Kesihatan Emosi Anak Anda

gambar

Comstock

Mana-mana ibu bapa akan memberitahu anda bahawa dia akan melakukan apa sahaja untuk membuat anak sakitnya merasa lebih pantas. Tetapi itu boleh menjadi sangat sukar apabila masalahnya adalah masalah kesihatan mental. Dan dengan penyakit mental yang mempengaruhi 1 dalam 10 kanak-kanak di A.S. hari ini, itu adalah realiti yang berjuta-juta ibu bapa bergulat dengan.

“Perkara yang baik adalah terdapat banyak kesedaran dan pemahaman tentang penyakit mental pada kanak-kanak hari ini,” kata Courtney Ferrell, PhD, seorang ahli psikologi klinikal berlesen yang pakar dalam kesihatan mental kanak-kanak di Institut Kesihatan Mental Negara. “Pada masa lalu, orang biasa melihat seorang kanak-kanak bertindak dan berfikir, ‘Oh, dia tidak disiplin,’ tetapi kini mereka menyedari ia berpotensi menjadi ADHD [perhatian hiperaktif kekurangan defisit].”

Tetapi garis antara “hanya peringkat” dan penyakit mental sering sukar digambar. “Semua kanak-kanak pergi melalui masa-masa apabila mereka cemas atau takut atau sedih,” kata Joan Evelyn Kinlan, MD, seorang psikiatri anak dan remaja dalam praktik swasta di Washington, DC. “Kuncinya ialah apabila emosi menjadi sangat parah sehingga mereka mengganggu aktiviti harian biasa.”

Mendiagnosis dan merawat penyakit mental di kalangan kanak-kanak pastinya boleh menjadi satu proses yang tertekan; langkah penting ialah mencari psikolog anak klinikal yang baik dan / atau psikiatri yang boleh mendiagnosis dan memberikan terapi anak anda dan terapi tingkah laku. (Cari pakar psikiatri di American Academy of Psychiatry Kanak-kanak & Remaja; aacap.org) Apa yang semua orang juga memerlukan adalah sokongan-dari ibu bapa yang akan melalui perkara yang sama dan masyarakat yang semakin meningkat guru dan doktor yang lebih baik maklumat. Gunakan panduan ini sebagai titik permulaan supaya jika anda mengesyaki anak anda bergelut, anda boleh mendapatkan bantuan yang betul.

SENDIRI ANXIETY

Ini adalah isu kesihatan mental yang paling lazim di kalangan kanak-kanak, tetapi mereka bukan yang paling biasa didiagnosis, kata Dr. Ferrell. “Gangguan kecemasan seperti gangguan obsesif-kompulsif, gangguan panik dan fobia dikenali sebagai ‘gangguan tenang.’ Kanak-kanak ini tidak mengganggu, jadi mereka biasanya tidak menonjol, “katanya. “Tingkah laku ini harus berlaku secara konsisten dan mengganggu fungsi harian untuk menerima diagnosis.” Perkara-perkara lain yang boleh menyebabkan kecemasan, seperti yang dibuli di sekolah, juga perlu diketepikan, kata Dr Kinlan.

Kebanyakan kanak-kanak dirawat dengan terapi tingkah laku, dan ubat-ubatan boleh membantu dengan kes-kes yang teruk. “Ibu bapa memainkan peranan besar kerana mereka benar-benar boleh membantu kanak-kanak belajar bagaimana menangani masalah-masalah yang membimbangkan,” katanya..

Gangguan Kecemasan Umum
apa yang perlu dicari “Ini adalah kanak-kanak yang khawatir secara berlebihan, dan perkara-perkara yang anak-anak biasanya tidak tekanan seperti kewangan keluarga,” kata Dr. Ferrell.
apa yang membantu Membimbing kanak-kanak untuk berfikir tentang ketakutannya dengan cara yang berbeza. “Ahli terapi mengajar kanak-kanak bagaimana mengenali pemikiran bencana dan bagaimana untuk mengurusnya dengan lebih baik,” tambah Dr. Ferrell.

Gangguan Kecemasan Pemisahan
apa yang perlu dicari “Seorang kanak-kanak yang selalu bersusah payah berada jauh dari ibu bapa dan ia mengganggu kehidupan sehariannya-dia tidak mahu pergi ke sekolah, atau enggan tidur tanpa ibu bapa di dalam bilik atau dekat,” kata Dr. Ferrell. Kegelisahan orang asing adalah normal dan puncaknya adalah sekitar 18 bulan; bendera merah adalah jika kanak-kanak itu nampaknya tidak berkembang dan dia terus bimbang tentang kehilangan ibu bapa.
apa yang membantu Membina keyakinan anak terhadap keupayaannya untuk dipisahkan: secara beransur-ansur meletakkannya dalam keadaan jauh dari ibu bapa, dan memberikan banyak pengukuhan positif apabila dia dapat melakukannya.

Kebimbangan sosial
apa yang perlu dicari Kanak-kanak yang sangat tertekan dalam situasi sosial atau mengelakkannya sama sekali. (Seorang kanak-kanak yang hanya malu, sebaliknya, akan secara beransur-ansur mulai terbuka apabila dia berada dalam keadaan seperti parti atau kelas-beberapa kali.) “Kebimbangan sosial meningkat di masa lampau, tetapi sering menunjukkan gejala pertama di prasekolah pada anak-anak yang lebih perlahan untuk melibatkan diri dengan orang lain, “kata Dr Ferrell.
apa yang membantu Bermain peranan adalah sebahagian daripada terapi. “Ibubapa mungkin membantu kanak-kanak mengamalkan cara untuk memperkenalkan dirinya kepada orang baru di taman permainan,” kata Dr Kinlan. “Mula perlahan-lahan dan seronoklah.”

Phobias khusus
apa yang perlu dicari Ketakutan yang menghalang kanak-kanak daripada melakukan perkara yang biasanya dia nikmati. Sebagai contoh, seseorang yang mempunyai fobia lebah mungkin takut kepada mereka bahawa dia enggan pergi ke luar untuk istirahat, “kata Dr. Ferrell. Gejala-gejala fisiologi seperti berpeluh dan gemetar boleh berlaku, malah, dalam tindak balas terhadap gambar.
apa yang membantu Seperti fobia sosial, rawatan melibatkan secara beransur-ansur mendedahkan seorang anak kepada sumber ketakutannya. “Sekiranya dia tidak dapat melihat gambar seekor lebah, kita mulakan dengan memandangnya pada gambar selama beberapa minit, kemudian pergi dari sana,” kata Dr. Ferrell.

Gangguan Comulsive Obsessive
apa yang perlu dicari Berulang, tingkah laku yang ketat, seperti membasuh tangan beberapa kali, terpaksa berus gigi dengan cara yang tertentu atau memerlukan “bahkan perkara-perkara.” “Sebagai contoh, jika seorang kanak-kanak langkah ke atas sesuatu dengan kaki kanannya, maka dia harus melangkah dengan kirinya,” jelas Dr. Kinlan. Satu lagi tanda besar: Apabila anda meminta kanak-kanak untuk menghentikan tingkah laku atau tergesa-gesa, dia tidak boleh melakukannya. “Bahagian obsesif memakan masa, pemikiran yang buruk, bahagian kompulsif melakukan sesuatu untuk menghilangkan pemikiran tersebut,” kata Dr. Ferrell.
apa yang membantu Rawatan adalah sama dengan gangguan kecemasan yang lain: Dengan bantuan ahli terapi, kanak-kanak terdedah kepada sumber kebimbangannya, dihalang daripada melakukan ritual dan bekerja melalui perasaan di sekelilingnya.

ADHD

apa yang perlu dilihat untuk kanak-kanak yang hyper, impulsif dan tidak dapat memberi tumpuan kepada lebih daripada satu bidang kehidupannya (katakan, di rumah dan di sekolah), dan gejala-gejala ini berlangsung selama lebih daripada 6 bulan, kata Dr. Kinlan. Sekiranya seorang kanak-kanak sedang berjalan di bilik darjah tetapi dengan baik di rumah, dia mungkin mempunyai kecacatan pembelajaran. “Gadis-gadis dengan ADHD kadang-kadang boleh undiagnosed kerana mereka sering tidak hiperaktif tetapi bermalam di belakang bilik,” kata Dr. Kinlan.
apa yang membantu Gabungan ubat dan terapi apa yang dikenali sebagai intervensi psikososial, yang memberikan strategi menangani kanak-kanak praktikal. Sebagai contoh, kerja rumah boleh menjadi sukar bagi anak-anak dengan ADHD, kata Dr Ferrell. Ibu bapa boleh membantu dengan memecahkan kerja ke dalam ketinggian 20- atau 30 minit yang lebih kecil, meletakkan setiap tugasan ke dalam folder berasingan dan memberi banyak pengukuhan positif untuk menyelesaikannya.

DEPRESI

apa yang perlu dicari Kesedihan yang berlangsung selama tempoh masa yang panjang – beberapa minggu atau lebih-dan menyebabkan kanak-kanak itu kehilangan minat dalam aktiviti biasa atau hobinya. “Terdapat juga tanda-tanda kerengsaan yang anda biasanya tidak melihat banyak orang dewasa yang tertekan,” kata Dr Ferrell. “Jika kanak-kanak itu biasanya ‘anak yang baik,’ dan sekarang dia sentiasa berani dan tidak menghormati, itu satu amaran besar.”
apa yang membantu Psikiatri sering menetapkan antidepresan, tetapi ibu bapa juga boleh membantu dengan perlahan-lahan mendapatkan kanak-kanak kembali ke dalam aktiviti-aktiviti dia menikmati.

“Orang dewasa yang tertekan cenderung untuk menutup, dan anak-anak melakukan perkara yang sama,” kata Dr Ferrell. “Jadi, meletakkannya dalam situasi yang mencetuskan perasaan positif dan membantu dia mengingati apa yang dia suka lakukan.” Anda mungkin menjemput rakan baik yang tidak dilihatnya pada waktu makan malam (bermula dengan tempoh masa kecil yang berstruktur sehingga tidak begitu menggembirakan).

Sangat penting untuk merawat kanak-kanak yang tidak dirawat berisiko untuk membunuh diri, terutamanya jika mereka juga menggunakan dadah atau alkohol, menegaskan Dr. Kinlan.

Loading...