Bagaimana untuk menyesuaikan topi keledar basikal – Tips untuk memasang topi keledar basikal dengan betul pada WomansDay.com

kanak-kanak' helmets

Shutterstock

Helmet datang dalam pelbagai saiz, seperti topi. Saiz boleh berbeza-beza antara pengeluar. Untuk senarai topi keledar yang paling komprehensif mengikut pengeluar, pergi ke tapak Keselamatan Institut Keselamatan Basikal (BHSI).

Untuk memilih dan sesuai dengan topi keledar basikal, ikuti arahan pemasangan topi keledar di bawah. Ia mungkin mengambil sedikit masa untuk memastikan ia sesuai.


LANGKAH 1: Saiz
Ukur kepala anda untuk saiz anggaran. Cuba topi keledar untuk memastikan ia sesuai dengan pantas. Walaupun ia duduk rata di atas kepala anda, pastikan topi keledar tidak bersebelahan. Pad sizing datang dengan topi keledar baru; gunakan pad supaya selamat ke kepala anda. Campurkan atau padaskan pad ukuran untuk keselesaan yang terbaik. Dalam topi keledar anak anda, keluarkan padding apabila kepala anak anda tumbuh. Jika topi keledar mempunyai cincin sejagat sejajar bukannya pad ukuran, laraskan saiz cincin agar sesuai dengan kepala.


gambar

LANGKAH 2: Kedudukan
Topi keledar harus duduk di atas kepala dan rendah di dahi anda-satu atau dua lebar jari di atas alis anda.


gambar

LANGKAH 3: Buckles
Pusat belikat kiri di bawah dagu. Pada kebanyakan topi keledar, tali boleh ditarik dari belakang topi keledar untuk memanjangkan atau memendekkan tali dagu. Tugas ini lebih mudah jika anda mengambil topi keledar untuk membuat penyesuaian ini.


gambar

LANGKAH 4: Tali Hadapan
Laraskan slider pada kedua-dua tali untuk membentuk bentuk “V” di bawah, dan sedikit di hadapan, telinga. Kunci gelangsar jika boleh.


gambar

LANGKAH 5: Tali Chin
Ikat tali dagu anda. Kencangkan tali sehingga ia selesa, supaya tidak lebih dari satu atau dua jari sesuai dengan tali.


gambar

LANGKAH 6: Pemasangan Akhir
1. Adakah topi keledar anda sesuai dengan betul? Buka mulut anda … menguap besar! Topi keledar harus diturunkan di kepala. Jika tidak, rujuk kembali ke langkah 5 dan ketatkan tali dagu.

2. Adakah topi keledar anda lebih daripada dua jari di atas alis? Jika ya, unbuckle, shorten tali hadapan dengan menggerakkan slider ke hadapan. Tarik, simpan tali dagu, dan ujian lagi.

3. Adakah topi keledar anda ke hadapan ke dalam mata anda? Jika ya, unbuckle, ketatkan tali belakang dengan menggerakkan slider kembali ke arah telinga. Tarik, simpan tali dagu, dan ujian lagi.

4. Gulungkan jalur getah ke gancu. Semua empat tali mesti melalui jalur getah dan berdekatan dengan gesper untuk mengelakkan gesper dari tergelincir.


Petua Tambahan:

Bila mengganti topi keledar: Gantikan topi keledar yang terlibat dalam kemalangan atau rosak.

Topi keledar harus sesuai sekarang. Beli topi keledar yang sesuai dengan kepala anda sekarang, bukan topi keledar untuk “membesar.” Gantikan topi keledar yang telah ditoreh.

Topi keledar perlu selesa. Sekiranya ia terasa kecil, masukkan pad saiz yang lebih nipis atau beli topi keledar yang lebih besar. Secara idealnya, pilih jenama dan saiz topi keledar yang sesuai sebelum sebarang penyesuaian. Jika anda membeli topi keledar yang anda selesa dan menarik, anda lebih cenderung memakainya.

Topi keledar mesti menutup dahi anda.

Tali dagu perlu ketat dan disesuaikan dengan betul.

Topi keledar tidak boleh melangkah ke hadapan atau ke belakang di kepala anda. Sekiranya ia berlaku, lihat LANGKAH 6.

Sebuah topi keledar basikal boleh melindungi kepala dan otak anda SAHAJA jika anda memakainya setiap kali anda menunggang!

Undang-undang Helmet
1. Banyak Negeri dan bidang kuasa tempatan mempunyai undang-undang topi keledar basikal; sila rujuk kepada bidang kuasa Negeri atau tempatan anda. Untuk mencari maklumat ini pergi ke www.helmets.org/mandator.htm

2. Kemalangan basikal boleh berlaku pada bila-bila masa. Topi keledar basikal yang dipasang dengan betul mengurangkan risiko kecederaan kepala sebanyak 85 peratus dan risiko kecederaan otak sebanyak 88 peratus.

3. Lebih banyak kanak-kanak berumur 5 hingga 14 pergi ke bilik kecemasan hospital untuk kecederaan yang berkaitan dengan basikal berbanding dengan mana-mana sukan lain. Banyak kecederaan yang melibatkan kepala. Undang-undang topi keledar memastikan keselamatan anak-anak kita.

Kelakuan Selamat Model
Setiap orang dewasa dan kanak-kanak harus memakai topi keledar basikal setiap kali mereka menunggang. Helmet adalah satu cara yang paling berkesan untuk mengelakkan kecederaan kepala akibat kemalangan basikal. Memakai topi keledar setiap tunggangan boleh menggalakkan tingkah laku pintar yang sama pada orang lain.

Sijil Helmet
Beli topi keledar baru yang telah diuji dan memenuhi standard keselamatan seragam yang dikeluarkan oleh Suruhanjaya Keselamatan Produk Pengguna A.S. (CPSC); gunakan topi keledar lama jika ia mempunyai meterai dari satu atau lebih standard topi keledar basikal sukarela, seperti ASTM, Snell, atau ANSI. Cari meterai pensijilan yang dilabelkan pada topi keledar.

Untuk maklumat lanjut mengenai keselamatan basikal, lawati Pentadbiran Keselamatan Lalu Lintas Kebangsaan (NHTSA).

Loading...