anda dari hijau ke biru (tidak masuk akal!), Taylor mengatakan isu kawalannya mungkin tidak ada hubungannya dengan anda. “The nitpicker mendapati keselesaan apabila segala-galanya dianjurkan begitu saja,” dan dia mungkin seperti itu kerana dia telah ditipu. Taylor mengesyorkan memilih pertempuran anda secara bijak. Apabila anda berdiri untuk kerja anda, berikan campuran tetulang positif dan soalan-soalan yang boleh menyebabkan dia meneka kedua-dua perubahan yang disyorkannya. Sebagai contoh: “Saya suka apa yang anda lakukan di sini, tetapi berdasarkan tarikh akhir, adakah lebih masuk akal untuk memberi tumpuan kepada X dan bukannya Y? Atau adakah anda lebih suka strategi lain yang bergerak maju?” Menurut Taylor, pilihan-pilihan ini memberi dia kawalan yang cukup terhadap situasi ini sehingga anda akan berputus asa dengan hasil yang positif.

wanita waving at co-workers

Thinkstock
8. Pushover

Mahu pergi lebih awal? Tiada masalah! Buat setiap hari Jumaat biasa? Berusaha untuk mendapatkannya! Struktur bukanlah keutamaan untuk bos ini, yang lebih berminat untuk mengelakkan konflik daripada mendapat hasil. Dia tidak akan memotivasi anda untuk memperbaiki, jadi kerjaya anda mungkin dataran tinggi. Nasihat Masini: Lihat kepada rakan sekerja anda untuk mendapatkan maklum balas dan bimbingan dan melibatkan diri dalam projek berorientasikan pasukan yang akan memberi inspirasi kepada anda untuk melakukan dengan baik. Dengan cara ini, anda akan membuat sebahagian besar masa pejabat anda dan mengelakkan diri daripada tabiat buruk pushover.

pengurus with their hands in the air

Getty Images
9. Manipulator

Apa yang musang! Penyelia ini tidak takut untuk membuat janji kosong untuk melihat keputusan. Dia juga akan menghulurkan kebenaran apabila ia melayani dia, walaupun ia merugikan orang lain-termasuk anda. Tindakannya, yang dipersoalkan kerana mereka, boleh mengajar anda tentang moralitas dan “keupayaan untuk mengatakan tidak dengan sebab logik dan pilihan alternatif,” kata Taylor. Untuk menangani, semak semula soalan dan dokumentasikan komunikasi anda supaya tugas anda tidak mengalir dan janji-janjinya kepada anda tidak dilupakan.

kumpulan holding hands in a circle

Getty Images
10. Pemimpin Impulsif

Minggu lepas, anda mempunyai mesyuarat kopi setiap hari; minggu ini, meja anda berada dalam bulatan kerana bos anda membaca artikel yang akan membantu mempromosikan produktiviti. Menurut Mansini, banyak yang perlu dipelajari dari orang yang mungkin kreatif ini. Tetapi jangan biarkan dia beralih gear terus-menerus memakai anda keluar. “Jika anda membuat semua perubahannya, anda akan memandu sendiri (dan mungkin orang lain) gila,” kata Taylor. Rayakan perubahan yang sesuai dengan gaya kerja anda dan memberi nasihat tentang kebaikan dan keburukan idea lain.

Loading...