Tip Penjimatan Wang – Keperluan Belanjawan Isi Rumah untuk Orang yang Menganggur di WomansDay.Com

gambar

iStockPhotos

Sepanjang tahun lalu atau lebih, pengangguran telah menjadi realiti malang bagi lebih ramai orang. Sekiranya anda tiba-tiba mendapati diri anda tanpa kerja, penting untuk membuat anggaran rumah tangga, terutamanya jika anda tidak pernah melakukannya sebelum ini. Berikut adalah senarai semak untuk mengikuti jika anda atau ahli keluarga lain tiba-tiba dipisahkan dari pekerjaan.

Semak kecairan anda
Aset cair adalah yang anda boleh mendapatkan tangan anda dengan serta-merta seperti akaun semak dan simpanan, dan akaun broker. Tambah semua baki bersama-sama, yang harus melukis gambaran yang tepat mengenai kecairan anda.

Tally perbelanjaan isi rumah anda
Perbelanjaan isi rumah yang paling diperlukan adalah makanan, sewa atau bayaran gadai janji, utiliti dan insurans perubatan. Keluarkan barang-barang yang tidak perlu dari bajet isi rumah (mis., Pakaian baru, makan malam) dan tentukan berapa lama anda boleh hidup menggunakan hanya aset cair anda.

Menyatukan kad kredit
Semak semua penyata kad kredit anda, dengan memberi tumpuan kepada baki belum jelas dan kadar faedah semasa. Dalam beberapa situasi, anda mungkin dapat memanfaatkan tawaran pemindahan baki, tetapi sentiasa membaca cetakan halus pada jenis tawaran ini. Elakkan menggunakan kad kredit melainkan jika tidak dapat dielakkan.

Berhenti merokok
Seperti harga petrol, kos pek rokok terus naik dan naik. Semasa mencari kerja, pertimbangkan untuk berhenti merokok dengan baik. Anggaran anda akan menjadi lebih sihat, seperti paru-paru anda.

Pergi generik
Ubat-ubat preskripsi boleh menjadi saliran sebenar pada anggaran, tetapi peruncit di seluruh negara seperti Target menawarkan persamaan generik hanya beberapa dolar setiap bulan.

Kelab gudang
Daripada kedai runcit kejiranan, lihat apa kelab-kelab belanja gudang tempatan yang ditawarkan. Anda akan membeli 24-pek soda dan kotak bijirin cukup besar untuk memberi makan harimau, tetapi penjimatan jangka panjang menjadikannya berbaloi. Kelab gudang mengenakan yuran tahunan, jadi, memastikan bahawa simpanan tahunan anda jauh melebihi kos keanggotaan.

Klip kupon itu
Mengambil kesempatan daripada kupon akhbar benar-benar membentangkan bajet isi rumah. Apabila anda menyemak di kedai runcit, pastikan anda menyemak resit anda untuk penjimatan tambahan dan pergi ke Coupons.com untuk mencetak lebih banyak cara untuk menjimatkan wang di kedai.

Hiburan di rumah
Mengambil keluarga empat ke filem dengan mudah boleh membuat anda kembali $ 40 atau lebih, bergantung kepada kos tiket dan tempat letak kereta. Satu cara yang baik untuk mengurangkan bajet hiburan ialah langganan perkhidmatan DVD seperti Netflix. Untuk kurang daripada kos satu filem di teater, anda boleh memberi keluarga anda hiburan bernilai sebulan di rumah.

Sekiranya anda memilikinya, jangan membelanjakannya
Sekiranya anda mengabdikan beberapa tahun ke syarikat, kemungkinan besar anda menerima pakej pesangon dan memenuhi syarat untuk faedah pengangguran mingguan. Dalam beberapa hari pertama selepas dipisahkan dari pekerjaan anda, baki bank anda mungkin lebih besar dari biasa, tetapi jangan menghabiskan pesangon anda pada item yang remeh. Sentiasa berfikir dalam jangka panjang dan tidak bergantung pada kepuasan jangka pendek.

Loading...