Kajian Kata Wanita Perlu Tidur Lebih Daripada Lelaki – Kenapa Wanita Perlu Lebih Tidur

gambar

Getty Images

Penyelidikan telah membuktikan bahawa insomnia lebih biasa di kalangan wanita berbanding pada lelaki, dan kini nampaknya wanita juga perlu lebih lagi tidur daripada lelaki berfungsi dengan normal.

Menurut para penyelidik di Pusat Penyelidikan Tidur Loughborough University di Leicestershire, England, sebab wanita memerlukan lebih kurang 20 minit tidur lebih malam daripada lelaki kerana otak mereka lebih kompleks dan bekerja lebih keras sepanjang hari. “Otak wanita berwayar berbeza … jadi keperluan tidur mereka akan sedikit lebih besar,” kata Profesor Jim Horne, pengarah Pusat Penyelidikan Tidur. “Wanita cenderung melakukan pelbagai tugas-mereka melakukan banyak sekali sekaligus dan fleksibel-dan oleh itu mereka menggunakan lebih banyak otak sebenar daripada lelaki.”

Kajian yang dilakukan oleh lelaki dan wanita berusia pertengahan tahun ke-210 juga mendapati wanita lebih terjejas akibat kurang tidur. “Bagi wanita, tidur yang lemah sangat dikaitkan dengan tahap tekanan psikologi yang tinggi dan perasaan permusuhan, kemurungan, dan kemarahan yang lebih besar,” kata Horne. “Sebaliknya, perasaan ini tidak dikaitkan dengan tahap gangguan tidur yang sama pada lelaki.”

Pertimbangkan alasan ini untuk menekan butang tunda beberapa kali tambahan esok.

(h / t NY Post)

Loading...