Fakta Kanser Payudara – Pilihan Pemeriksaan Kanser Payudara di WomansDay.com

gambar

Keith Brofsky / Getty

“Ia adalah kanser” adalah dua perkataan yang tidak pernah dengar, tetapi fakta yang menggalakkan ialah kanser payudara terdahulu, lebih baik prognosis. Institut Kanser Kebangsaan meletakkan kadar kelangsungan hidup selama lima tahun pada 100 peratus jika kanser payudara terperangkap dalam peringkat 1. Itulah sebabnya sangat penting untuk diperiksa secara teratur-tetapi nampaknya semakin banyak kita belajar tentang kaedah pemeriksaan, lebih banyak soalan yang ada. Pakar-pakar kami menerangkan yang terkini.

The Scoop on Screenings

gambar

Peperiksaan sendiri. Pakar-pakar telah berpindah dari menawarkan arahan bagaimana melakukan peperiksaan sendiri bulanan. Sekarang mereka lebih cenderung untuk memberitahu wanita supaya lebih peka terhadap bagaimana payudara mereka kelihatan dan dirasakan secara umum supaya mereka dapat mengesan apa-apa perubahan. “Penyelidikan telah menunjukkan bahawa tidak ada faedah yang signifikan untuk melakukan ujian diri bulanan,” jelas Therese B. Bevers, MD, pengarah perubatan Pusat Pencegahan Kanser di M.D. Anderson Cancer Center di Houston. “Kami tidak mahu menghadkan wanita ke teknik, kekerapan atau masa tertentu-lebih banyak tentang kesedaran keseluruhan anda.” Yang berkata, jika anda mahu melakukan peperiksaan sendiri, ia tidak boleh menyakitkan, dan ia mungkin sangat membantu menangkap beberapa tumor awal yang mungkin sebarkan. Foto: Getty

“Cadangan rasmi mungkin untuk melangkauinya, tetapi saya memberitahu pesakit saya bahawa selagi mereka selesa melakukan peperiksaan sendiri, itu adalah untuk manfaat mereka sendiri,” kata Mary Jane Minkin, MD, profesor klinik obstetrik dan ginekologi di Yale School of Medicine. Tidak pasti teknik anda? Tanyakan dokumen anda untuk menjelaskan apa yang dia lakukan pada pemeriksaan tahunan anda, apabila kebanyakan pakar ginekologi akan melakukan pemeriksaan payudara klinikal.

Mamogram. Anda sudah pasti mendengar tentang kontroversi yang diadukan oleh Pasukan Petugas Perkhidmatan Pencegahan AS: Pada akhir tahun 2009, kumpulan itu mencadangkan agar wanita yang tidak berisiko tinggi untuk kanser payudara mula mendapat mamogram pada umur 50 tahun bukan 40. Kemudian, pada bulan September 2010, satu kajian yang diterbitkan di New England Journal of Medicine mendapati bahawa mendapat pemeriksaan mamogram mengurangkan risiko mati akibat kanser payudara sebanyak 10 peratus berbanding 25 peratus yang telah ditunjukkan oleh kajian terdahulu.

Jadi apakah itu bermakna mamogram tidak berbaloi-atau anda perlu menunggu hingga 50 untuk memulakannya? Pertama sekali, peningkatan 10 peratus dalam kelangsungan hidup masih cukup penting. Juga penting untuk diperhatikan: Kajian New England Journal of Medicine telah dilakukan di Norway, dan sistem penjagaan kesihatan mereka berbeza dari kami supaya hasilnya mungkin tidak terpakai di sini, kata Catherine Lee, MD, pembantu profesor pembedahan yang pakar dalam kanser payudara di Pusat Kanser Moffitt di Florida. “Pada masa ini, kira-kira 50 peratus daripada kanser payudara di A.S. dikesan dengan pemeriksaan mamografi,” kata Dr Lee.

Bagi yang mula diperiksa, ia adalah perbualan setiap wanita harus mempunyai doktornya, tetapi anda harus tahu bahawa ramai pakar termasuk Persatuan Kanser Amerika dan Rangkaian Kanser Komprehensif Kebangsaan, persekutuan 21 pusat kanser utama-mengatakan mamogram seharusnya masih bermula pada usia 40 tahun. Sekiranya anda mempunyai sejarah keluarga yang kuat (saudara saudara darjah pertama, yang bermaksud ibu bapa, adik-beradik atau anak, yang telah membangunkan kanser payudara) atau telah diuji positif untuk mutasi gen BRCA1 atau BRCA2, lebih cepat, biasanya 10 tahun lebih awal daripada kes keluarga yang paling muda, tetapi tidak sebelum umur 25 tahun.

“Anda perlu mengimbangi risiko dan manfaat, dan menimbangkan kos kanser yang teruk terhadap perbuatan mamogram tambahan dan kemungkinan biopsi,” kata Dr. Bevers. “Saya sangat percaya bahawa jika seorang wanita yang lebih sedikit meninggal akibat kanser payudara kerana dia menjalani proses pemeriksaan, kami harus memberitahu pesakit kami untuk mendapatkan mammograms lebih awal, tidak lama lagi.” Wanita berusia 40-an biasanya mempunyai payudara yang lebih padat berbanding wanita yang lebih tua, yang boleh membuat lebih sukar untuk membaca mamogram mereka. Tetapi ramai pusat kini menggunakan mamografi digital, yang boleh memudahkan untuk melihat masalah yang berpotensi pada payudara yang lebih padat.

Sonograms. Jika anda berisiko tinggi atau mempunyai payudara yang sangat padat, doktor anda mungkin mengesyorkan mendapatkan ultrasound (juga dipanggil sonogram) bersama-sama dengan mamogram tahunan anda. “Ada kemungkinan anda akan menemui sesuatu di ultrabunyi yang anda tidak akan lihat pada mamogram, tetapi ia tidak begitu sensitif seperti mendapatkan MRI,” kata Dr. Bevers.

MRIs. Ramai pakar kanser menasihatkan pesakit berisiko tinggi (mereka yang mempunyai sejarah kanser keluarga yang kuat atau mutasi BRCA) untuk mendapatkan MRI tahunan yang dijangkau 6 bulan selain daripada mamogram tahunan mereka. “MRI sangat sensitif dan boleh mengambil kanser pada peringkat awal,” kata Dr Bevers. Tetapi mereka juga mempunyai tahap positif palsu yang tinggi, dan proses itu sendiri (anda masih sempurna di dalam pengimbas berbentuk tiub yang tersekat) boleh mengganggu. Bercakap dengan doktor anda mengenai kaedah pemeriksaan yang paling sesuai untuk anda.

6 Keperluan untuk Setiap Wanita untuk Menurunkan Risiko Kanser Payudara

gambar

Walaupun anda tidak mempunyai kawalan ke atas risiko anda untuk penyakit ini, Institut Penyelidikan Kanser Amerika mengatakan bahawa hampir 40 peratus daripada semua kes kanser payudara di A.S. setiap tahun dapat dicegah dengan langkah gaya hidup seperti makan kanan dan bersenam. Bermula hari ini:

1. Kekalkan berat badan yang sihat. Penyelidikan menunjukkan bahawa wanita selepas menopaus yang obes adalah 1.5 kali lebih mungkin untuk membangunkan kanser payudara sebagai rakan sebaya berat badan mereka, dan berada pada risiko yang jauh lebih tinggi mati akibat penyakit ini. Pakar menganggarkan bahawa sehingga 18,000 kematian setahun daripada kanser payudara pada wanita yang berusia lebih dari 50 tahun boleh dielakkan dengan mengekalkan indeks jisim badan (BMI) kurang dari 25 sepanjang masa dewasa. Satu sebab yang berpotensi ialah tisu lemak boleh menghasilkan estrogen. Terlalu banyak menimbulkan tahap estrogen anda, sehingga meningkatkan risiko kanser. Foto: ThinkStock

2. Latihan. Ada manfaat untuk bergerak, tidak kira apa yang anda kira. Penyelidikan dari Institut Kanser Kebangsaan menunjukkan bahawa menjalankan empat jam atau lebih seminggu boleh mengurangkan tahap estrogen dan seterusnya membantu mengurangkan risiko kanser payudara. Buat senaman anda sengit dan risiko anda akan berkurangan sebanyak 30 peratus. Cuba lakukan perjalanan 30 hingga 45 minit berjalan kaki, menaiki basikal, berenang atau menendang kelas atau melakukan beberapa aktiviti aerobik lain lima atau enam hari dalam seminggu. Lakukan dua daripada latihan tersebut secara berkala, meningkatkan intensiti selama beberapa minit pada satu masa, atau mengambil langkah untuk kebanyakan sesi (jog bukannya berjalan kaki, naik beberapa batu sejam lebih pantas pada basikal anda, dan sebagainya).

3. Hadkan alkohol. Ada satu hubungan yang jelas antara minum dan risiko kanser payudara: Semakin banyak alkohol yang anda makan, semakin besar bahaya. Wanita yang mempunyai dua hingga lima minuman beralkohol sehari mempunyai kira-kira 1.5 kali risiko kanser bagi mereka yang tidak minum apa-apa. Hadkan diri anda tidak lebih daripada satu minuman beralkohol sehari (biasanya bir 12 oz, segelas wain 5 oz atau 1.5 oz minuman keras).

4. Tahu sejarah keluarga anda. Jika ibu, nenek atau ibu saudara kucing anda mengalami kanser payudara pada usia 50 atau lebih awal, anda boleh membawa mutasi gen BRCA1 atau BRCA2, yang boleh meletakkan risiko seumur hidup anda kanser payudara pada 60 peratus (dan risiko kanser ovari anda pada tahap 15-40 peratus). Bercakap dengan doktor anda tentang ujian genetik dan cari tindakan perlindungan yang boleh anda ambil.

5. Makan sihat. Penyelidikan menunjukkan bahawa diet yang kaya dengan buah-buahan, sayur-sayuran, ikan, minyak zaitun, bijirin dan kacang-kacangan dikaitkan dengan pengurangan kanser payudara dalam wanita post-menopaus. Satu kajian baru-baru ini juga menunjukkan bahawa wanita yang membawa mutasi BRCA dan memakan pelbagai buah-buahan dan sayur-sayuran mempunyai risiko 73 peratus lebih rendah daripada kanser payudara berbanding wanita dengan mutasi yang tidak memakan sayuran mereka.

6. Semak tahap D anda. Walaupun beberapa pakar mengatakan hubungan antara vitamin D dan kanser payudara tidak pasti, beberapa kajian telah menyerlahkan sambungan. Satu kajian mendapati bahawa tahap D lebih tinggi bermakna risiko 50 peratus lebih rendah daripada kanser payudara. Satu lagi mendedahkan bahawa wanita yang mendapat banyak vitamin D dari diet, suplemen atau menghabiskan masa di luar rumah adalah 25 hingga 45 peratus kurang berkemungkinan untuk mengembangkan kanser payudara daripada mereka yang mempunyai tahap yang lebih rendah.

6 Perkara yang Pastinya Tidak akan Berikan Anda Kanser

gambar

1. Deodoran atau Antiperspirant. Walaupun khabar angin yang berterusan, para pakar sebulat suara memberi penekanan bahawa perkara yang membuat anda kering tidak akan meningkatkan risiko anda. Malah, kajian epidemiologi 2002 tentang kira-kira 1,600 wanita mendapati tiada kaitan antara risiko kanser payudara dan penggunaan antiperspirant atau deodorant. Foto: Brigitte Sporrer / Getty

2. Bawah pinggang. Mitos lain yang sering dilaporkan: Kawat dikatakan memampatkan sistem limfa, menyebabkan “toksin” berkumpul dan membawa kepada kanser. Omong kosong tulen, kata Dr. Bevers. Tiada pakaian boleh meningkatkan risiko kanser anda.

3. Kafein. Walaupun ia dapat membuat beberapa payudara merasakan lebih banyak, banyak kajian telah menunjukkan bahawa tiada kaitan antara penggunaan kafein dan kanser. Malah, kajian Harvard baru-baru ini mendapati bahawa wanita yang minum empat atau lebih cawan kopi setiap hari mempunyai risiko kanser payudara yang sama seperti wanita yang tidak minum.

4. Mamogram tahunan anda. Jumlah radiasi yang anda terima dari mamogram sangat kecil-kira-kira seberapa banyak yang anda akan terbang dari New York ke California dalam jet komersil, menurut American Cancer Society.

5. Mempunyai payudara besar. Ini adalah satu kawasan di mana saiz benar-benar tidak penting. Sesiapa yang mempunyai payudara berisiko mengembangkan kanser! Walau bagaimanapun, jika payudara anda ada padat-Dan mereka boleh menjadi tebal pada sebarang saiz-anda mungkin mahu bercakap dengan doktor tentang kaedah penyaringan tambahan di luar mamogram. Sehingga 35 peratus daripada kanser payudara tidak dapat dikesan oleh mamografi, dan ini paling sering menjadi masalah apabila payudara sangat padat.

6. Implan payudara. Tidak ada kaitan antara peningkatan pembedahan dan risiko kanser, kata Cynara Coomer, MD, ketua pembedahan payudara di Hospital Universiti Staten Island dan seorang penolong profesor klinikal di Sekolah Perubatan Mount Sinai di New York. Tetapi perlu diingat bahawa implan boleh menjadikannya lebih sukar untuk ahli radiologi untuk membaca mamogram anda. “Anda mungkin perlu mempunyai lebih banyak imej yang diambil, dan ia boleh menjadi tidak selesa untuk memindahkan implan keluar dari jalan semasa mamogram.”

“Saya Menemui Jurang. Sekarang Apa?”

gambar

Panduan “jangan panik” jika anda mendapati sesuatu yang tidak betul

1. Tetap tenang. Sukar untuk tidak ketakutan, tetapi mengambil sedikit keselesaan dalam fakta bahawa sebahagian besar benjolan menjadi nodule lemak atau beberapa jenis lain yang tidak bersifat kanser, kata Dr. Coomer.

2. Jika anda boleh berdiri menunggu, pergi melalui kitaran haid anda, potong kafein dan lihat sekiranya benjolan masih ada dalam beberapa minggu.

3. Panggil penyedia penjagaan kesihatan anda. Dia boleh merujuk anda kepada pakar payudara atau menghantar anda untuk mamogram dan / atau ultrasound. Jika benjolan dijumpai, anda mungkin perlu mendapatkan biopsi jarum, prosedur di mana jarum dimasukkan ke dalam payudara anda untuk mengambil sampel sel untuk mengetahui apa yang menyebabkan benjolan. Tetapi ini masih tidak bermakna ia adalah kanser. Sebenarnya kira-kira 80 peratus daripada biopsi payudara mendapati benjolan benigna. Foto: ThinkStock

Loading...