18 Cara Mendapatkan Mood Bad – Meningkatkan Mood Anda dengan WomansDay

wanita in good mood

iStockPhotos

Anda berada dalam suasana yang buruk dan ingin berasa lebih pantas. Apa yang anda perlukan adalah pembaikan kebahagiaan-sekarang! Cuba salah satu petua semangat untuk melompat-mula kegembiraan dalam masa 5 minit atau kurang.

1. Mula blog. Seperti journaling, ia memberi anda citarasa untuk perasaan anda. “Tetapi mungkin lebih baik untuk mencetuskan kebahagiaan kerana orang dapat memberikan komentar positif kepada anda,” kata Caroline Adams Miller, penulis bersama Mewujudkan Kehidupan Terbaik Anda. Mulakan satu di Blogger.com.

2. Buat cerita yang tidak masuk akal. Sekiranya seseorang sedang memudaratkan mood masam anda, buatlah watak bodoh di kepala anda berdasarkan orang itu. “Bayangkan suatu musibah komik yang hebat yang menimpanya,” kata Amy Riley, seorang perunding keseimbangan hidup untuk Tiara Coaching di Chicago. Anda akan mendapat kejutan yang baik daripada itu.

3. Letakkan diri anda dalam filem. Fikirkan adegan filem kegemaran anda, yang membuat anda berasa hebat setiap kali anda melihatnya-seperti Bridget Jones mencium Mark Darcy dalam salji. Sekarang gambaran diri anda sebagai watak utama. “Mengejar masa itu mencetuskan keyakinan,” kata John Ryder, PhD, pengarang Arah positif.

4. Rendamkan matahari. Pergi ke luar atau berdiri di sebelah tingkap yang terang dan basuh dalam sinaran pemanasan selama beberapa minit. Cahaya matahari menimbulkan tahap vitamin D di dalam badan anda, yang seterusnya menjadikan serotonin (hormon yang baik), kata Mehmet Oz, MD, pengarang Anda: Menjadi Indah.

5. Sentuh jari kaki anda. “Ia membuka sendi pinggul anda, di mana kebanyakan orang menyimpan ketegangan,” kata Dr Oz. Pegang kedudukan seminit, kemudian perlahan-lahan bergerak. Seperti yang anda angkat, begitu pula perasaan anda.

6. Ambil semuanya. “Perkara kecil dalam kehidupan yang memberi inspirasi kepada kegembiraan sering halus dan tidak selalu menarik perhatian anda,” kata Barbara Fredrickson, PhD, pengarang Positif. Oleh itu, berjaga-jaga keajaiban kecil: rama-rama di taman anda, bulan purnama yang hebat.

7. Hidupkan lagu-lagu. Dengar lagu kegemaran anda yang kegemaran dan anda akan lebih bahagia dalam beberapa saat. “Muzik mempunyai pengaruh yang kuat terhadap keadaan fikiran,” kata Alice Domar, PhD, pengarah Pusat Domar untuk Kesihatan Minda / Tubuh di Waltham, Massachusetts. Ini kerana muzik-terutamanya lagu-lagu yang membuat anda boogie-mengaktifkan bahagian otak kita yang keras untuk keseronokan.

8. Tunjukkan gerakan anda. Bercakap tentang boogying, itu satu lagi cara cepat untuk memecah senyuman. Ada dua kaki kiri? Tidak mengapa. “Sebarang bentuk pergerakan akan melepaskan endorfin dan meningkatkan mood anda,” jelas Dr. Domar. Jadi semasa anda mendengar lagu kegemaran itu, bangun dan tarian.

9. Letakkan foto di dalam peti sejuk. Kami melihat peti sejuk kami kira-kira 27 kali sehari, jadi buatlah yang terbaik. “Penyelidikan menunjukkan bahawa orang yang paling bahagia mempunyai banyak foto keluarga yang menyeronokkan yang dipaparkan di rumah mereka,” kata Adams Miller.

10. Dapatkan tumbuhan-gembira. Deadhead bunga yang dibelanjakan di gardenia anda atau membeli sekumpulan tulip di pasar. Kajian menunjukkan bahawa sekitar dedaunan atau bunga berwarna-warni melegakan tekanan, melegakan kesedihan dan meningkatkan ketenangan.

11. Buat kod baru. Ubah salah satu kata laluan anda (e-mel, mel suara, ATM) kepada perkataan yang anda prima berfikir dengan cara yang optimis-nama haiwan peliharaan anda yang paling disukai, nama panggilan lucu yang anda panggil suami anda, atau perkataan cinta.

12. Terputus dari kotak. Lakukan satu perkara kecil yang baru dan tidak dijangka. Letakkan tatu sementara pada buku lali anda. Terlepas dari kopi pagi anda dengan beberapa krim disebat. “Novelty membuat orang berasa baik,” kata Adams Miller.

13. Tandakan kalendar anda. Buat catatan tentang acara yang akan datang yang anda cari ke percutian hujung minggu dengan kawan terbaik anda, konsert luar dengan suami anda. Jangkaan sememangnya anda rasa setiap kali anda melihatnya berlubang dalam hampir sama baiknya dengan acara istimewa itu sendiri.

14. Beri murah hati. Satu kajian baru-baru ini mendapati bahawa apabila orang menghabiskan sedikit sebanyak $ 5 pada orang lain, mereka melaporkan perasaan gembira yang lebih besar. Membeli-belah di kedai runcit? Ambil beberapa bahan makanan untuk jiran anda. Hanya beli secawan kopi? Berikan barista tambahan $ 5 untuk membayar pelanggan di belakang anda.

15. Putarkan positif negatif. Senaraikan lima hingga 10 perkara yang salah hari ini, kemudian bacakannya dengan kuat, kata Riley. Ia mungkin terdengar tidak masuk akal tetapi ia berfungsi: Apabila anda mendengar semua itu bersama-sama-anda menjatuhkan bagel pagi anda di atas lantai, melihat rambut kelabu baru, mendapati bahawa remaja anda menggunakan terakhir syampu itu-anda akan melihat bagaimana kecilnya semua adalah. Dan perspektif kecil berjalan jauh.

16. Mengeluarkan getaran yang baik. “Teks tiga kawan dan beritahu setiap daripada mereka satu perkara yang anda suka tentang dia,” kata Sonja Lyubomirsky, PhD, pengarang Cara Kebahagiaan. Kata-kata baik anda akan menjadikan mereka (dan anda) berasa hebat.

17. Pegang tangan. Hubungi rumah kejururawatan tempatan, tempat perlindungan, gereja atau organisasi amal dan tanya bagaimana anda boleh membantu. Mereka beberapa minit di telefon adalah semua yang diperlukan untuk menendang semangat anda menjadi gear tinggi. Mengetahui bahawa anda tidak lama lagi akan membantu orang lain-dan kemudian mengikuti-membuat anda merasa baik tentang diri anda, kata Susan Ouellette, pendidik penjagaan kesihatan di Baltimore, Maryland.

18. Pikirkan perkara yang baik. Luangkan beberapa minit untuk mencerminkan prestasi anda sejak lima, 10, 15 tahun yang lalu, mengesyorkan Dan Baker, PhD, pengarang Apa Yang Tahu Wanita Bahagia. Mungkin anda seorang tukang masak yang lebih mahir sekarang daripada anda, atau mungkin anda telah mengembangkan hobi seumur hidup ke dalam perniagaan sambilan yang berjaya. Mengiktiraf dan mengakui pertumbuhan anda akan memberikan rasa kepuasan segera. Anda akan bersorak dengan serta-merta.

Loading...