Pemberian Wang kepada Keluarga – Meminjam Wang dari Keluarga

gambar

Getty Images

Rachel: Katakan sepupu, mertua atau adik-beradik meminta pinjaman. Bercakap tentang kewangan, terutama dengan ahli keluarga, sangat tidak selesa. Lebih mudah untuk mengubah subjek atau, lebih teruk, biar rasa bersalah mendorong anda untuk memberi apa sahaja yang mereka bertanya-walaupun anda tahu itu idea yang buruk. Tetapi saya telah mendengar banyak cerita tentang orang yang meminjamkan wang kepada ahli keluarga, maka tidak lama kemudian, peminjam entah bagaimana boleh pergi bercuti, tanpa menyebut bayaran balik wang! Saya boleh menjamin anda bahawa makan malam keluarga yang akan datang, apabila semua orang duduk dan bergegas ke atas gambar dari perjalanan, akan menjadi sedikit pelik.

Dave: Perkara yang paling penting yang saya ingin anda dapatkan dari artikel ini adalah ini: Jangan sekali-kali pinjaman wang yang relatif. Sekiranya anda melihat keadaan dan anda merasakan bahawa menawarkan bantuan kewangan adalah perkara yang betul untuk dilakukan, kemudian teruskan dan beri sedikit wang. Perhatikan saya katakan. Meletakkan orang yang tersayang dalam hutang anda adalah cara terbaik untuk merosakkan hubungan. Ingat lelucon lama: Jika anda meminjamkan saudara ipar anda $ 50 dan dia tidak pernah bercakap dengan anda lagi, adakah ia bernilai pelaburan? Tetapi anda tidak mahu begitu.

Apabila ia datang kepada ahli keluarga, salah satu tempat masalah terbesar adalah membolehkan. Iaitu, atas nama “kebaikan” kita mencurahkan wang ke dalam situasi yang pecah atau tidak berfungsi. Kita semua lebih cenderung untuk
menjadi pemula dengan ahli keluarga daripada orang lain di bumi, dan kami tidak membantu orang yang kita sayangi
apabila kita mendayakan tingkah laku buruk mereka.

Fikirkan seperti ini: Anda tidak akan minum minuman keras-yang akan membolehkannya memusnahkannya. Begitu juga bagi seseorang yang tidak baik dengan wang atau enggan membelanjakan bajet atau seseorang yang mengalami masalah perjudian atau yang selalu mengejar skim yang kaya dengan cepat. Jika seseorang itu ceroboh dengan wang yang mereka peroleh, mereka akan ceroboh dengan wang yang anda berikan kepada mereka.

Rachel: Saya mencadangkan agar terus dengan saudara anda. Anda mungkin merasa seperti anda perlu menahan perasaan sebenar anda kerana “keluarga itu.” Tetapi orang dewasa adalah orang dewasa. Anda mempunyai hak untuk membuang fakta-fakta yang sejuk (“Anda membelanjakan wang yang anda tidak ada dan ada hutang!”), Walaupun dengan keluarga. Ini boleh menjadi janggal, terutamanya jika perkara sudah teruk, tetapi ingat bahawa anda melakukannya untuk kebaikan hubungan. Bawa mereka keluar untuk minum kopi dan jangan terlalu serius, tetapi menjadi jelas mengenai fikiran dan perasaan anda.

Dave: Ia juga penting untuk menjadi objektif dalam membuat keputusan sama ada untuk membantu. Lihat semua tawaran ahli keluarga seolah-olah mereka urus niaga perniagaan. Saya tahu itu sukar, tetapi fikirkannya: Jika kenalan datang kepada anda, adakah anda secara automatik akan mengosongkan dompet anda untuk membantunya? Adakah anda sentiasa memberi manfaat kepada keraguan itu, tidak kira apa yang anda ketahui tentang salah laku lampau yang lalu? Ambil aspek keluarga daripada persamaan, kemudian lihatlah keadaan yang baik dan objektif.

Rachel: Sekiranya anda membuat keputusan untuk memberi mereka wang, tetapkan beberapa panduan yang munasabah. Seseorang yang meminta pertolongan anda tidak mempunyai kedudukan untuk menuntut bagaimana, bila dan di bawah syarat-syarat yang anda akan buat hadiah-itulah panggilan anda. Beritahu mereka bahawa bersama-sama dengan wang itu, anda juga ingin mengajar mereka cara membuat anggaran, atau menawarkan mereka buku tentang perkara itu. Anda ingin memastikan bahawa hadiah anda akan menampung mereka lebih lama daripada hanya menyerahkan wang tunai itu. Sekiranya mereka mengatakan bahawa anda menceroboh, sila ingatkan mereka bahawa mereka meminta pertolongan.

Dave: Di atas segalanya, jangan sekali-kali menyerahkan wang ahli keluarga dari rasa bersalah. Jika anda telah memutuskan bahawa pemberian wang tunai tidak bijak, jangan biarkan mengerang mereka berubah pikiran. Ia bijak untuk tidak mengambil bahagian dalam masalah kewangan keluarga, dan mengatakan tidak bermakna anda telah melakukan sesuatu yang salah. Sesetengah orang tidak suka bahawa versi anda membantu termasuk bukan sahaja wang tetapi sokongan belanjawan. Mereka mungkin membuang fit dan ribut-tetapi itu bukan masalah anda. Matlamat anda adalah untuk benar-benar menolong mereka, yang selalunya bermaksud mengatakan tidak.

Pakar WD: Buku terbaru Dave Ramsey adalah Smart Money Smart Kids, berkawan dengan anak perempuannya, Rachel Cruze. Pameran Dave Ramsey didengar oleh lebih daripada 8 juta pendengar setiap minggu di lebih daripada 500 stesen radio.

Loading...