Sejarah Perubatan Keluarga – Maklumat Perubatan

<p>Salah satu cara terbaik untuk membantu diri anda <em>dan</em> generasi akan datang hidup lebih lama adalah untuk mencipta sejarah perubatan. Inilah sebabnya: Jika anda mendapati bahawa penyakit tertentu berjalan dalam keluarga anda, anda boleh segera mengambil langkah-langkah untuk menurunkan risiko anda dan mula ditayangkan lebih awal (yang lebih awal anda mendapat masalah kesihatan, lebih mudah untuk dirawat). Projek yang lengkap juga membuat hadiah yang bagus untuk orang lain, jadi mula menyusun warisan kesihatan keluarga anda menggunakan empat langkah mudah ini.</p><p>“title =” Berikan Hadiah Kesihatan ”</p><p>src = “https://hips.hearstapps.com/wdy.h-cdn.co/assets/cm/15/10/54f5faa536f5e_-_01-woman-with-notepad-lgn.jpg?crop=1xw:0.375xh; pusat, atas & saiz semula = 480: * ”</p><p>/></p><div class= Getty Images

Ketahui cara untuk membantu anda dan saudara-mara anda untuk hidup dengan baik

<p>Salah satu cara terbaik untuk membantu diri anda <em>dan</em> generasi akan datang hidup lebih lama adalah untuk mencipta sejarah perubatan. Inilah sebabnya: Jika anda mendapati bahawa penyakit tertentu berjalan dalam keluarga anda, anda boleh segera mengambil langkah-langkah untuk menurunkan risiko anda dan mula ditayangkan lebih awal (yang lebih awal anda mendapat masalah kesihatan, lebih mudah untuk dirawat). Projek yang lengkap juga membuat hadiah yang bagus untuk orang lain, jadi mula menyusun warisan kesihatan keluarga anda menggunakan empat langkah mudah ini.</p><p>“title =” Berikan Hadiah Kesihatan ”<br/>src = “https://hips.hearstapps.com/wdy.h-cdn.co/assets/cm/15/10/54f5faa536f5e_-_01-woman-with-notepad-lgn.jpg?fill=320:426&resize=480 : * ”<br/>/></picture><p></span></p><div class= Getty Images

Berikan Hadiah Kesihatan

Salah satu cara terbaik untuk membantu diri anda dan generasi akan datang hidup lebih lama adalah untuk mencipta sejarah perubatan. Inilah sebabnya: Jika anda mendapati bahawa penyakit tertentu berjalan dalam keluarga anda, anda boleh segera mengambil langkah-langkah untuk menurunkan risiko anda dan mula ditayangkan lebih awal (yang lebih awal anda mendapat masalah kesihatan, lebih mudah untuk dirawat). Projek yang lengkap juga membuat hadiah yang bagus untuk orang lain, jadi mula menyusun warisan kesihatan keluarga anda menggunakan empat langkah mudah ini.

keluarga dinner

Getty Images
Langkah-langkah Pintar

LAKUKAN SENARAI TEMUAN

Orang-orang yang mempengaruhi risiko anda paling banyak adalah saudara-saudara pertama anda, seperti ibu bapa, adik-beradik dan anak-anak anda. Anda berkongsi gen yang paling dan tabiat dengan mereka, jadi mendekati mereka terlebih dahulu. Untuk pusingan kedua, temubual kakek nenek anda, ibu saudara dan paman, nieces dan anak saudara, sepupu, ibu saudara dan anak-anak dan adik-beradik. Jika anda boleh melampaui itu (contohnya datuk nenek moyang), berbuat demikian.

MENGENALKAN SOALAN UTAMA

Yang paling penting: Adakah anda mempunyai atau pernah mengalami sebarang penyakit atau keadaan kesihatan? Yang seterusnya ialah: Berapa umur anda ketika ia berkembang? Perkara umur. Sebagai contoh, jika ibu anda mempunyai kanser payudara pada 40 (berbanding dengan 70), kemungkinan besar ada pautan genetik untuk kanser payudara dalam keluarga anda. Perhatikan masalah umum yang boleh mengancam nyawa, seperti serangan jantung, kanser dan diabetes jenis 2.

DIG DEEPER

Cuba untuk menentukan punca penyakit. Sebagai contoh, jika seseorang mendedahkan bahawa dia mempunyai kanser paru-paru, tanyakan kepadanya jika dia merokok, kerana jika dia tidak, kemungkinan besar terdapat pautan genetik. Dan jika boleh, ketahui seberapa banyak maklumat yang anda boleh tentang keadaan dan masa yang mengelilingi ahli keluarga yang telah meninggal dunia. Semasa anda pergi, pastikan anda menulis semua maklumat yang anda ketahui.

KUMPULAN DAN SAHAM

Menggunakan pen dan kertas atau alat dalam talian, memetakan maklumat supaya kelihatan seperti pohon keluarga. Sekiranya anda mempunyai keluarga yang besar, letakkan satu generasi pada satu keping kertas, dan gunakan helaian berasingan untuk generasi lain. Di sebelah setiap nama ahli keluarga, tulis tarikh lahirnya, tarikh kematian dan sebarang masalah kesihatan. Apabila pokok anda selesai, kongsi dengan saudara-mara anda dan doktor anda-dan kemas kini setiap beberapa tahun.

SUMBER: Robin L. Bennett, codirector, klinik perubatan genetik, Sekolah Perubatan Universiti Washington, dan pengarang, Panduan Praktikal untuk Sejarah Keluarga Genetik. Carol Daus, pengarang, Pasti Tidak Sempurna: Bagaimana Mengesan Sejarah Perubatan Keluarga Anda Dapat Menyelamatkan Kehidupan Anda. Rebecca Nagy, MS, CGC, presiden, Persatuan Kebangsaan Penasihat Genetik.

katina

Penyelesaian Pakar

Sejarah perubatan keluarga adalah projek besar dan Latinas mungkin menghadapi cabaran budaya tertentu. Di sini, tiga wanita berkongsi sekatan jalan mereka, dan Richard Carmona, MD, MPH, bekas Pakar Bedah Jeneral A.S., menawarkan penyelesaian praktikal.

KATINA ROJAS JOY, 42

“Saudara-mara saya tinggal di sebuah bandar pedalaman di Puerto Rico, di mana Wi-Fi tidak tersedia secara meluas dan tidak semua orang mempunyai telefon bimbit.”

Dr. Carmona berkata: Jika anda tidak dapat melawat atau menelefon, tetapkan orang titik. Cari sepupu atau ibu saudara di negara asal anda yang bersedia untuk mengambil maklumat daripada saudara-mara yang tinggal di sana, kemudian mereka sama ada menghantar e-mel kepadanya-dengan melawat perpustakaan dengan akses internet percuma atau menghantarnya kepada anda dalam surat.

Deanna

DEANNA NIKIRK, 30

“Saya tidak bercakap dengan nenek saya sering kerana bahasa Inggerisnya pecah dan Sepanyol saya berkarat. Sukar untuk berbincang apa-apa-jadi sukar untuk berbincang dengannya tentang perkara-perkara perubatan.”

Dr. Carmona berkata: Seorang ahli keluarga dwibahasa mungkin membantu anda menterjemahkan, atau anda mungkin dapat mencari penterjemah di pusat perubatan, pusat komuniti atau perpustakaan yang besar. Dapatkan penterjemah berhampiran anda dengan mencari ATAnet.org, laman Persatuan Penterjemah Amerika.

Aryan

ARYAN BOCQUET, 35, DAN ARELLE HUGHES, 32

“Mendapatkan maklumat perubatan dari lelaki dalam keluarga kita adalah mencabar. Kebimbangan kesihatan tidak secara terbuka dibincangkan atau diakui oleh lelaki, yang mengecewakan.”

Dr. Carmona berkata: Tekan matlamat: Perkongsian maklumat akan membantu anda dan generasi akan datang kekal sihat. Campurkan soalan tentang kesihatan dengan orang-orang yang berkaitan dengan kisah imigresen keluarga anda, jadi saudara-mara yang kurang takut. Juga, berbual dengan model peranan dalam komuniti mereka-mungkin datuk anda percaya kepada pemimpin iman. Jika orang-orang ini memaparkan pentingnya misi anda, ia mungkin memujuk lelaki untuk bercakap.

Loading...