Fakta eBay – Tips Penjimatan Wang di WomansDay.com

wang saving tips

Shutterstock

Apabila ia ditubuhkan pada tahun 1995, eBay merevolusikan cara kami membeli dengan mewujudkan pasaran dalam talian yang pertama di dunia di mana praktikal sesiapa sahaja boleh membeli atau menjual apa-apa. Hari ini, ia mempunyai 90 juta pengguna di seluruh dunia-dan ia bukan hanya mengenai lelongan lagi. Teruskan membaca untuk mempelajari 10 rahsia orang dalam membeli dan menjual di eBay.

1. Anda tidak perlu terlibat dalam perang bidaan untuk mendapatkan apa yang anda mahukan.
Hampir 60 peratus penyenaraian eBay kini menawarkan format harga tetap – hanya mencari logo “Beli Ia Sekarang”, yang membolehkan anda membayar harga yang telah ditetapkan dan melangkau proses lelongan sama sekali. Anda mungkin akan membayar harga yang lebih tinggi daripada yang anda ada dalam lelongan, tetapi anda dijamin mendapatkan item tersebut. Jika harga “Beli Ia Sekarang” terlalu tinggi untuk anda, cari logo “Tawaran Terbaik”. Anda mengemukakan tawaran terbaik anda, dan penjual boleh menerima atau menolak harga cadangan anda, atau membuat pengiraan balas.

2. Anda boleh menjimatkan sehingga 90 peratus pada barangan baru, harga tetap dengan Tawaran Harian eBay.
“Hari-hari ini, keadaan yang baik adalah suatu keharusan,” kata Evonne Gomez, seorang jurucakap eBay. Laman ini berfungsi dengan penjual yang dipercayai untuk menawarkan jumlah terhad setiap hari barang-barang baru, sangat didiskaun dan tetap. Pembeli boleh menjimatkan antara 20 dan 90 peratus, dan penghantaran sentiasa percuma. “Satu-satunya tangkapan adalah dengan harga rendah dan kuantiti terhad, apabila mereka pergi, mereka hilang,” kata Gomez. Dia tidak bercanda: 2,000 TV LCD Toshiba yang didiskaunkan kepada $ 279,99 habis dalam hanya 26 minit melalui Tawaran Harian eBay. Dengan kesepakatan yang berbeza yang diposting setiap hari, anda akan ingin melihat eBay.com/Deals untuk melihat apa yang sedang diraih hari ini.

3. Anda boleh menyimpan sehingga 80 peratus daripada label pereka baru di eBay Fashion Store.
Jualan di FashionVault.eBay.com mungkin berlangsung hanya 60 jam, tetapi mereka menawarkan potongan harga yang sangat rendah dari penjual dengan hubungan yang mantap dengan pereka dan jenama utama. Fashion Vault baru-baru ini menampilkan jam tangan lelaki dan wanita Raymond Weil pada 65 peratus dengan penghantaran percuma. Penemuan bergaya sangat popular di laman web biasa, di mana tab “fesyen” telah ditambah. “eBay adalah salah satu peruncit terbesar pakaian, kasut dan aksesori di Web,” kata Brad Schepp, penulis buku laris Rahsia Powerseller eBay. Malah, pakaian menjual setiap 12 saat di eBay!

4. eBay mengambil nama jenama dengan serius.
“Anda tidak boleh menggunakan frasa seperti ‘seperti Gucci’ atau ‘baju Tommy Bahama,'” kata Skip McGrath, eBay Powerseller sejak tahun 1999 dan penulis mata Panduan Idiot Lengkap ke eBay. “Jika anda menggunakan sebarang nama jenama dalam tajuk atau penyenaraian anda, anda mestilah menjual jenama tersebut.” eBay mengambil istilah seperti “baru” dan “digunakan” dengan serius juga: Anda tidak boleh mengatakan “seperti baru” jika anda bermaksud “digunakan.”

5. Anda boleh bentuk cincin berlian anda sendiri di eBay.
Pergi ke Diamonds.eBay.com untuk memilih daripada beribu-ribu berlian dalam setiap julat harga, dan kemudian reka bentuk tetapan cincin anda sendiri sehingga lima berlian. Setiap berlian diperakui dan bebas daripada konflik (penjual mengesahkan bahawa berlian itu tidak didagangkan secara haram atau dijual untuk membiayai konflik di kawasan perang di Afrika), dan jika anda tidak menyukainya, anda boleh mengembalikannya.

6. Anda boleh menyimpan hijau dan membeli hijau.
eBay menjadikannya mudah untuk berbelanja dengan persekitaran yang diingati oleh handpicking produk yang sedia ada, mampan dan menjimatkan untuk dipaparkan di Green.eBay.com. Segala-galanya di kawasan “hijau” di laman web ini mesti memenuhi tiga kelayakan: Produk mesti digunakan atau dipamerkan, diperbuat daripada bahan yang berkekalan dan menjimatkan sumber daya dalam jangka panjang. “Laman ini telah diilhami oleh momentum di sekitar Pasukan Green eBay kami, sebuah komuniti lebih daripada 225,000 pembeli, penjual dan pekerja yang membeli lebih bijak dan lebih hijau setiap hari,” kata Gomez..

7. Anda boleh membeli-belah secara tempatan di eBay.
Masukkan kod zip anda dan cari eBay Iklan di eBayClassifieds.com, di mana anda boleh membeli dan menjual item, melihat postingan kerja, menghantar resume anda, mengiklankan perkhidmatan atau menyiarkan senarai rumah-semuanya secara percuma. “Ia adalah tempat yang baik untuk menghantar dan membeli barang-barang yang besar, seperti perabot, kereta bayi atau perabot patio, kerana penghantaran tidak diperlukan,” kata Gomez. eBay tidak menawarkan apa-apa program perlindungan pembeli, tetapi ia menyiarkan siaran dan tidak membenarkan iklan “peribadi”.

8. eBay menjamin setiap jualan …
Sukar untuk tidak khawatir tentang menghantar wang anda kepada orang yang tidak dikenali, tetapi Program Perlindungan Pembeli eBay menjamin bahawa jika anda tidak menerima item anda atau tidak sepadan dengan keterangan penyenaraian, eBay akan mengembalikan jumlah penuh anda. Jika anda seorang penjual, anda mempunyai pilihan untuk membeli insurans penghantaran untuk setiap item yang anda hantar. “Reputasi penjual sangat penting,” kata Gomez. “Penjual kami yang paling berjaya tahu nilai membuat penyenaraian deskriptif dan memberikan gambar yang jelas supaya pembeli tahu apa yang diharapkan.”

9. … tetapi beberapa penipuan masih wujud di laman web ini.
“Anda perlu berhati-hati membaca penyenaraian yang kelihatan terlalu baik untuk menjadi kenyataan,” kata Schepp, yang menyatakan bahawa sesetengah penjual cuba mengalahkan sistem dengan menjual barang-barang yang mustahil murah dan kemudian mengecas kadar penghantaran yang keterlaluan. “eBay mempolitikkan laman web ini dengan lebih dekat sekarang untuk perkara seperti ini, tetapi ia masih berlaku.” McGrath mengesyorkan membeli daripada penjual yang mengiklankan harga perkapalan yang rata, seperti yang dilakukannya. “Saya berada di Pantai Barat, jadi saya memikirkan kos penghantaran ke St Louis, di tengah-tengah negara,” kata McGrath. “Sekiranya saya menghantar penghantaran ke Pantai Timur, saya mungkin kehilangan sedikit tetapi dari semasa ke semasa ia purata dan saya mendapat lebih banyak jualan kerana pembeli tahu kos penghantaran sebelum mereka tawaran.”

10. Ia membayar untuk penjual untuk membuat item lelongan menonjol.
Untuk harga minimum, anda boleh memilih templat yang membolehkan anda meletakkan foto anda ke kiri atau kanan penerangan, jadi pembaca boleh melihat item tersebut semasa mereka membaca. Menurut McGrath, penyelidikan menunjukkan bahawa ini meningkatkan pembida dan jualan akhir. Taktik lain: “Hampir semua penjual memulakan dan menamatkan lelongan setiap kali, seperti 6:00 atau 6:30,” kata McGrath. “Tetapi jika anda memulakan lelongan anda pada masa ganjil seperti 5:57 atau 6:27, anda akan muncul lebih awal daripada persaingan anda dalam hasil carian untuk lelongan yang berakhir dengan cepat.”

Loading...