Kebaikan dan Kekurangan Maklumat Kesihatan Dalam Talian – Dos harian

Sebagai editor kesihatan, saya suka betapa mudahnya untuk mencari maklumat kesihatan secara dalam talian-tetapi saya juga memahami batasan bergantung pada “Dr Google.” Oleh kerana sesiapa sahaja boleh membuat halaman web, saya tahu bahawa saya harus ragu-ragu tentang apa yang saya baca dan benar-benar mempersoalkan maklumat yang datang dari. Saya juga tahu bahawa walaupun ada sesuatu yang berasal dari sumber yang dipercayai, saya tidak semestinya menggunakannya untuk mendiagnosis diri saya tanpa berunding dengan pakar tentang gejala tertentu / sejarah kesihatan saya terlebih dahulu. Malangnya, sesetengah orang bergantung sedikit pada maklumat dalam talian-dan ia boleh meletakkan kesihatan mereka dalam bahaya.

Menurut The New Health Report 2011, satu tinjauan yang ditugaskan oleh Quintiles, 42 peratus daripada pesakit kini mengatakan bahawa internet adalah sumber utama maklumat kesihatan mereka. Itu tidak semestinya sesuatu yang buruk. Tetapi apa yang mengganggu adalah bahawa kajian yang sama mendapati bahawa 36 peratus daripada doktor mengatakan pesakit datang dengan lebih banyak maklumat yang salah daripada yang mereka lakukan lima tahun lalu. Kemungkinan besar: Mereka mendapat banyak maklumat kesihatan mereka dari media popular (termasuk internet, TV, surat khabar, dan ya, majalah), tetapi topik tidak selalu dilaporkan dengan betul atau pembaca mengalami kesulitan memahami cerita dan misconstruing maklumat.

Saya tidak akan memberitahu anda untuk berhenti beralih kepada media untuk maklumat kesihatan … dan itu hanya sebahagiannya kerana saya sebahagian daripada media. Saya benar-benar berfikir bahawa ia memberi kuasa kepada pesakit untuk dapat mengumpulkan beberapa pengetahuan asas sebelum mereka menghubungi doktor mereka. Lagipun, badan anda dan kesihatan anda, jadi mengapa anda tidak belajar semua yang anda boleh sendiri? Tetapi saya juga tahu bahawa maklumat buruk boleh menjadi lebih teruk daripada tiada maklumat sama sekali, jadi saya menggalakkan anda untuk pandai tentang bagaimana anda mencari maklumat kesihatan secara dalam talian dan bagaimana anda membincangkannya dengan doktor anda. Sebagai permulaan, anda harus sentiasa memberi perhatian kepada siapa sumbernya. Maklumat yang datang terus dari institusi perubatan utama, seperti Mayo Clinic atau National Institutes of Health hampir selalu tepat. Papan rawak secara rawak atau laman web yang direka untuk menjual produk kesihatan tertentu? Tidak begitu banyak…

Dapatkan lebih banyak petua mengenai mendapatkan maklumat kesihatan yang baik di sini.

-Barbara Brody, Editor Kesihatan

Loading...