Bagaimana Kejatuhan Tidur – Rawatan Insomia Kronik, Penyembuhan, dan Pembetulan

gambar

GETTY IMAGES

Mungkin terdapat banyak perkara dalam hidup anda yang membuat anda keletihan-kekacauan di sekeliling rumah anda, tekanan di tempat kerja, atau hanya boleh menjadi insomnia, hanya satu daripada banyak gangguan tidur yang melanda 50 hingga 70 juta orang dewasa di Amerika Syarikat setiap tahun , menurut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit.

Jadi apa yang semua orang Amerika lakukan tentang gangguan mereka? Ramai bergantung kepada ubat-ubatan preskripsi yang datang dengan kesan sampingan berbahaya, American College of Physicians mendedahkan dalam garis panduan insomnia baru mereka.

Daripada mengandalkan pil untuk memperbaiki masalah tidur, doktor kini mengesyorkan penyelesaian yang lebih berkesan, mudah dan selamat: kaunseling khusus.

“Bukti yang cukup kuat ialah terapi tingkah laku kognitif berkesan, ia berfungsi,” kata Dr. Wayne Riley, presiden Kolej Amerika Doktor, kepada NBC News.

gambar

GETTY IMAGES

Satu kajian, yang diterbitkan dalam American Journal of Public Health, mendapati bahawa pil tidur seperti Ambien dan Restoril boleh menggandakan risiko seseorang mengalami kemalangan kereta. Dan tidak ada bukti yang cukup untuk menentukan sama ada dadah seperti Valium dan Xanax sebenarnya membantu orang tidur, kajian baru ini diturunkan.

Tetapi terapi dan kaunseling terbukti berfungsi. “Terapi perilaku kognitif akan memberi anda alat dan teknik dan sedikit cara untuk mengatakan antara 5 dan 8 p.m., Saya akan mempunyai semua kebimbangan saya di atas meja di sini,” kata Riley. Seorang kaunselor boleh membantu anda mengenali dan mengubah tabiat buruk anda, dan mengajar anda strategi relaksasi dan tidur yang baru.

gambar

GETTY IMAGES

Beberapa perbaikan mudah yang boleh anda cuba dalam masa yang sama termasuk:

  • Pergi ke gym: Aktiviti fizikal boleh “mengurangkan risiko kemurungan dan boleh membantu anda tidur dengan lebih baik,” menurut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit.
  • Mendapat lebih banyak cahaya matahari: “Apabila orang terdedah kepada cahaya matahari atau cahaya tiruan yang sangat terang pada waktu pagi, pengeluaran melatonin pada waktu malam mereka berlaku lebih awal, dan mereka masuk tidur lebih mudah pada waktu malam,” kata M. Nathaniel Mead dalam Perspektif Kesihatan Persekitaran artikel.
  • Membasuh bilik tidur anda: Yayasan Tidur Nasional mengesyorkan bilik yang bersih, selesa dan santai.
  • Cuba untuk melaksanakan semua perbaikan dan tip gaya hidup ini.

    Loading...