Soalan Kesihatan Wanita – Ujian Ginekologi di WomansDay.com

doktor visit

Pergi ke pakar ginekologi adalah sesuatu yang perlu dilakukan oleh wanita. Tetapi mengingati betapa peribadi itu, tidak hairanlah ramai di antara kita berasa gugup atau sedar diri apabila sudah tiba masanya untuk peperiksaan tahunan. Walaupun rasa malu sangat normal, ia juga boleh menahan anda daripada bertanya soalan penting atau berkongsi maklumat yang diperlukan oleh doktor anda. Dari isu kitaran haid hingga sejarah seksual, temui apa yang benar-benar berfikir wanita ginekologi semasa pemeriksaan tahunan anda.

1. Jangan berasa malu tentang badan anda.
Doktor anda hanya itu-doktor. Oleh itu, percaya atau tidak, apabila dia melihat anda “di bawah sana,” ia benar-benar sama seperti melihat mana-mana bahagian badan anda. “Tidak banyak yang kita lihat dan hampir semuanya normal, jadi jangan takut,” kata Mary Jane Minkin, MD, profesor klinikal di Yale School of Medicine, Obstetrik, Ginekologi dan Sains Reproduktif dan pengarang Panduan Wanita untuk Kesihatan Seksual. Jika anda sangat malu-malu di kalangan lelaki, Dr. Minkin menyarankan bahawa seorang doktor wanita mungkin terbaik. “Kadang-kadang wanita bimbang tentang rupa mereka, tetapi ada pelbagai jenis [dalam tubuh kita],” kata Pamela Berens, MD, profesor Sekolah Perubatan Texas-Houston di bidang obstetrik dan ginekologi. Selagi anda tidak sakit atau tidak selesa, Dr. Berens berkata, tidak ada yang perlu dikhuatiri.

2. Doktor anda tidak menghukum “nombor” anda.
Apabila ob-gyn anda bertanya berapa banyak pasangan seksual yang anda miliki, “bukan sesuatu yang kami minta daripada rasa ingin tahu yang mengerikan atau dengan cara yang menghakimi.Kita hanya perlu tahu supaya kami boleh merancang penjagaan kesihatan yang terbaik untuk anda,” Dr. Berens berkata. “Saya mendapati bahawa wanita kadang-kadang tahan untuk memberikan maklumat itu … tapi kami hanya cuba merancang pemeriksaan anda, kami tidak akan ingat tentang anda.” Sebaiknya ia mengakui, ini juga terpakai jika terdapat sebarang ketidakpuasan dalam hubungan anda. Jika seks telah berlaku di luar hubungan monogami, ia boleh mempengaruhi ujian yang anda perlukan. “Saya mungkin mencadangkan pap smear tahunan [bukan setiap tiga tahun] serta ujian untuk gonorea dan klamidia,” kata Dr. Minkin. “Bukan kerana saya menghakimi, tetapi kerana ia penting untuk kesihatan anda.”

3. Garis Panduan Pap smear telah berubah.
Tidak ada keraguan mengenainya: Pap smear adalah ujian penting, sejak sel serviks diikat dan diuji untuk banyak keadaan, termasuk kanser serviks. Persoalannya ialah berapa kerap anda memerlukannya. Itulah sebabnya penting untuk memberitahu doktor sebanyak mungkin mengenai tubuh, sejarah dan gaya hidup anda. “Garis panduan penyaringan telah berubah, jadi berapa kerap anda memerlukan Pap smear bergantung pada hasil terakhir anda dan sejarah peribadi anda,” kata Dr. Berens. Tetapi, dia menambah, walaupun anda tidak memerlukan ujian Pap setiap tahun, “itu tidak bermakna anda boleh melangkau peperiksaan tahunan anda.”

4. Tidak ada perkara seperti kawalan kelahiran tanpa kesan sampingan.
Walaupun terdapat satu jenis kawalan kelahiran yang berfungsi paling baik untuk badan anda, tidak ada perkara seperti kawalan kelahiran dengan kesan sampingan sifar. “Semua bentuk kawalan kelahiran mempunyai kesan sampingan, seperti tidak ada kawalan kelahiran-kesan sampingan itu mengandung!” kata Dr Berens. Dengan ini, beri badan anda banyak masa untuk menyesuaikan diri dengan rawatan baru sebelum membuat keputusan itu tidak berfungsi. “Sekiranya kami dapat mengetahui yang terbaik untuk anda dengan melihat anda, itu akan menjadi hebat, tetapi kami perlu memberikannya satu percubaan yang adil,” kata Dr. Berens. “Anda memerlukan sekurang-kurangnya tiga bulan untuk membiasakannya.” Walau bagaimanapun, penting untuk diingat bahawa walaupun kesuburan berkurangan semasa anda bertambah tua, anda masih boleh hamil sehingga menopaus. Walau bagaimanapun, jika anda lebih daripada 40 dan kondom adalah satu-satunya bentuk kawalan kelahiran anda, anda perlu OK. “Kondom semata-mata cukup baik untuk seorang wanita berusia 40-an. Kadar kehamilannya agak rendah, selagi dia menggunakan kondom dengan pasti, saya baik dengan itu.”

5. Campur tangan perubatan untuk penghantaran anda tidak boleh dianggap ringan atau terabaikan.
Satu perkara yang Dr. Minkin melihat secara rutin bahawa kebimbangannya adalah “bahagian atas permintaan” -an pilihan, cesarean preseduled. “Sekiranya anda mempunyai punggung atau sesuatu yang seperti itu, ia adalah satu lagi cerita, tetapi jika anda merasakan mempunyai C-seksyen, jelaslah gila-terutamanya jika anda bercadang untuk mempunyai lebih daripada satu anak,” katanya. “Jika anda mempunyai satu C-seksyen dan anda hamil sekali lagi, peluang anda untuk mempunyai komplikasi lebih tinggi.” Isu lain adalah memilih untuk mempunyai bayi preterm. “Terdapat ramai wanita yang mahu bayi keluar awal kerana mereka tidak mahu badan mereka meregangkan atau mereka bosan mengandung,” kata Dr. Minkin. “Tetapi jika tiada keadaan perubatan, jangan biarkan bayi anda dua, tiga atau empat minggu lebih awal. Biarlah Alam Ibu melakukan perkara itu.” Sebaliknya, Dr Berens mendesak wanita supaya tidak merasa bersalah jika mereka memerlukan campur tangan perubatan setelah mereka akhirnya buruh. “Semua penghantaran yang berakhir dengan ibu yang sihat dan bayi yang sihat adalah cerita-cerita kejayaan. Jadi, jangan rasa anda kurang ibu kerana anda memerlukan ubat sakit atau kelahiran,” katanya. “Banyak pesakit datang kepada saya dan percaya mereka akan mengalami kelahiran semulajadi, tetapi kemudian mereka akan menginginkan ubat sakit semasa buruh dan kadang-kadang mereka akan berasa buruk tentang itu. Banyak wanita yang mempunyai ubat atau epidurals mempunyai anak-anak yang indah . ”

6. Pemandu seks yang rendah jarang mendapat masalah hormon.
Semasa lawatan doktor, ramai wanita memaparkan topik libido yang rendah. Bagaimanapun, ia mungkin dikaitkan dengan gaya hidup dan bukan biologi. “Ia tidak berkaitan dengan hormon, ia umumnya berkaitan dengan masalah emosi,” kata Cindy Basinski, MD, seorang ob-gyn di Indiana. “Mungkin anda hanya mempunyai anak-anak dan anda habis, atau mungkin anda dan pasangan anda mempunyai masalah dengan hubungannya, dan anda merasa dia tidak memberikan perhatian yang cukup kepada anda.” Satu-satunya pengecualian adalah wanita menopaus, yang mungkin menyedari pemanduan seks menurun. Walau bagaimanapun, Dr Basinski berkata, walaupun itu berbeza. “Banyak wanita dalam menopaus mempunyai pemacu seks yang sangat baik dan kehidupan seks yang sangat baik,” katanya. Sekiranya pemacu seks yang rendah menjejaskan hubungan anda, “pasti ada gunanya untuk melihat ahli terapi kerana kita tidak mahu itu berlaku,” kata Dr. Berens. “Tetapi kita juga tidak mahu wanita berfikir bahawa mereka tidak normal, mereka tidak bersendirian, dan ia tidak biasa.”

7. Jangan tegaskan jika tarikh tempoh anda berubah.
Malah wanita yang paling sihat mengalami beberapa perubahan haid. Oleh itu, apabila doktor anda bertanya sama ada tempoh anda adalah biasa, kecuali jika ia tidak dapat diramalkan, anda mungkin baik-baik saja. “Kadang-kadang orang mengatakan mereka tidak teratur kerana mereka tidak datang pada hari yang sama pada bulan itu, dan kadang-kadang mereka akan mengatakan mereka tidak teratur kerana ia adalah warna yang berbeza. Tetapi aliran sebenar anda adalah perkara lain. “Doktor anda ingin tahu sama ada … ia lebih berat daripada biasanya, seperti merendam pad dalam satu jam atau lebih banyak bekuan yang lebih besar.” Sekiranya anda mengalami lebih kerap, kembung atau payudara payudara daripada biasa, cuba ambil ibuprofen. Jika itu tidak membantu, maka berbincang dengan doktor anda.

8. Perhatikan pelepasan yang tidak normal.
Dua jangkitan yang tidak disebarkan secara seksual yang biasanya dialami oleh wanita adalah jangkitan yis dan vaginosis bakteria, tetapi gejala-dan rawatannya berbeza. “Mereka adalah jangkitan vagina berasingan, disebabkan oleh organisma yang berlainan,” kata Dr Berens. “Jangkitan yis disebabkan oleh yis atau candida, dan akan menyebabkan rasa gatal atau membakar. Dan bergantung pada betapa buruknya itu, ia boleh memberi anda pelepasan yang tebal dan berair pada masa yang sama, seperti keju kotej. “Sebaliknya, bakteria vaginosis disebabkan oleh ketidakseimbangan dalam bakteria semulajadi badan anda. wanita akan menggambarkan bau yang ‘hanyut’ dan pelepasannya akan menjadi abu-abu atau kekuningan. Biasanya ia adalah isu bau yang bertentangan dengan isu gatal, “katanya.Jika anda melihat jenis gejala ini, ikuti dengan doktor anda Walaupun vaginosis boleh membersihkan sendiri, ia paling kerap dirawat dengan antibiotik.Jangkitan ragi, Namun, selalunya ia boleh dirawat dengan ubat yang berlebihan, tetapi hanya jika anda mempunyai mereka pada masa lalu dan sudah biasa dengan gejala. “Jika [ia] seperti apa yang telah anda ada sebelumnya, maka saya fikir ia OK untuk menggunakan rawatan di atas meja, “kata Dr. Berens.” Hanya hubungi doktor anda jika tidak berfungsi atau jika ia kali pertama anda mengalami jangkitan. “

Loading...