Tabiat Hutang Buruk – Bagaimana Menghancurkan Kebiasaan Wang Buruk

pecah piggy bank with loose change

Thinkstock

Sesetengah tabiat yang baik untuk anda-flosing, bersenam, mendapat lapan jam tidur. (Oh, jika hanya.) Dan melakukan perkara yang sama berulang kali boleh berasa selesa, dan juga selamat. Tetapi apabila tabiat mensabotaj kesihatan kewangan anda, sudah tiba masanya untuk mematikan autopilot dan mula membuat keputusan yang aktif, berhati-hati mengenai wang anda dan kehidupan anda. Di bawah ini, pakar menunjukkan 10 corak yang akan mendatangkan malapetaka dengan garis bawah anda-dan petua tawaran untuk menukar daun kewangan baru.

Menyumbang terlalu sedikit kepada 401 (k) anda.

Jika anda meletakkan hanya 3 atau 4% ke dalam syarikat anda 401 (k), anda berada di belakang. “Sepuluh peratus adalah minimum bagi siapa saja dalam apa jua keadaan,” kata Claire Emory, perancang kewangan di Arlington, VA. “Tetapi persaraan dana lebih penting bagi wanita kerana mereka menghabiskan lebih sedikit tahun dalam tenaga kerja, mempunyai jangka hayat yang lebih lama dan mendapat kurang daripada lelaki,” kata Emory. Sekiranya anda tidak boleh mengayuh 10%, sekurang-kurangnya mengetepikan cukup untuk mendapatkan perlawanan majikan penuh, jika ada satu-satunya wang yang percuma! Tidak boleh melompat sekaligus? Pertimbangkan untuk menyumbang sumbangan anda sebanyak 1% sebulan sehingga anda sampai di sana. “Lebih baik mengambil langkah-langkah kecil yang boleh anda kendalikan daripada merasa terharu,” tambah Emory.

Menjaga senyap pada masa menaik.

Lelaki adalah empat kali lebih mungkin kerana wanita meminta kenaikan gaji, menurut satu kajian dari Carnegie Mellon University. Jika anda tidak bertanya, anda tidak mendapat, dan majoriti orang yang bertanya sesuatu, sama ada kenaikan gaji atau jenis insentif lain. Semakin sering anda meminta untuk menimbulkan (dalam alasan), lebih banyak wang yang anda buat untuk jangka masa panjang, yang bermaksud lebih banyak simpanan persaraan, lebih banyak simpanan kolej untuk anak-anak anda dan pemeriksaan Keselamatan Sosial yang lebih tinggi, antara lain. “Walaupun berunding gaji anda hanya sekali dapat menuai lebih daripada $ 500,000 sepanjang hayat,” kata Linda Babcock, seorang ahli ekonomi di Carnegie Mellon.

Membawa keseimbangan pada kad kredit.

Baki kad kredit purata pada tahun 2011 adalah $ 6,576, menurut data dari CreditKarma.com. Dengan kadar faedah purata hampir 17%, anda akan menaikkan lebih daripada $ 1,100 kepentingan setiap tahun. Jadi, bijak untuk hidup dengan cara anda dan membayar hutang kad kredit anda, kata Annapolis, MD, perancang kewangan Ted Toal. Cuba pelan “bola salji”: Bayar baki minimum pada semua kad kredit anda kecuali yang mempunyai baki terkecil-dan masukkan seberapa banyak wang yang mungkin ke arah itu sehingga ia dibayar. Setelah itu berlaku, ambil wang yang anda lemparkan pada kad itu dan letakkannya ke arah keseimbangan tertinggi seterusnya, dan sebagainya sehingga semuanya telah dibayar.

Menggunakan terlalu banyak kad kredit.

Apabila anda menyebarkan pembelian anda ke atas beberapa kad, sukar untuk mengekang perbelanjaan. “Lebih sukar untuk mengetahui di mana wang anda akan berlaku,” kata Emory. Sebaliknya, anda menghabiskan beberapa ratus dolar di sini, beberapa ratus dolar di sana, dan pada akhir bulan anda berhutang lebih daripada yang anda harapkan. Menggunakan sekumpulan kad juga boleh menjejaskan skor kredit anda. “Pengguna mungkin menerima mata kurang daripada mata optimum jika mereka mempunyai bilangan kredit yang lebih tinggi dengan keseimbangan,” kata Tom Quinn, ahli kredit kredit Credit.com. Jadi berpegang pada satu atau dua kad tanpa yuran tahunan dan program cash back yang baik.

Membelanjakan wang tanpa mengesannya.

Lebih daripada satu pertiga wanita menghabiskan lebih banyak setiap bulan daripada apa yang mereka buat, menurut tinjauan oleh Ketakutan Kewangan. “Saya sering mendengar orang berkata, ‘Saya tidak menjalani gaya hidup mewah,’ tetapi mereka menghabiskan sebahagian besar pendapatan sampingan mereka untuk keluar makan malam,” kata perancang kewangan Baltimore Wendy Weaver. Jika anda tidak tahu di mana wang anda pergi, anda tidak boleh merancang dengan tepat untuk memenuhi matlamat simpanan dan belanja. Memberi perhatian kepada aliran tunai akan membuat anda lebih berhati-hati tentang pembelian anda-dan kurang tepat untuk mengeluarkan dolar untuk sepasang kasut lain. Buat akaun di Mint.com dan gunakannya untuk menjejaki perbelanjaan sehari-hari anda mengikut kategori.

Ketatkan penjimatan kecemasan.

Jika anda kehilangan kerja esok, berapa lama anda boleh bertahan pada simpanan anda? Sebulan? Seminggu? “Dana kecemasan adalah satu kemestian,” kata Toal. Anda sepatutnya cukup socked (dalam akaun pasaran wang, mungkin) untuk menampung tiga hingga enam bulan perbelanjaan hidup – yang seharusnya kurang dari tiga hingga enam bulan pendapatan, kerana pendapatan termasuk sumbangan persaraan, cukai dan wang untuk perbelanjaan yang tidak perlu.

Melangkaui insurans hilang upaya.

“Kesempatan untuk menjadi kurang upaya adalah jauh lebih besar daripada peluang anda untuk mati sebelum bersara,” kata Emory, tetapi anda mempunyai insurans hayat, bukan? Mulakan dengan perlindungan kecacatan yang ditawarkan melalui majikan anda, jika anda boleh-ia akan lebih murah daripada pasaran individu, atau ia mungkin percuma. “Kebanyakan syarikat dengan lebih daripada 25 pekerja menawarkan beberapa jenis perlindungan insurans kecacatan jangka panjang, selalunya tanpa kos kepada pekerja,” kata Bob Gertie, Ketua Pegawai Eksekutif Sumber Insurans Penasihat di Parker, CO. Ini biasanya meliputi 60% gaji asas, tidak termasuk bonus atau komisen, dan anda mungkin dapat membeli lebih banyak liputan, walaupun tiada polisi akan menggantikan 100% gaji anda. Jika anda tidak boleh mendapatkan dasar seperti itu, periksa dengan persatuan profesional yang anda milik, atau pertimbangkan untuk mendapatkan dasar yang menggantikan kurang pendapatan anda sekiranya anda tidak dapat bekerja. “Sesetengah pendapatan akan lebih baik daripada tiada pendapatan,” kata Weaver.

Penjimatan untuk kuliah selama bersara.

Ya, sangat bagus bahawa anda meletakkan uang untuk pendidikan tinggi anak anda. Tetapi jika anda melakukan ini bukannya meningkatkan simpanan persaraan anda, anda perlu bekerja untuk masa yang lama untuk membuatnya. “Banyak keluarga mengorbankan segala-galanya untuk meletakkan anak-anak mereka ke sekolah,” kata Weaver. Tetapi ingat: Walaupun terdapat pelbagai cara untuk anak anda membayar untuk ijazah-biasiswa, geran, bantuan kewangan, pekerjaan sambilan-tiada siapa yang menawarkan pinjaman untuk tahun-tahun emas anda. Anda perlu meletakkan sekurang-kurangnya 10% daripada pendapatan isi rumah anda ke dalam simpanan persaraan sebelum anda menghantar peratus pertama ke kolej.

Membeli tinggi dan rendah jualan.

Apabila tangki pasaran, mudah panik. “Orang ramai akan memungut semua pegangan saham 401 (k) mereka dan pergi ke akaun pasaran wang,” kata Toal. Tetapi jika anda mengambil semua dana anda daripada stok, anda kehilangan sebarang pemulihan yang berlaku. Dalam jangka panjang, melabur jumlah yang sama secara berkala adalah pilihan yang lebih bijak. “Volatilitas berfungsi dengan baik,” kata Toal. Anda akhirnya membeli stok lebih banyak apabila harga menurun dan kurang stok ketika harganya tinggi.

Membiarkan penting anda mengendalikan semua keputusan wang.

Malah pada hari ini, ramai wanita tidak terlibat dalam setiap langkah wang keluarga. Penganggaran sehari-hari? Pasti. Tetapi beberapa perancang kewangan, termasuk Zaneilia Harris, Upper Marlboro, MD, mengatakan bahawa wanita kurang cenderung untuk menangani perkara-perkara besar seperti cukai, pembayaran hutang dan pelaburan. Masalahnya dengan itu: Bagaimana jika yang lain penting anda lebih agresif dengan wang anda daripada yang anda inginkan? Bagaimana jika dia melakukan perkara yang anda tidak bersetuju? Pertimbangkan satu daripada tiga orang dewasa yang pernah menggabungkan kewangan dengan seseorang mengatakan pasangan telah menipu kewangan mereka, menurut satu kajian oleh Endowment Pendidikan Kewangan dan Forbes.com Nasional. Jika anda tidak mendaftar secara teratur, anda terdedah jika pasangan anda tidak bertanggungjawab ke atas kewangan keluarga-atau dalam kekacauan sebenar jika anda bercerai atau pasangan anda mati, kerana anda tidak akan tahu bagaimana mengambil alih. Melindungi diri anda dengan menukar peranan secara berkala dan mempunyai sembang wang yang kerap.

Loading...