Tips Membeli-belah Dalam Talian – Nasihat Membeli-belah Laman Web

wanita holding credit card

Getty Images

Kini, anda mungkin tahu bahawa kedai-kedai batu bata dan manipulasi memanipulasi anda-dari paparan kepada muzik kepada tanda “SALE” raksasa. Tetapi belanja dalam talian terasa lebih mudah. Lagipun, anda mengawal pengalaman itu, bukan? Fikir semula. “Pemasar sentiasa berusaha mempengaruhi kami dan membuat kami mengklik pada perkara,” kata Deborah Mitchell, pensyarah kanan dalam pemasaran di University of Wisconsin-Madison. “Persekitarannya benar-benar mengenai persuasi.” Di sini, para pakar berkongsi sepuluh tapak web yang bertujuan untuk meringankan dompet anda.

1. Ada item berharga tinggi dalam campuran produk.

Sekiranya anda melayari lamanya, produk dengan harga yang lebih tinggi boleh membuat pilihan harga pertengahan kelihatan lebih menarik. Anda mungkin tidak melihat sekeping pricier kerana, jika tapak pintar, perbezaan harga akan kelihatan seperti langkah yang munasabah. Jadi bagaimana taktik ini dapat membelanjakan lebih banyak? “Orang ramai tidak mahu membeli perkara yang paling mahal, tetapi mereka tidak mahu membeli perkara paling murah sama ada,” kata Mitchell. “Mereka percaya bahawa mengelakkan ekstrem adalah lebih selamat.” Walaupun anda tidak dapat melihat helah ini, cuba untuk tidak menolak produk yang kurang mahal semata-mata kerana mereka tidak memerlukan kos sebanyak itu.

2. Item dipaparkan dalam susunan tertentu.

“Pengguna cenderung membeli barang-barang yang mereka lihat awal dalam senarai,” kata Vicki Morwitz, PhD, seorang profesor pemasaran pemasaran di Sekolah Perniagaan Stern di New York University di New York City. Peruncit menggunakan pengetahuan ini untuk manfaat mereka. Perkara pertama yang anda lihat mungkin menjejaskan keuntungan syarikat yang lebih besar, atau mungkin terdapat inventori berlebihan dari hal-hal tersebut. Mereka mungkin menjadi barang yang ditemui di laman web yang anda lebih cenderung untuk membeli berdasarkan sejarah membeli-belah anda (lebih banyak pada itu di # 8). Mengambil kesempatan daripada pilihan penyortiran tapak apabila mereka wujud, dan memesan inventori halaman dengan kriteria yang berfungsi untuk anda-harga terendah dengan harga tertinggi, contohnya, atau penarafan terbaik untuk terburuk.

3. Tapak membayar lebih untuk penghantaran.

Anda mungkin berfikir bahawa yuran perkapalan adalah sama dengan kos penghantaran item anda. Tidak begitu. “Peruncit membuat wang dari kos penghantaran dan pengendalian,” kata Morwitz. Dan sukar untuk mengesan masalah, kerana sesetengah peruncit mempunyai alasan yang sah untuk mengenakan lebih banyak-gudang yang lebih jauh daripada anda secara geografi, misalnya, atau kontrak yang tidak terlalu panas dengan syarikat perkapalan. Perkara yang terbaik untuk dilakukan: Gunakan Google Shopping untuk membandingkan jumlah kos sesuatu item, termasuk penghantaran, di antara tapak, kerana sesetengah mungkin mengenakan kurang untuk menghantar tetapi lebih banyak untuk produk tersebut, atau sebaliknya. Juga, cari tapak seperti RetailMeNot.com untuk kupon sebelum anda membeli-anda mungkin dapat mencari kod untuk penghantaran percuma atau dikurangkan.

4. Kos penghantaran yang muncul akhirnya.

Jika anda telah mengklik melalui lapan skrin dan memasukkan alamat pengebilan anda, alamat penghantaran dan maklumat kad kredit sebelum anda melihat kos penghantaran, anda mungkin akan menyerah pada pesanan itu, walaupun yuran penghantaran lebih tinggi dari yang diharapkan, kata Lars Perner, PhD, penolong profesor pemasaran klinikal di Marshall School of Business di University of Southern California di Los Angeles. Sekiranya kos penghantaran kelihatan tinggi, sudah tentu masa anda untuk memeriksa sekurang-kurangnya satu lagi peruncit untuk harga perbandingan sebelum anda memukul “submit.”

5. Langganan anda diperbaharui secara automatik.

Pernahkah anda mendaftar untuk percubaan 30 hari sesuatu, hanya untuk melupakannya dan mendapat bayaran penuh harga langganan? “Ramai orang tidak dapat membatalkannya,” kata Perner. Dan peruncit mengira itu. Sama berlaku untuk langganan yang secara automatik memperbaharui pada akhir kitaran-dan bukan hanya majalah dan akhbar yang melakukan ini. Laman web yang mengenakan bayaran untuk akses (seperti eHarmoni), program keahlian (seperti yang ada di Barnes & Noble) dan perisian yang tamat tempoh, katakan, 12 bulan semuanya mempunyai pilihan pembaharuan auto. Jika anda mendaftar untuk salah satu daripada ini, letakkan peringatan dalam kalendar anda untuk membatalkan sebelum tarikh pembaharuan. Jika boleh, semak pilihan untuk memperbaharui auto. Tetapi jika anda dikenakan bayaran untuk sesuatu yang anda tidak pernah bermaksud untuk membuat pesanan semula, hubungi peruncit. Mereka boleh mengeluarkan bayaran balik.

6. Emel peruncit anda secara langsung.

Jika anda pernah membeli apa-apa dalam talian, anda mungkin menerima e-mel promosi susulan peruncit. Setiap kali salah satu daripada mereka muncul di dalam peti masuk anda, ia akan menyimpannya ke dalam otak anda. “Hanya satu masa sahaja sehingga salah satu e-mel itu tiba apabila anda mempunyai masa untuk berbelanja,” kata Perner. Berhenti berlangganan dari senarai mel apabila anda boleh, atau sekurang-kurangnya mempunyai e-mel yang ditapis ke dalam folder yang berasingan, anda boleh menyemak bila ia adalah masa untuk berbelanja.

7. Ada tawaran terhad pada perjanjian itu.

Terdapat hanya enam unit lagi! Anda hanya boleh mendapatkan tawaran ini hari ini! “Ini mendorong orang untuk bertindak cepat,” kata Perner. Apabila anda merasakan kuantiti yang terhingga atau bahawa tawaran hanya baik untuk jangka waktu tertentu, ada perasaan mendesak untuk membuat pembelian. Bagaimana jika laman web ini tidak pernah menawarkan penghantaran percuma lagi? Bagaimana jika ini adalah satu-satunya masa item ini akan dijual? Bagaimana jika mereka jual? Sekiranya anda akan membeli item, jangan ragu untuk menjualnya. Tetapi jika anda mendapati diri anda merangkak satu hari sahaja tawaran kiri dan kanan, walaupun anda tidak mempunyai minat dalam pelajaran tango atau makan malam di restoran sushi kelas atas di bandar, anda mungkin mahu berhenti melanggan dari e-mel urus niaga harian.

8. Pengalaman membeli-belah anda telah diperibadikan.

Sesetengah laman menyambut anda dengan nama. Sesetengah mencadangkan produk yang anda sukai, berdasarkan pembelian yang lalu. Anda juga mungkin mendapat tawaran istimewa. “Ini semua memupuk hubungan yang lebih erat antara pengguna dan peruncit,” jelas Mitchell. Contohnya, memadamkan akaun Amazon anda dan tapak mempunyai “cadangan” untuk anda. Walaupun rasanya mudah, ia hanya satu lagi cara untuk meyakinkan anda untuk membeli sesuatu yang lain. “Jika syarikat menyesuaikan dengan baik, ia boleh menyerlahkan perkara yang menarik kepada anda yang anda mungkin tidak dijumpai sendiri,” kata Morwitz. Jika anda lebih suka tidak tergoda untuk membeli barangan yang dicadangkan, log keluar dari profil anda di laman web ini dan cuba berbelanja sebagai pelanggan baru.

9. Jualan diiklankan di halaman rumah.

“Orang ramai cenderung untuk ‘menambat’ harga pertama yang mereka lihat,” kata Mitchell. “Jadi jika peruncit meletakkan sesuatu yang murah di depan, orang berfikir bahawa seluruh laman web adalah banyak.” Tetapi itu tidak semestinya berlaku. Malah, ia adalah perkara biasa bagi laman web untuk meletakkan beberapa perkara yang dijual dan menumpuk harga di seluruh inventori mereka, nota Mitchell. Pastikan kedai perbandingan di tempat lain sebelum menetap di sesuatu.

10. Laman ini menyimpan maklumat kad kredit anda.

Betapa selesa! Anda tidak perlu lagi menaip nombor kad kredit anda, kerana ia disimpan dalam profil anda dari kali terakhir anda berbelanja. “Ia menjadikannya lebih mudah bagi pengguna untuk menolak butang ‘beli’ tanpa pemikiran kedua,” kata Morwitz. Sekiranya anda merasa seperti anda membeli-belah kerana ia begitu mudah untuk klik “submit,” timbangkan untuk memeriksa sebagai tetamu dan bukannya membuat profil di laman web, apabila anda boleh. Dengan cara itu, maklumat anda tidak akan disimpan untuk lawatan membeli-belah dalam talian seterusnya. Tetapi jika kebiasaan anda di cek, teruskan dan gunakan ciri maklumat tagihan yang disimpan, mencadangkan Morwitz-ia akan menjimatkan masa anda dan usaha menggali kad kredit anda.

Loading...