Bahan-bahan pelindung matahari – Skrin matahari SPF di WomansDay.com

SPF sunscreen

iStockphoto / Thinkstock

Memilih pelindung matahari digunakan untuk menjadi tidak ada yang lebih baik, bukan? Anda hanya berhenti di farmasi, mengambil apa sahaja jenama yang dijual, dan mengerjakannya sebelum sehari di pantai, yakin bahawa sinar matahari tidak akan membahayakan anda sama sekali. Apa yang tidak kita ketahui ialah bahan-bahan di pelindung matahari mungkin mendatangkan kemudaratan kepada kita daripada sinar yang seharusnya melindungi kita dari tempat pertama. Sekarang memilih pelindung matahari yang betul nampaknya menjadi labirin pilihan dan lilitan yang salah. Jadi apa yang perlu dilakukan?

Mari kita ambil sedikit asas pelindung matahari, adakah kita? Skrin matahari di pasaran hari ini jatuh ke dalam dua kategori utama – pelindung matahari dan pelindung matahari mineral. Wajah matahari kimia mengandungi bahan kimia yang diserap ke dalam kulit yang kemudiannya menyerap sinar matahari. Pelindung matahari biasanya mempunyai satu daripada dua bahan utama – zink oksida atau titanium dioksida (atau kadang-kadang gabungan kedua-duanya) dan bukannya menyerap sinar matahari, mereka menyekat mereka.

Untuk masa yang lama, pelindung matahari kimia kelihatannya menjadi pilihan yang lebih popular di kalangan rakyat Amerika. Kemudian kajian menyatakan bahawa mengaitkan beberapa bahan kimia mereka, iaitu oxybenzone, kepada gangguan hormon dan endokrin. Jadi jawapannya ialah menggunakan pelindung matahari mineral, bukan? Mungkin. Ternyata tabir suria mineral mempunyai faktor risiko potensi mereka sendiri yang dipanggil nanopartikel, yang diserlahkan oleh organisasi alam sekitar Friends of the Earth pada tahun 2006.

Satu lagi perbezaan antara kedua-dua jenis pelindung matahari adalah jenis radiasi yang mereka blok. Secara tradisinya, pelindung matahari kimia benar-benar hebat untuk menghalang sinaran UVB, yang menyumbang kepada kanser dan juga menyebabkan selaran matahari. Skrin matahari mineral juga menyekat sinaran UVB dan mempunyai manfaat tambahan untuk membantu melindungi daripada sinaran UVA, yang diketahui menyumbang kepada penuaan awal (kedut dan sebagainya) dan boleh menyebabkan kanser. SPF pada botol hanya merujuk kepada perlindungan UVB pelindung matahari. FDA sedang mengurus garis panduan baru yang memerlukan semua pelindung matahari mempunyai penarafan UVA (satu hingga empat bintang) bersebelahan penarafan SPF. Dicadangkan pada tahun 2007, garis panduan itu akan berkuatkuasa tahun ini, dan akan mengambil masa setahun untuk syarikat-syarikat melaksanakan. Tetapi New York Times mengatakan tidak menahan nafas anda.

Jadi apa yang perlu dilakukan oleh gal pelindung matahari? Pertama sekali, Agensi Penyelidikan Mengenai Kanser Antarabangsa menyarankan bahawa pelindung matahari tidak menjadi pertahanan pertama anda terhadap matahari. Sebaliknya, anda harus mencari naungan ketika matahari terbit (biasanya antara jam 10 pagi dan 4 pagi) dan memakai pakaian pelindung. Menariknya, penyelidikan kumpulan menunjukkan bahawa pemakai pelindung matahari benar-benar tinggal di bawah sinar matahari lebih lama daripada yang sepatutnya kerana mereka menyangka mereka dilindungi dari sinar berbahaya matahari. (Susun bagaimana saya makan apa sahaja yang saya mahu apabila saya hamil kerana saya menganggap saya tidak boleh mendapat apa-apa “buruk” berat.)

Sebaik sahaja anda pergi ke luar, pertaruhan terbaik anda adalah untuk merapatkan pelindung matahari (hanya meminta Meghan McCain). Dan yang terpilih, kimia atau mineral? Menurut Kumpulan Kerja Alam Sekitar atau EWG, pemenang yang jelas adalah pelindung matahari. Terdapat ramai yang boleh dipilih, tetapi beberapa fon EWG adalah TruKid, Alba Botanica dan Badger.

Harap saya telah membantu! Nikmati musim panas anda!

Pautan Berkaitan dari MNN.com:

Gelombang Panas: Adakah Selamat Ambil Anjing Anda di Tali di Kereta?

12 Bandar A.S. Terburuk untuk Pesakit Alergi

Lebih banyak Bidang Nasihat Dari Chanie Kirschner

Loading...